Κλιματιστικά στο Μετρό με 24 χρόνια καθυστέρηση, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού για τα αστικά των ΚΤΕΛ

Φωτογραφία: ΣΤΑΣΥ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Εδώ και 23 χρόνια, μόνιμο επιχείρημα της εταιρείας λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας (της σημερινής ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) ήταν ότι δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να τοποθετηθούν κλιματιστικά μηχανήματα στους συρμούς πρώτης γενιάς του Μετρό που κυκλοφορούν από το 2000. Κάπως έτσι, επί 23 συνεχή καλοκαίρια, όσοι έχουν την ατυχία να επιβιβαστούν στους συγκεκριμένους συρμούς αναγκάζονται να μετακινούνται κάτω από ανυπόφορες συνθήκες.

Πριν από λίγες μέρες, από το βήμα συνεδρίου του Υπερταμείου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ κ. Κοτταράς εξήγγειλε πως με το νέο έτος θα προωθηθεί η εγκατάσταση κλιματιστικών στους συγκεκριμένους συρμούς. Έτσι, όλοι οι συρμοί του δικτύου της εταιρείας (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) θα είναι πλέον κλιματιζόμενοι.

Δεν ξέρουμε αν το επιχείρημα περί μη δυνατότητας εγκατάστασης κλιματιστικών στους συρμούς κατέρρευσε λόγω κάποιας νέας εξέλιξης της τεχνολογίας (μάλλον δύσκολο) ή απλά επειδή οι προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το συγκεκριμένο θέμα θεωρώντας το δευτερεύον. Η εξέλιξη αυτή όμως δείχνει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας ενός μέσου, ακόμα και αν μιλάμε για το Μετρό της Αθήνας.

Η αποεπένδυση στις συγκοινωνίες που παρατηρήθηκε κατά τη δεκαετία της κρίσης με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, πλήγωσε και τα μέσα σταθερής τροχιάς, βάζοντας στον πάγο σημαντικά έργα συντήρησης και βελτίωσης της λειτουργίας τους. Τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν αρχίσει να γίνονται ενέργειες προκειμένου το επίπεδο λειτουργίας να βελτιωθεί.

Πέρα από την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου ακινητοποιημένοι συρμοί να επιστρέψουν στην κυκλοφορία αλλά και τις προσλήψεις προσωπικού, προχωρούν και άλλες ενέργειες όπως η ανακατασκευή συρμών της γραμμής 1, εργασίες σε σταθμούς, γέφυρες και άλλες υποδομές, η εγκατάσταση δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο Μετρό (η δοκιμαστική λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς από τον Άλιμο) αλλά και το πρωτοπόρο σύστημα εξασφάλισης ενέργειας από το σύστημα πέδησης των συρμών στη γραμμή 1.

Σαφώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, με σημαντικότερο ίσως την προμήθεια επιπλέον συρμών (τόσο διρευματικών για τα δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο όσο και απλών) προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα λόγω της οριακής κατάστασης λειτουργίας του Μετρό σήμερα. Πριν από λίγες μέρες η ΣΤΑ.ΣΥ. δοκίμασε να δρομολογήσει και τοπικά δρομολόγια στη γραμμή 3 μεταξύ των σταθμών Αιγάλεω και Εθνική Άμυνα ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση του στόλου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τη μεριά των εργαζομένων (αν και τέτοιου είδους τοπικά δρομολόγια πραγματοποιούνταν και στις 3 γραμμές του Μετρό μέχρι πριν λίγα χρόνια).

Παρά τις καθυστερήσεις και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους έρχονται οι θετικές αλλαγές, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών οφείλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν καλύτερες υπηρεσίες είτε αυτό σημαίνει πιο συχνά δρομολόγια και πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είτε βελτιωμένες συνθήκες μεταφοράς. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να περιμένουν επί 24 χρόνια.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Συνεχίζουν τα ΚΤΕΛ στις γραμμές του ΟΑΣΑ: Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά τα χειρότερα σενάρια που προέβλεπαν την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων στα λεωφορεία της Αθήνας λόγω της αποχώρησης των λεωφορείων των ΚΤΕΛ μετά την τελευταία απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για υπογραφή νέας σύμβασης τετράμηνης διάρκειας. Ενώ αναμένουμε την απόφαση της εκδίκασης της ίδιας υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η ΟΣΥ, οι 4 εταιρείες ΚΤΕΛ και η ομοσπονδία των ΚΤΕΛ υπέγραψαν την Τετάρτη “συμφωνητικό δωρεάς” με ισχύ από 7 έως 11 Δεκεμβρίου. Το κόστος φυσικά θα αποζημιωθεί αργότερα, αφού η όποια επόμενη σύμβαση υπογραφεί αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ (το ίδιο ακριβώς συνέβη και ένα χρόνο πριν και μάλιστα δύο φορές). Παράλληλα, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και η τροπολογία η οποία -επικαλούμενη ευρωπαϊκό κανονισμό- δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών στα ΚΤΕΛ ως το τέλος του 2024. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε επίσης την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για το έτος 2024, για τη «Δαπάνη κάλυψης κόστους τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ Ο.Α.Σ.Α., Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ και Ο.ΣΥ. Α.Ε.», με το ποσό να ανέρχεται σε 21.559.585 ευρώ.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε τα νέα σχέδια προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων προσωπικού (στα οποία αναφερθήκαμε την περασμένη εβδομάδα) που προβλέπουν την πρόληψη 13 εργαζόμενων στον οργανισμό μέσω ΑΣΕΠ. Σαφώς περισσότερες θα είναι οι προσλήψεις στην ΟΣΥ. Πριν από λίγες μέρες, η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στην τοποθέτηση 4 ελεγκτών κομίστρων στο πλαίσιο του προγράμματος προεργασίας για 15.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών για περίοδο 7 μηνών.

Επιθέσεις μέσα στην πόλη: Δεν είναι μόνο τα δυτικά προάστια όπου γίνονται επιθέσεις κατά λεωφορείων, ενίοτε αυτές συμβαίνουν ακόμα και πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Πριν λίγες μέρες, επίθεση με φρούτα (!) δέχθηκε λεωφορείο κοντά στην πλατεία Κυψέλης με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι της πόρτας. Την ίδια στιγμή, στην Αργυρούπολη, κοντά στο αμαξοστάσιο του Τραμ, άγνωστοι πέταξαν αντικείμενα σε συρμό με αποτέλεσμα να σπάσει ένα τζάμι.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 1.572.986,23 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ που αφορά την εκκαθάριση Γ’ τριμήνου 2023 προς τα ΚΤΕΛ για υπηρεσίες εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού
χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 837.656,85 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 491.222,96 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 131.153,99 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 112.952,43 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Πληρωμή leasing: Σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ πλήρωσε ο ΟΑΣΑ για τις υπηρεσίες εκμίσθωσης λεωφορείων, με το ποσό να αφορά την 30ή και 31η συμβατική περίοδο. Συγκεκριμένα, πλήρωσε 984.381,44 ευρώ με ΦΠΑ προς την MED BUS & TRUCK CENTER, 546.006,72 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING και 393.308,16 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 2.240.461,17 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ που αφορά την κάλυψη του κόστους πληρωμής των ΚΤΕΛ για την πραγματοποίηση αστικών δρομολογίων βάση της μεταξύ τους σύμβασης και συγκεκριμένα την εκκαθάριση για το χρονικό διάστημα: 01.04.2023 έως 30.06.2023. Επιπλέον, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης ύψους 12.740.287 ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. για την κάλυψη της δαπάνης με την οποία επιβαρύνθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά το χρονικό διάστημα, από 01.01.2023 έως και 31.08.2023. Εγκρίθηκε επίσης και καταβολή της 12ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης προς την ΟΣΥ ύψους 10.356.150 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και η αντίστοιχη δόση ύψους 2.094.750 ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ.

Επιπλέον, το υπουργείο ενέκρινε δέσμευση πίστωσης για τα έτη 2024 και 2025 ύψους 770.000 ευρώ που αφορά εργασίες χρωματισμών εγκαταστάσεων της ΣΤΑ.ΣΥ.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Προκήρυξη διαγωνισμού για «Προμήθεια Μέσων Προϊόντων Κομίστρου υπό Μορφή Έξυπνων Καρτών, που Απαιτούνται κατά τη Λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» και συγκεκριμένα 3.000.000 τεμαχίων έξυπνων καρτών προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
  • Έγκριση από το Δ.Σ. για καταβολή ποσού 1.711.624,15 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Οκτώβριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
  • Έγκριση από το Δ.Σ. για καταβολή ποσού 470.724,99 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Οκτώβριο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Δαπάνη ύψους 7.793,40 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Σεπτεμβρίου 2023.

  • Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού ανάθεσης εργασιών ανακαίνισης 137 χημικών, 35 σταθερών τουαλετών και 27 οικίσκων – χώρων αναμονής οδηγών (εντός 180 ημερών) καθώς και τεχνικής συντήρησης – επισκευής τους για χρονικό διάστημα 2 ετών στη εταιρεία ΤΟΙ ΤΟΙ HELLAS αντί ποσού 967.640 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

  • Προκήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 110.360 ευρώ με αντικείμενο την εξασφάλιση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου «Μέγαρο Αθηνάς» έναντι των φορτίσεων (συνδυασμών μονίμων, ωφέλιμων και σεισμικών φορτίων) που προβλέπονται από τους σημερινούς (2019) κανονισμούς.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*