Με την αγωνία των Χούθι η αναμονή των ηλεκτρικών λεωφορείων, προετοιμασία για προσλήψεις στη ΣΤΑΣΥ

ΟΑΣΘ

Το ότι το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα εξαρτιόταν από τη δράση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε δύο μήνες πριν. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όμως έχει αρχίσει να εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ τα πλοία με τα 250 νέα λεωφορεία βρίσκονται εν πλω εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που είναι πιο πιθανό ότι θα επηρεάσουν το πότε θα μπούμε μέσα στα νέα λεωφορεία. Ο κυριότερος από αυτούς ίσως είναι το πότε θα εγκατασταθούν οι σταθεροί φορτιστές στα τέσσερα αμαξοστάσια τις ΟΣΥ τα οποία θα φιλοξενήσουν 140 από τα λεωφορεία αυτά. Πριν από λίγο καιρό διαβάζαμε πως ηλεκτρικά λεωφορεία στο Δουβλίνο παρέμειναν  ακινητοποιημένα εξαιτίας της καθυστέρησης στην εγκατάσταση φορτιστών, επομένως υπάρχει και ένα προηγούμενο.

Εδώ και λίγες μέρες, ο σχετικός διαγωνισμός έχει προσωρινό ανάδοχο και πλέον όλες οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΥ, εγκρίθηκε η δαπάνη ποσού ύψους 29.300 ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάστασης 4 εφεδρικών παροχών ρεύματος (μία ανά αμαξοστάσιο) στα αμαξοστάσια που θα φιλοξενήσουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Βεβαίως, τα νέα λεωφορεία θα πρέπει να δοκιμαστούν στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ και στο δρόμο σε συνθήκες προσομοίωσης της κανονικής κυκλοφορίας (που περιλαμβάνει και την κυκλοφορία με σακιά άμμου αντί για επιβάτες), ενώ πρέπει να δοθούν και οι απαραίτητες άδειες από το υπουργείο για την κυκλοφορία τους.

Κάπως έτσι, η σταδιακή κυκλοφορία των λεωφορείων από το Μάιο και μετά έχει αρχίζει να φαντάζει με ένα πιο ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

Προετοιμασία προσλήψεων στην ΣΤΑΣΥ: Προκήρυξη για την πρόσληψη 90 εργαζόμενων ετοιμάζει η ΣΤΑΣΥ. Η πλειοψηφία αυτών (61 θέσεις) αναμένεται να είναι τεχνικοί, 6 θα είναι μηχανικοί, ενώ θα προσληφθούν και 23 νέοι σταθμάρχες. Πριν από λίγες ημέρες, ανατέθηκε σε εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών η κατάρτιση της προκήρυξης αντί ποσού 8.600 ευρώ με ΦΠΑ.

Δημοτική Συγκοινωνία Ραφήνας – Πικερμίου: Μεταβάλλονται τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, με αφορμή αιτήματα γονέων, για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της δημοτικής συγκοινωνίας στις ανάγκες προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες και επιστροφής στο σπίτι.

Αγνοούνται -και πάλι- τα δεδομένα του ΟΑΣΑ: Είναι αλήθεια πως έχουμε μία εμμονή με το να επιμένουμε πως τα δημόσια ανοικτά δεδομένα της κυβέρνησης πρέπει να παραμένουν ανοικτά και ευκόλως προσβάσιμα σε όλους. Για το λόγο αυτό σημειώνουμε πως και πάλι υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσίευση των δεδομένων από τις επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ στην πύλη ανοικτών δεδομένων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δεν έχει δημοσιευτεί κανένας νέος αριθμός μετά τις 31/1. Ας ελπίσουμε το πρόβλημα να είναι παροδικό και σε αυτή την περίπτωση και να μην υπάρχει άλλο λόγος για τον οποίο δεν συνεχίζεται η δημοσίευση των δεδομένων αυτών.

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση Δήμων Μαρκοπούλου – Κρωπίας – Σαρωνικού: Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Οικονόμου σχετικά με τα αιτήματα για βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των Δήμων Μαρκοπούλου, Κρωπίας και Σαρωνικού απάντησε ο ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με την απάντηση που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, ο ΟΑΣΑ προτίθεται να εξετάσει προσεχώς το αίτημα δημιουργίας αστικής συγκοινωνίας σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, παράλληλα με την κατάρτιση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής. Υπόψη θα ληφθούν οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση μετακινήσεων αλλά και οι ανάγκες διαλειτουργικότητας των μέσων. Δεν φαίνεται πάντως να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο (Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη οι επόμενοι προορισμοί του ΟΑΣΑ)

Προϋπολογισμός ΟΣΥ: Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βγήκε στην αρχή της χρονιάς, τροποποιείται ο προϋπολογισμός της Ο.ΣΥ. Α.Ε. για το προηγούμενο έτος (2023). Έτσι, αναμένονται έσοδα ύψους 263.341.827 ευρώ και έξοδα ύψους 272.705.460 ευρώ. Το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό κατά -9.363.633 ευρώ.

Επιχορήγηση ΟΑΣΑ: Το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 37.500.000 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ που αφορά την κάλυψη της δαπάνης από συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου για το 2024.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*