Αλλάζει ο ΟΣΕ για να αφήσει πίσω το παρελθόν, χωρίς χρονοδιάγραμμα η επανέναρξη δρομολογίων

ΕΡΓΟΣΕ

Η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα στη χώρα μας μέσω της δημιουργίας του «νέου ΟΣΕ» είναι ίσως το μεγαλύτερο project που καλείται να διαχειριστεί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέσω αυτού, ουσιαστικά αντιστρέφεται η πολιτική διάσπασης των φορέων του σιδηροδρόμου που είδαμε τις τελευταίες 3 δεκαετίες, κάτι που ίσως δείχνει και την μακροπρόθεσμη αποτυχία του συστήματος αυτού. Η νέα εταιρεία πάντως θα λειτουργεί με τη συμβολή ιδιώτη τεχνικού συμβούλου διοίκησης, κάτι που θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις αν και μέχρι σήμερα η ΕΡΓΟΣΕ ήδη προσλαμβάνει τεχνικούς συμβούλους για την διαχείριση των έργων που εκτελεί.

Σίγουρα θετικό είναι πως θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις, 600 στον αριθμό (γίνεται πάντως αναφορά μόνο σε εργαζόμενους υψηλών προσόντων, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα συνεχιστεί η περίεργη τακτική απασχόλησης συμβασιούχων σταθμαρχών και κλειδούχων). Θετικό είναι επίσης πως το υπουργείο θα εποπτεύει την εταιρεία βάσει συμφωνημένων δεικτών απόδοσης και μετρήσιμων στόχων, αρκεί βέβαια να το δούμε να συμβαίνει στην πράξη. Η νέα εταιρεία, που αναμένεται να ονομάζεται «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος» θα συσταθεί φέτος αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 θα λειτουργεί παράλληλα με τον παλιό ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

* * * *

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν στην παραλιακή της Αγριάς στο Βόλο οι εργασίες για την απομάκρυνση ξύλων, σπασμένων γραμμών του μικρού τρένου του Πηλίου και για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, τέσσερεις ολόκληρους μήνες μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ. Οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης είχαν παράπονα για την αδιαφορία του ΟΣΕ όλο αυτό τον καιρό. Παράλληλα, ο ΟΣΕ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 440.477,03 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για τις εργασίες αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου και Εργοστασίου Βόλου.

* * * *

Πολλά είναι τα παράπονα στη Δράμα για την αδικαιολόγητη σιδηροδρομική απομόνωση της πόλης αφού τα τρένα πλέον φτάνουν μόνο μέχρι τις Σέρρες όπου και γίνεται μετεπιβίβαση σε λεωφορεία. Στο τέλος της χρονιάς μάλιστα η Hellenic Train έκλεισε και το εκδοτήριο εισιτηρίων στο σιδηροδρομικό σταθμό. Πριν από λίγες μέρες την πόλη επισκέφτηκε ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας και ασφάλειας των εγκαταστάσεων τού ΟΣΕ κ. Φεστερίδης ο οποίος και δήλωσε: «Υπάρχουν θέματα γραμμής αλλά και το μεγάλο πρόβλημα του τεχνικού προσωπικού που χρειάζεται. Υπάρχουν προτεραιότητες. Δεν μπορώ να μιλήσω για ημερομηνίες αλλά είναι προτεραιότητα του ΟΣΕ να τρέξει ο σιδηρόδρομος στη Δράμα και πανελλαδικά». Τουλάχιστον ο Άγιος Βασίλης κατάφερε να φτάσει στη Δράμα με το τρένο.

Τώρα, αν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει με τρένο από Αθήνα ως Αλεξανδρούπολη, θα χρειαστεί 16 ώρες για τις απαραίτητες μετεπιβιβάσεις (για κάποιο λόγο η Hellenic Train πουλά τέτοια εισιτήρια). Πρόκειται σαφώς για ένα σύμπτωμα της εγκατάλειψης της Θράκης από τον ΟΣΕ. Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κατέθεσαν μάλιστα σχετική ερώτηση στη Βουλή με τίτλο «Μια ταξιδιωτική εμπειρία με ιώβειο υπομονή καθίσταται για τους επιβάτες του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Hellenic Train, το δρομολόγιο Κομοτηνής-Θεσσαλονίκης διάρκειας 14 ωρών και 9 λεπτών και συνολικά προς Αθήνα 28 ωρών και 49 λεπτών».

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης υποστηρίζει πως η μη κυκλοφορία τρένων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν οφείλεται στην «έλλειψη συρμών της Hellenic Train αλλά στην μη λειτουργία και μη φύλαξη δεκάδων αυτόματων ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων, την ευθύνη των οποίων έχει ο ΟΣΕ, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων με ανυπολόγιστες συνέπειες.»

* * * *

Μία γυναίκα τραυματίστηκε, ελαφρά ευτυχώς, όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία Intercity στο ύψος των Σεπολίων το βράδυ της πρώτης μέρας της χρονιάς. Λόγω του συμβάντος προκλήθηκαν καθυστερήσεις σε δρομολόγια σε προαστιακά και άλλα δρομολόγια.

* * * *

Η πτώση ενός δέντρου στην περιοχή της Δεκέλειας λόγω της βροχής οδήγησε σε πολύωρη διακοπή δρομολογίων στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα την Τρίτη 9 Ιανουαρίου και την αντικατάσταση πολλών από αυτά με λεωφορεία. Για άλλη μία φορά το δέντρο που έπεσε πάνω στις γραμμές ήταν ένα από τα καμμένα δέντρα της φωτιάς της Βαρυμπόμπης τα οποία ο ΟΣΕ δεν φρόντισε να κόψει εγκαίρως. Προφανώς θα έχουμε και άλλα τέτοια περιστατικά αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Λιγότερα ήταν πάντως τα προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας τις μέρες των γιορτών. Σημαντικότερη εξαίρεση μία «αστοχία» της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης μεταξύ Κορωπίου και Αεροδρομίου το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου που είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι συρμοί του Προαστιακού να τερματίζουν αναγκαστικά στο Κορωπί. Και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου όμως είχαμε ολιγόωρη διακοπή ρεύματος μεταξύ Αθήνας και Ρέντη που δημιούργησε καθυστερήσεις.

* * * *

Σε 407.876 ανήλθαν οι επιβάτες που μετέβησαν σιδηροδρομικώς στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2023 σύμφωνα με τον ΟΣΕ. To 81% περίπου αυτών (331.792) χρησιμοποίησαν το Μετρό ενώ μόνο 76.084 χρησιμοποίησαν τον Προαστιακό, αριθμός δυσανάλογα μικρός με βάση τα δρομολόγια. Υπενθυμίζεται ότι η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Hellenic Train αποζημιώνουν την εταιρεία λειτουργίας του Αεροδρομίου (στην οποία και ανήκει ο σταθμός) με λίγο παραπάνω από 1 ευρώ ανά επιβάτη. Σημειώνεται ότι η ΣΤΑ.ΣΥ. έλαβε απόφαση για καταβολή στον ΟΣΕ ποσού ύψους 1.744.673,10 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ) που αφορά τα τέλη χρήσης σιδηροδρομικής υποδομής για το έτος 2023. Εγκρίθηκε επιπλέον δέσμευση πίστωσης ύψους 2.894.994,53 ευρώ στον προϋπολογισμό της ΣΤΑ.ΣΥ. που αφορά τέλη χρήσης αερολιμένα για το 2023 (έναντι).

* * * *

Σχετικά με τις υπηρεσίες της Hellenic Train και το αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από αυτές ερωτήθη ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αυτή την εβομάδα. Ο υφυπουργός (που έχει υπό την ευθύνη του τον τομέα των υποδομών) απάντησε πως «δεν μπορούμε να πούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι», προσθέτωντας πως «δεν είμαστε σε θέση να τους παράσχουμε το δίκτυο που απαιτείται», για να καταλήξει πως η κατάσταση μάλλον έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Έχει σίγουρα ενδιαφέρον η αναφορά του κ. Ταχιάου στο δίκτυο, ιδιαίτερα καθώς η διοίκηση του ΟΣΕ έχει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες δημοσίως επιρρίψει ευθύνες στην Hellenic Train για την έλλειψη δρομολογίων και άλλα προβλήματα.

* * * *

Αιγιάλεια: Συνάντηση μεταξύ αντιπεριφερειάρχη και διοίκησης ΓΑΙΑΟΣΕ για το ζήτημα της δημιουργίας ποδηλατόδρομου στην παλιά γραμμή Αίγιο – Διακοπτό // Οδοντωτός: Πάνω από 10.000 ταξιδιώτες με το τρενάκι μέσα στις γιορτές

* * * *

Στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού έργου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προχώρησε ο ΟΣΕ για τη «Σύνταξη προδιαγραφών συστήματος μη καταστρεπτικού ελέγχου και προειδοποίησης φθοράς για την προληπτική συντήρηση της σιδηροδρομικής επιδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος – A’ Φάση». Το έργο θα παραδοθεί εντός 3 μηνών με το κόστος να ανέρχεται σε 36.939,04 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

* * * *

Κοζάνη: Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από τη νέα χρονιά το πολυαναμενόμενο έργο «Cut and Cover» (τούνελ) στην περιοχή του πρώην ΟΣΕ που περιλαμβάνει την κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας μήκους 327 μέτρων. Στην έκταση 14 στρεμμάτων πάνω από τις γραμμές θα αναπτυχθούν χώροι πρασίνου, άθλησης και κοινόχρηστοι χώροι.

* * * *

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης ύψους 335.000 ευρώ για τα έτη 2024 και 2025 που αφορά την παροχή υπηρεσιών προληπτικής διορθωτικής συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών-ζημιών των συστημάτων κυκλοφοριακής εξασφάλισης Σ.Σ. Αθηνών και Σ.Σ. Α. Ι. Ρέντη, καθώς και των αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων οδών Αχιλλέως, Ορφέως, Ιεράς και Αγ. Άννης.

* * * *

Προαστιακός Δυτικής Αττικής: Υπεγράφη η σύμβαση – Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου // Λουτράκι: Πώς εξελίσσονται τα έργα του Προαστιακού // Με αφορμή τα παράπονα για τις πεζογέφυρες στους Αγίους Αναργύρους γράψαμε και για το «ξεχασμένο» banner του Δήμου Χαλανδρίου στο σταθμό Πλακεντίας του Προαστιακού. Θα περιμένουμε να δούμε την τύχη του…

26.300 ευρώ χωρίς ΦΠΑ θα κοστίσει στον ΟΣΕ η αποξήλωση και απομάκρυνση δύο παλαιών διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται πάνω σε τσιμεντένιες κολώνες στήριξης στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Κορίνθου. Για τις εργασίες θα χρησιμοποιηθούν ανυψωτικοί γερανοί, καλάθια και μεταφορικά μέσα.

* * * *

Στην πρόσληψη προσωπικού μέσω Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών προχωρά ο ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, θα προσληφθεί Πολιτικός Μηχανικού Π.Ε. στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων για περίοδο 6 μηνών αντί 11.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ καθώς και υπάλληλου που θα προσφέρει υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης για 6 μήνες αντί 9.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

* * * *

Δεύτερη κατά σειρά παράταση, ως τις 28 Φεβρουαρίου, δόθηκε στην προσφορά του σχήματος Hellenic Train – Damco στο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ προκειμένου έως τότε να κατατεθούν τα απαραίτητα έγγραφα που θα ενταχθούν στη σύμβαση παραχώρησης.

* * * *

Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΡΓΟΣΕ για το 2024. Περιλαμβάνει έσοδα ύψους 148.702.140 ευρώ και έξοδα ύψους 147.047.400 ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 1.654.740 ευρώ.

* * * *

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών κατέθεσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ανέφερε ότι αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα // Στα προβλήματα υποχρηματοδότησης, μειωμένου προσωπικού, λειτουργικότητας και ασφάλειας που είχε ο ελληνικός σιδηρόδρομος κατά το χρονικό σημείο που ανέλαβε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη δική του εξέταση από την επιτροπή // «Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, που συναρτάται με σηματοδότηση, θα μπορούσε να έχει αποτραπεί το δυστύχημα» κατάθεσε ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ την περίοδο 2010 – 2016 // Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ: Σβήσαμε, όπως προβλέπεται, μετά από 15 μέρες, τις συνομιλίες του δυστυχήματος των Τεμπών

* * * *

Η ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε χορηγίες (200 ευρώ έκαστη) προς τους συλλόγους Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Σιδηροδρόμου Αθηνών, Ψυχαγωγικό Όμιλο Σιδηροδρομικών, Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «ΑΤΛΑΣ» και Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής

* * * *

Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων χορηγήθηκε αναγνώριση εξεταστή μηχανοδηγών – υποψηφίων μηχανοδηγών σε δύο επιπλέον άτομα για συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

* * * *

Μπανγκλαντές: 4 νεκροί από εμπρησμό σε βαγόνι τρένου // Ινδονησία: 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων // Καζακστάν: Ξεκίνησε η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη χώρα με την Κίνα // Γερμανία – Γαλλία: Συμφωνία μεταξύ Trenitalia – DB για πραγματοποίηση δρομολογίων ανάμεσα στην Ιταλία και το Μόναχο // Πολωνία: Σιδηροδρομική εταιρεία κατηγορείται πως απευθύνθηκε σε hackers για να επιλύσει πρόβλημα με το λογισμικό τρένων // Ιταλία: Σιδηροδρομική εταιρεία θα προμηθευτεί δύο τρένα υδρογόνου από τη Siemens // Λετονία: Χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. ευρώ για το project Rail Baltica // Ηνωμένο Βασίλειο: Οι απεργίες τις μέρες των Χριστουγέννων χάλασαν τα σχέδια όσων ήθελαν να ταξιδέψουν με τα τρένα της Eurostar // Αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στη Σκωτία από τον ερχόμενο Απρίλιο // Μεξικό: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια σε σιδηροδρομική γραμμή μήκους 309 χλμ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*