Τα αυτοκόλλητα της τηλεματικής, το εισιτήριο-τραπεζική κάρτα και οι απόψεις των υφυπουργών για την εισιτηριοδιαφυγή

Μιλτιάδης Μανθός

Από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας ξεκίνησε μέσα στις γιορτές η τοποθέτηση αυτοκόλλητων με κωδικούς QR σε στάσεις λεωφορείων. Οι επιβάτες που αναμένουν στις στάσεις μπορούν να σκανάρουν με το κινητό τους τον κωδικό QR ώστε να ανοίγουν την σελίδα της τηλεματικής και να πληροφορούνται για τις ώρες άφιξης των λεωφορείων και τρόλεϊ. [Αν σκανάρετε την παραπάνω φωτογραφία θα δείτε και ποια είναι η στάση]. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ, αναμένεται η τοποθέτηση 7.500 συνολικά αυτοκόλλητων (τα οποία βρίσκονται πάνω σε μεταλλική βάση) σε αντίστοιχο αριθμό στάσεων του δικτύου.

Πέραν των αυτοκόλλητων, ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει επιπλέον την προμήθεια 500 ακόμα «έξυπνων στάσεων» στο πλαίσιο ενίσχυσης της λειτουργίας της τηλεματικής. Ευχής έργον πάντως θα ήταν να δούμε και κάποια αναβάθμιση και της εφαρμογής OASA Telematics (την οποία σήμερα χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τον οργανισμό), η οποία δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την κυκλοφορία της.

Η παρακάτω όψη του αυτοκόλλητου πάντως μάλλον απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους, αφού η κλήση του 11185 είναι δυνατή μόνο από ελληνικά δίκτυα τηλεφωνίας.

Μιλτιάδης Μανθός

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο γίνεται πιο ηλεκτρονικό: Από τα λεωφορεία express του αεροδρομίου αναμένεται να ξεκινήσει ως το τέλος του Μαρτίου σε πιλοτικό στάδιο η αποδοχή τραπεζικών καρτών ή ακόμα και ηλεκτρονικών προτοφολιών στο κινητό αντί για χάρτινα και πλαστικά εισιτήρια που γνωρίζουμε. Η καθολική λειτουργία του νέου συστήματος δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος της χρονιάς.

Πρόκειται σαφώς για μία εξέλιξη που αναμένουμε εδώ και χρόνια προκειμένου το ηλεκτρονικό εισιτήριο να γίνει πραγματικά ηλεκτρονικό και να φτάσουμε εκεί που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται εδώ και μία δεκαετία. [Από τα τέλη του 2022: Πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο των συγκοινωνιών της Αθήνας κόλλησε στο παρελθόν]

Από τον ΟΑΣΑ ξεκαθαρίζεται πάντως ότι οι κάτοχοι καρτών Ath.ena Card ή εισιτηρίων Ath.ena Ticket θα μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται εισιτήρια με το γνωστό τρόπο από τα εκδοτήρια και τα αυτόματα μηχανήματα και να τα χρησιμοποιούν όπως σήμερα. Βεβαίως οι περισσότεροι από αυτούς ίσως δουν ότι στην πράξη τους συμφέρει να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ή το κινητό τους αφού έτσι το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα να τους χρεώνει με τη σωστή τιμή χωρίς να απαιτείται η αγορά συγκεκριμένου εισιτηρίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει «τέλος στο χάρτινο εισιτήριο» όπως γράφτηκε αλλού.

Εξάλλου οι κάρτες Ath.ena Card θα παραμείνουν μέχρι νεοτέρας απαραίτητες για όσους πληρώνουν μειωμένο κόμιστρο ή μετακινούνται δωρεάν. Μελλοντικά θα υπάρξει δυνατότητα μετακίνησης όσων πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο και με τη χρήση εφαρμογής αντί για την κάρτα.

Με το νέο σύστημα δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι και όσον αφορά τους ελέγχους εισιτηρίων, αφού οι επιβάτες απλά θα σκανάρουν την τραπεζική τους κάρτα ή το κινητό στην συσκευή τύπου POS που διαθέτουν οι ελεγκτές.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η εισιτηριοδιαφυγή στις συγκοινωνίες: Μπορεί να μην έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα για το πόσο μεγάλη είναι εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τουλάχιστον όμως η κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει την ύπαρξή της, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως συμβαίνει αλλού).

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αυτή την εβδομάδα, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος ρωτήθηκε και για το ζήτημα αυτό. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως πράγματι το πρόβλημα υφίσταται, συμπληρώνοντας (χωρίς προφανώς να προτείνει να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική) πως όταν μετακινείται με το Μετρό, διέρχεται με αργή ταχύτητα από τις πύλες έτσι ώστε να μην «κολλούν» πίσω του και άλλοι επιβάτες.

Ο υφυπουργός, που έχει την ευθύνη του τον τομέα των υποδομών, δεν είχε διαθέσιμη κάποια λύση στο πρόβλημα αυτό, ανέφερε πάντως πως η λειτουργία καμερών (όπου επιτρέπεται) μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Σε παρόμοια ερώτηση στον ίδιο σταθμό κλήθηκε χτες να απαντήσει και η Υφυπουργός, υπεύθυνη για τις μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, με αφορμή και τις εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η κ. Αλεξοπούλου παραδέχτηκε πως «είναι πολλοί αυτοί που δεν πληρώνουν» (χωρίς να δώσει συγκεκριμένο ποσοστό) και πως η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα», το οποίο μπορεί να λάβει μερική λύση και μέσω των ανέπαφων μετακινήσεων. Κατά την υφυπουργό «είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας παρά οικονομικής δυσχέρειας» προσθέτωντας πως «δεν μπορεί ο κάθε επιβάτης να έχει τον αστυνόμο από δίπλα».

Οι καθυστερήσεις στο Μετρό: Η ΣΤΑ.ΣΥ. απάντησε -μέσω του αρμόδιου υπουργείου- σε ασναφορά που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Φλώρος σχετικά με τα προβλήματα στα δρομολόγια του Μετρό. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι βλάβες που αντιμετωπίζουν οι συρμοί είναι οι αναμενόμενες με βάση την ηλικία τους ενώ σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων τα δρομολόγια καλύπονται από εφεδρικούς συρμούς. Όσον αφορά τις χρονοαποστάσεις, τις ώρες αιχμής στις γραμμές 1, 2 και 3 ανέρχονται σε 6′, 4,5′ και 4′ αντίστοιχα.

Τα τελευταία 4 χρόνια, 20 ακινητοποιημένοι συρμοί επέστρεψαν στην κυκλοφορία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακτασκευή 14 συρμών της γραμμής 1. Το 2023 προσλήφθηκαν 83 εργαζόμενοι μέσω ΑΣΕΠ ενώ επίκειται νέα προκήρυξη για πρόσληψη 34 οδηγών, 23 σταθμαρχών, 60 τεχνιτών και 6 μηχανικών. Επιπλέον 224 υπάλληλοι προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.

Τέλος, τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή πρόγραμμα ενισχυτικών δρομολογίων στη γραμμή 3 μεταξύ των σταθμών Εθνική – Άμυνα και Αιγάλεω ώστε να επιτευθχεί μέση ωριαία χρονοαπόσταση 3′ 50”. Για τα δρομολόγια αυτά χρησιμοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας θα αξιολογηθούν.

Δημοτική συγκοινωνία Ηλιούπολης: Επαναλειτούργησε από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η μία εκ των δύο λεωφορειακών γραμμών της Δημοτικής Συγκοινωνίας Ηλιούπολης. Η υπηρεσία υπολειτουργούσε κατά τους τελευταίους μήνες. Καθώς με την έναρξη της χρονιάς ανέλαβαν οι νέες δημοτικές αρχές σε όλους τους δήμους, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και άλλες παρόμοιες ειδήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι προϋπολογισμοί των συγκοινωνιών: Λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε τους προϋπολογισμούς του ΟΑΣΑ, της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ για το 2024:

  • Όσον αφορά την εταιρεία ΟΑΣΑ Α.Ε., προβλέπονται έσοδα ύψους 307,1 εκατ. ευρώ (μόλις τα 11,4 εκατ. ευρώ από πωλήσεις και τα υπόλοιπα από επιχορηγήσεις) και έξοδα ύψους 305,5 εκατ. ευρώ η πλειονότητα των οποίων (292,7 εκατ. ευρώ) αφορά αμοιβές και έξοδα τρίτων. Το ισοζύγιο θα είναι θετικό κατά 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Η εταιρεία ΟΣΥ Α.Ε. αναμένεται να έχει έσοδα ύψους 283,6 εκατ ευρώ (τα 264,6 εκατ. ευρώ από πωλήσεις) και έξοδα ύψους 283,6 εκατ. ευρώ (οι αμοιβές και έξοδα προσωπικού θα ανέλθουν σε 158,3 εκατ. ευρώ). Τα έξοδα θα ανέθουν σε παρόμοιο ποσό με το ισοζύγιο να ανέρχεται σε 1 ευρώ.
  • Τέλος, η εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. αναμένεται να έχει έσοδα ύψους 210,2 εκατ. ευρώ (179,2 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις και τα υπόλοιπα από επιχορηγήσεις) με παρόμοιο ποσό εξόδων και ισοζύγιο 1 ευρώ.

Παράλληλα, με απόφαση υπουργού η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στη 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2023. Έτσι, η ΣΤΑ.ΣΥ. αναμένει έσοδα ύψους 159.943.673 ευρώ και έξοδα ύψους 183.043.673 ευρώ με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 23,1 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παραλαβή των ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong, η ΟΣΥ ενέκρινε την πληρωμή ποσού ύψους 1.159.000 ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ που αφορά τη σύνδεση υποδομών επαναφόρτισης των 140 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων σε νέες ή υφιστάμενες παροχές μέσης τάσης στα τέσσερα αμαξοστάσια της Εταιρείας, Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Δημητρίου, Ρουφ και Πλ. Αττικής.

Εκποίηση παλιών λεωφορείων: Σε ηλεκτρονική δημοπρασία για την εκποίηση 294 παλιών λεωφορείων διάφορων τύπων προχωρά η ΟΣΥ. Πρόκειται για λεωφορεία τα οποία είναι έχουν τεθεί εκτός της δύναμης του στόλου και βρίσκονται παροπλισμένα στο αμαξοστάσιο της εταιρείας στο Θριάσιο. Τα λεωφορεία θα είναι χωρισμένα σε 12 ομάδες με τις προσφορές των ενδιαφερόμενων να γίνονται δεκτές ως τις 16 Φεβρουαρίου.

Η αφετηρία των ΚΤΕΛ Αττικής: Το μάλλον «μπαγιάτικο» ζήτημα της μεταφοράς της αφετηρίας των ΚΤΕΛ από το Πεδίον του Άρεως στο σταθμό Νομισματοκοποείο φέρνει ξανά στη Βουλή μέσω ερώτησης που κατέθεσε για τα υπεραστικά μέσα μεταφοράς ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαμουλάκης. Ο βουλευτής κάνει λόγο για παράπονα από επιβάτες που έχουν να κάνουν και με την μείωση των δρομολογίων στην οποία προχώρησαν τα ΚΤΕΛ ήδη από τον καιρό του κορονωιού.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Στην πρόσληψη 59 οδηγών και 24 τεχνιτών προχώρησε η ΟΣΥ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Οι προσληφθέντες είναι επιλαχόντες της προκήρυξης 1/2020 που επαναχρησιμοποιείται χάρην ευκολίας για την πρόσληψη νέου προσωπικού παρά τον υψηλό ποσοστό όσων τελικά απέρριψαν τις θέσεις. Οι νέοι εργαζόμενοι θα εργαστούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου για ένα έτος και στη συνέχεια θα μονιμοποιηθούν μετά από αξιολόγηση. Και ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του ενέκρινε την απασχόληση 17 ατόμων μέσω του προγράμματος «Απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών» για ένα έτος, με δικαίωμα παράτασης για ένα έτος ακόμα.

Διευθυντές στην ΣΤΑ.ΣΥ.: Η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στην προκήρυξη μίας θέσης ευθύνης Γενικού Διευθυντή Συντήρησης. Η θέση είναι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα μίας παράτασης για 3 ακόμα έτη. Η εταιρεία επίσης προχώρησε στην τοποθέτηση νέου Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Ανάπτυξης. Οι υποψήφιοι ήταν 11 εκ των οποίων 6 βαθμολογήθηκαν και μπήκαν σε πίνακα κατάταξης ενώ 5 απορρίφθηκαν.

Υπερωρίες στην ΟΣΥ: Λίγο πριν το τέλος του 2023, το Δ.Σ. της Ο.ΣΥ. ενέκρινε την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού της εταιρείας για το 2024. Το σύνολο του προσωπικού (4.717 άτομα) δικαιούνται έως και 120 ώρες το εξάμηνο για πρωινή ή απογευματινή υπερωριακή εργασία καθώς και 96 ώρες το εξάμηνο για εργασία τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες. Επομένως, για το σύνολο του προσωπικού προβλέπονται έως και 905.664 ώρες υπερωριών μέσα στο 2024 με το προϋπολογιζόμενο κόστος να φτάνει τα 8.215.096 ευρώ.

Υπουργικές τοποθετήσεις: Στην πρόσληψη ενός ακόμα μετακλητού συνεργάτη στο Ιδιαίτερο Γραφείο της προχώρησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Το ποσό του 1.087.928,70 ευρώ διέθεσε ο ΟΑΣΑ για την προκαταβολή της αποζημίωσης προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα την περίοδο 12-27 Δεκεμβρίου 2023 όταν η παροχή του έργου δηλαδή γινόταν μέσω σύμβασης δωρεάς. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 472.978,67 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 458.393,73 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 83.707,25 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 72.849,05 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Πληρωμή leasing: Η ΟΣΥ ενέκρινε την πληρωμή 300 τιμολογίων συνολικής αξίας 197.655,66 ευρώ προς τις 3 εταιρείες που παρέχουν λεωφορεία μέσω leasing τα οποία αφορούν παροχή υπηρεσιών εξαιτίας υπαιτιότητας της ΟΣΥ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την αποζημίωση του ΟΑΣΑ με ποσό ύψους 7.875.000 ευρώ που αφορά την παροχή δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες. Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης ύψους 2.701.931,41 ευρώ στον ΟΑΣΑ για το μήνα Νοέμβριο που αφορά την πληρωμή των ΚΤΕΛ για την εκτέλεση αστικών δρομολογίων στην Αττική βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το υπουργείο ενέκρινε επίσης την καταβολή αποζημίωσης ύψους 604.404,84 ευρώ που αφορά την αποζημίωση του ΚΤΕΛ Αττικής την περίοδο από 20.12.2023 έως και 27.12.2023


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση πληρωμής ποσού ύψους 1.727.293,41 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Νοέμβριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E
  • Έγκριση πληρωμής ποσού ύψους 469.509,87 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Νοέμβριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία ADVANCED
    TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ
  • Το Δ.Σ. ενέκρινε την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού του τιμολογίου της εταιρείας HELLAS SMARTICKET A.E. αξίας 244.732,08 ευρώ, για την οριστική εξόφληση του οικονομικού αντικειμένου της κεφαλαιακής δαπάνης κατασκευής της Σύμβασης Σύμπραξης ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου).
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 22.060,70 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών Τηλεματικής για τη χρονική περίοδο Β΄εξαμήνου 2023
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 9.613,13 ευρώ που αφορά σε εργασίες μικρής κλίμακας στην υποδομή της τηλεματικής (έξυπνες στάσεις).

  • Έγκριση από το Δ.Σ. της υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας με την Εταιρεία Ανάπτυξης και
    Τουριστικής Προβολής Αθηνών και της ανανέωσης για ένα χρόνο συμφώνου συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έγκριση προβολής του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το 2024 από την ΑΜΚΕ AGATHA μέσω προβολής χώρου για γυρίσματα, προβολής βίντεο και ανάρτησης αφισών.

  • Απόφαση Δ.Σ. για Δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας αξίας ως 10.000 ευρώ (Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, Make A Wish Ελλάδος ΜΚΟ, Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή, Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, Χριστιανική Στέγη κοριτσιού Αγία Άννα)

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*