Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το πρόωρο τέλος στη συνεργασία ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ

Στις δηλώσεις του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Μαμουλάκη σχετικά με την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή νέας σύμβασης για την παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ για 4 επιπλέον μήνες απάντησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση τη βελτίωση του μεταφορικού έργου και την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσω της προμήθειας συνολικά 1.400 επιπλέον λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, το Υπουργείο αναφέρει ότι από το 2020 έχουν ληφθεί τρεις θετικές απαντήσεις του Δικαστηρίου οι οποίες επέτρεπαν τις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ και η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά μόνο την τελευταία παράταση που ζητήθηκε από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Παράλληλα, από αυτό το μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την 8ετή παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ, ενώ είχε προηγηθεί διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθεί η απάντηση του υπουργείου:

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου. Ο στόλος του ΟΑΣΑ πρόκειται να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον 140 νέα, τελευταίας τεχνολογίας, ηλεκτρικά λεωφορεία από τον Απρίλιο του 2024. Ενώ, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές πρωτοβουλίες περαιτέρω ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μάλιστα, ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει την προμήθεια συνολικά 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας έως το τέλος της τετραετίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου στην Αττική, η ανάθεση λεωφορειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ συνέβη δυνάμει νόμιμων εγκεκριμένων από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμβάσεων 108/2020, που τροποποιήθηκε με την 9/2022, 96/2022 και 93/2023, οι οποίες αν αθροιστούν διαρκούν συνολικά τρία έτη, και όχι τέσσερα όπως εσφαλμένα αναφέρεται.

Ο δε ισχυρισμός ότι έχουν ακυρωθεί οι αποφάσεις του ΟΑΣΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι ακριβής. Αντίθετα, έχουν εκδοθεί και τρεις θετικές απαντήσεις του Δικαστηρίου, οι οποίες επέτρεψαν τις παραπάνω συμβάσεις ανάθεσης προς τα ΚΤΕΛ.

Σήμερα, εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η τετράμηνη παράταση της τελευταίας Σύμβασης. Ο ΟΑΣΑ ζήτησε από το Τμήμα την θεώρηση του σχεδίου σύμβασης τετράμηνης παράτασης και ακύρωσης της σχετικής αρνητικής πράξης, με σαφή και νόμιμα επιχειρήματα.

Ως προς τον διαγωνισμό ανάθεσης αξίας 400 εκατ. ευρώ αυτός έχει δημοσιευθεί από τις αρχές Νοεμβρίου 2023 (10/11/2023).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι για την δημοσίευση του διαγωνισμού προηγήθηκε διαβούλευση ενός μηνός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (29/6/2023 – 29/7/2023), η οποία συγκέντρωσε ενδιαφέρον από φορείς της αγοράς όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Στα μέσα Οκτωβρίου εκδόθηκε η προδημοσίευσή του και έλαβε ευρεία δημοσιότητα στον τύπο, για να προετοιμάσουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι τις προσφορές τους. Σήμερα, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και θα υποβάλλονται προσφορές από τους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 19/12/2023.

Στόχος του Υπουργείου είναι η διαρκής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις, που αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, αναβαθμίζουμε τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών στις δύο μεγαλύτερες πόλης της χώρας.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι δημόσια διαθέσιμος από τις 4/9/2023, όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πραγματοποίησε αναλυτικά ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*