Χ. Μαμουλάκης: Κίνδυνος να μείνουν οι Αθηναίοι χωρίς λεωφορεία

Αλέξανδρος Λιάρος

Στη διοίκηση του ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στρέφει τα βέλη του ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης με αφορμή την απορριπτική απόφαση από το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράταση της σύμβασης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) με τα ΚΤΕΛ.

«Η διοίκηση του ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είναι υπόλογοι απέναντι σε χιλιάδες επιβάτες της ανατολικής και δυτικής Αττικής που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνία από τις 6 Δεκεμβρίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μαμουλάκης προσθέτοντας πως το υπουργείο και ο ΟΑΣΑ «οφείλουν εξηγήσεις γιατί συνέχισαν έναν χορό απευθείας αναθέσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο προηγούμενες σχετικές αποφάσεις τους.»

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διαδικασίες για προμήθεια νέων λεωφορείων διερωτάται: «Γιατί ακύρωσαν την προμήθεια λεωφορείων που είχε δρομολογηθεί από το 2019; Γιατί δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρώην Υπουργού Κώστα Καραμανλή, περί αγοράς 1.300 οχημάτων που θα ξεκινούσαν να κυκλοφορούν από το 2022, με την πρώτη παράδοση 250 λεωφορείων να αναμένεται το καλοκαίρι του 2024. Γιατί εδώ και 4 χρόνια από την αρχική ανάθεση, δεν έχουν προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία, παρά μόλις τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησαν στην προδημοσίευση του διαγωνισμού.

Οφείλουν επίσης να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα το «σχέδιο» που όπως δηλώνουν έχουν, έτσι ώστε να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν τα δρομολόγια.» καταλήγει ο κ. Μαμουλάκης.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ έχει προχωρήσει σε υποβολή αιτήματος θεραπείας λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο έγκρισης της σύμβασης, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ετοιμάζεται ήδη σχέδιο προκειμένου, σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα δρομολόγια των γραμμών του ΟΑΣΑ στις οποίες σήμερα έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία των ΚΤΕΛ να μπουν λεωφορεία της ΟΣΥ αρχής γενομένης από τις 7 Δεκεμβρίου. Εφόσον αυτό συμβεί, ο κίνδυνος περιορισμού των δρομολογίων τόσο στις γραμμές σε ανατολική και δυτική Αττική όσο και στις υπόλοιπες γραμμές του ΟΑΣΑ είναι ορατός.

Μέσω της υπογραφή νέας τετράμηνης σύμβασης (από 7 Δεκεμβρίου έως 7 Απριλίου) ο ΟΑΣΑ φιλοδοξούσε να διατηρήσει τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέχρις ότου προχωρήσει περαιτέρω ο διαγωνισμός για την 8ετή παραχώρηση γραμμών σε ανατολική και δυτική Αττική ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Με την απόφαση όμως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φαίνεται ότι για την ώρα θα μπει τέλος στη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ ύστερα από 3 χρόνια.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*