Σχέδιο για «λουκέτο» στην ΕΡΓΟΣΕ μετά τις διώξεις σε βάρος στελεχών, επιστρέφουν τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Τρεις και πλέον μήνες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία και τις καταστροφές που επέφερε στο σιδηροδρομικό δίκτυο, από αυτό το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου επιστρέφουν τα επιβατικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Hellenic Train, τα δρομολόγια (4 ανά κατεύθυνση ημερησίως) αναμένεται να διαρκούν λίγο λιγότερο από 5 ώρες λόγω βραδυποριών ανά τμήματα. Την περασμένη Κυριακή προηγήθηκε το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο το οποίο μετέφερε σωλήνες.

* * * Από το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου θα τροποποιηθούν επίσης τα δρομολόγια στις περισσότερες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Προαστιακού της Αθήνας. Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές.

* * * Όσο για το πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η γραμμή, οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση του δικτύου στα τμήματα Δομοκού-Ραψάνης του κεντρικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και στους τρεις κάθετους άξονες (Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και γραμμή Πηλίου), αναμένονται στις αρχές της νέας χρονιάς, με τη συμβασιοποίησή τους να αναμένεται ως τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με όσα απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

* * * Μετά από λίγες μέρες ηρεμίας, αλαλλούμ σήμερα το πρωί με τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας. Καθυστερήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων παρατηρούνται τόσο στα δρομολόγια του Αεροδρομίου όσο και τα δρομολόγια της Χαλκίδας. “Λόγους υποδομής” επικαλείται η Hellenic Train.

* * * Επανήλθαν από την περασμένη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηροδρόμου από το Διακοπτό ως τα Καλάβρυτα, μετά την αποκατάσταση της γραμμής ύστερα από την τρίτη κατολίσθηση σε διάστημα τριών μηνών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διακοπή των δρομολογίων προκάλεσε την απώλεια τουλάχιστον 50.000 επισκεπτών για το Διακοπτό και τα Καλάβρυτα.

* * * Στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων κατέληξε η έρευνα που διενεργούσε εδώ και ένα χρόνο η ευρωπαϊκή εισαγγελία για την μη εκτέλεση της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος 14 δημόσιων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ (για απάτη με επιχορηγήσεις και ψευδή βεβαίωση), 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής (για απιστία κονδυλίων) και 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας (για ηθική αυτουργία σε απάτη με επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση). Η ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου είναι ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη το 2014 με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί το 2016 αλλά ολοκληρώθηκε φέτος, μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

* * * Ατελείωτες συσκέψεις, αμέτρητα μέιλ και έγγραφα μεταξύ υπηρεσιών και Υπουργείων με ένα και μόνο αποτέλεσμα: Οι καθυστερήσεις στα έργα που όριζε η σύμβαση 717 να συνεχίζονται και να μην παρεμβαίνει κανείς επί της ουσίας, όπως προκύπτει από καταθέσεις δύο πρώην Προέδρων του ΟΣΕ κατηγορούμενων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

* * * Σχέδιο για «λουκέτο» στην ΕΡΓΟΣΕ, μέσω απορρόφησής της από τον ΟΣΕ, σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο του σχεδίου «ομογενοποίησης» του ελληνικού σιδηρόδρομου. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1996 ως θυγατρική του ΟΣΕ προκειμένου να διαχειριστεί τα έργα αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρόμου (και από τα ταμεία της οποίας πέρασαν τεράστια ύψη κονδυλίων με τραγικά αποτελέσματα, όπως είδαμε παραπάνω), αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ενιαίου ΟΣΕ, όπως ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας. Ο νέος, πιο ισχυρός, ΟΣΕ αναμένεται να ενσωματώσει και το μέρος της δραστηριότητας και της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ που αφορά την ιδιοκτησία του τροχαίου υλικού το οποίο σήμερα μισθώνεται από την Hellenic Train. Η ΓΑΙΑΟΣΕ φαίνεται πως θα διατηρηθεί ως εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού real estate.

* * * Ο νέος ΟΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για θέματα ασφάλειας και συνεχούς βελτίωσης του σιδηροδρομικού συστήματος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του κλάδου και μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής μιας ανάλυσης συστημικών κινδύνων, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και το σχέδιο δράσης που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να διαμορφώσει πιο αποτελεσματικές δομές και να απελευθερώσει νέες δυνατότητες οδηγώντας στην επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων υψηλής ασφάλειας, με σαφή κατανομή των ευθυνών και συνολική συστημική προσέγγιση.

* * * Όσο για την ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία θα θέσει ως προτεραιότητές της τα εμπορευματικά κέντρα αλλά και την ανάπτυξη των μεγάλων σιδηροδρομικών σταθμών σύμφωνα με όσα ανάφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Κεσεντές στο συνέδριο του Υπερταμείου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί προμελέτες για το σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά και το σταθμό της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει η εμπορική αξιοποίησή τους.

* * * Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως επιχειρείται «πρωτοφανή και ολοσχερή απαξίωση του έργου μας, που επιχειρείται εδώ και μήνες από συγκεκριμένα κέντρα, που άρπαξαν την ευκαιρία να πετύχουν το από ετών σκοπούμενο καπέλωμα της εταιρίας μας, εργαλειοποιώντας με τον πλέον ανήθικο τρόπο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και εκμηδενίζοντας την προσφορά και συσσωρευμένη αξία των εργαζομένων που εκπροσωπούμε», ενώ εκφράζουν και την αντίθεσή τους με τα σχέδια ομογενοποίησης.

* * * Ας ελπίσουμε πως ο “νέος ΟΣΕ” θα έχει έναν κανονισμό λειτουργίας που θα γίνεται σεβαστός από τους εργαζόμενους. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρας ο CEO μίας σιδηροδρομικής εταιρείας χρειάστηκε να συντάξει επιστολή με την οποία ζητά από το πρσωπικό να μην πίνει και να μην ακούει μουσική δυνατά εν ώρα εργασίας;

* * * Μέχρι τον Μάρτιο του 2024 αναμένεται να επιστρέψει στην κανονικότητα του ο Προαστιακός της Πάτρας, καθώς σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε μία από τις δύο εργολαβίες για τη συντήρηση της γραμμής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δ. Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης. Μέχρι τότε, οι βραδυπορίες και οι καθυστερήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν. Ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαμουλάκης έκανε σχετική δήλωση, αναφέροντας πως «οι καθυστερήσεις όπως και οι ματαιώσεις δρομολογίων έχουν γίνει κανόνας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, ο 6ος εκτροχιασμός συρμού στον Προαστιακό της Πάτρας τα τελευταία 4 χρόνια, πριν από μόλις λίγες ημέρες, φανέρωσε για ακόμα μια φορά την ουσιαστική εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου»

* * * Με επιστολή της προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ζητά αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους τους οποίους δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια τρένων που προβλέπονται στη σύμβαση της εταιρείας με το δημόσιο. Αν μη τι άλλο θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε την απάντηση αφού οι απαντήσεις που δίνει η εταιρεία πολλές φορές είναι ασαφείς.

* * * Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της κατασκευής σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΑΒΑΞ Α.Ε.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε στη δέσμευση πιστώσεων προκειμένου να προχωρήσει σε νέα έργα κατά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του οργανισμού, το 2024 θα διατεθούν:

  • 440.477,03 ευρώ για το έργο «Εργασίες αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Σ. Σ.  Βόλου και Εργοστασίου Βόλου από την επέλαση των θεομηνιών Daniel & Elias»
  • 120.000 ευρώ για το έργο «Κοπή και κλάδεμα επικίνδυνων δέντρων εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών και των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, από ΣΚΑ έως Σ. Σ. Δαύλεια και
    από Σ. Σ. Οινόης έως Σ. Σ. Χαλκίδας, δικαιοδοσίας τμήματος γραμμής Αθήνας, έτους 2023-2024»
  • 28.925 ευρώ για το έργο «Έκτακτες εργασίες αποκατάστασης ζημιών στα κτίρια και τα WC των σταθμών Βόλου – Άνω Γατζέας και Μηλέων»

* * * Επιπλέον, για την άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών σε ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες στις γραμμές Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αίγιο και Πειραιάς – ΣΚΑ – Οινόη, το 2024 ο ΟΣΕ θα διαθέσει ποσό 494.390 ευρώ και το 2025 ποσό 726.120 ευρώ.

* * * Τέλος, για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εξοπλισμού του συστήματος επικοινωνίας GSM-R στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας ΣΚΑ, στη γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και στον Προαστιακό της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής γραμμής του Ικονίου θα διατεθεί ποσό 22.680.000 ευρώ από το 2024 ως το 2028 (3.890.000 ευρώ το 2024).

* * * Πιο κοντά έρχεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής αφού αυτή την εβδομάδα η σύμβαση πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση πάντως το χρονοδιάγραμμα των μόλις 28 μηνών δημιουργεί απορίες. Αν τηρηθεί θα μιλάμε για ρεκόρ γρήγορης ολοκλήρωσης σιδηροδρομικού έργου.

* * * Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Uraloğlu. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα μεταφορών με έμφαση στη σιδηροδρομική διασυνοριακή σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας, την κατασκευή της διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήπων-Υψάλων και την πιθανή αναβάθμιση του πλαισίου συνεργασίας στο πεδίο των αερομεταφορών.

* * * Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελ. Λύσης κ. Βελόπουλος σχετικά με τη μη λειτουργία του σιδηρόδρομου στη Δυτική Μακεδονία.

* * * Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος απάντησε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής στην ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Πέρκα σχετικά με τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας μέσω ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, αναζητείται ακόμα η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο με τη ΣΔΙΤ να μην έχει πάρει ακόμα την τελική της μορφή, ενώ επιπλέον χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μοντέλο ως «πεπερασμένο» ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης.

* * * Λόγω έλλειψης προσωπικού, ο ΟΣΕ αναμένεται να προσλάβει εξωτερικό συνεργάτη για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών αντικειμένου Μηχανικός Επιστήμης των Υλικών Π.Ε. της Διευθύνσεως Σιδηροδρομικών Συστημάτων» για χρονικό διάστημα 6 μηνών, με προϋπολογισμό 11.000 ευρώ

* * * Η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε σε ανάκληση δωρεάς εξοπλισμού πληροφορικής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου λόγω δήλωσης αδυναμίας αποδοχής δωρεάς και παράλληλα αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά εξοπλισμού (15 οθόνες) στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

* * * Κρήτη: Το ζήτημα της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη έρχεται στο προσκήνιο. Αυτή την εβδομάδα, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

* * * Ιταλία: Σύγκρουση δύο τρένων με τραυματισμούς στη γραμμή Μπολόνια-Ρίμινι // Γερμανία – Γαλλία: Επανεκκινούν τα νυχτερινά τρένα μεταξύ Παρισίου – Βερολίνου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*