Εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στον ΟΑΣΑ και το 2024

Αλέξανδρος Λιάρος

Υπεγράφη πριν από λίγες μέρες η ΚΥΑ με την οποία εξασφαλίζεται η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα μέσα του ΟΑΣΑ στην Αθήνα και του ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται, οι άνεργοι (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας από τον e-ΕΦΚΑ), έχουν το δικαίωμα μετακίνησης με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου με τα αστικά συγκοινωνιακά μέσα της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας – ΟΑΣΑ ΑΕ (δεν ισχύει στον Προαστιακό) και των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ/ΟΑΣΘ).

Και για φέτος, αναφέρεται πως θα ισχύει το στοιχείο της εντοπιότητας για τους δικαιούχους. Έτσι, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ έχουν οι άνεργοι που διαμένουν μόνιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), ενώ δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΣΕΘ/ΟΑΣΘ έχουν όσοι διαμένουν εντός των ορίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, για ανέργους που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για παραπάνω από 12 μήνες, θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν το 2022. Έτσι, δωρεάν μετακίνηση θα δικαιούνται οι άνεργοι που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και έως 20.000 ευρώ για ζευγάρια, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκές οικογένειες, εισόδημα έως 23.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Για την παροχή του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας. Οι δικαιούχοι κάτοχοι των καρτών επιδεικνύουν τα παραστατικά που πιστοποιούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης όποτε τους ζητείται από τους Εντεταλμένους Ελεγκτές κομίστρου.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*