Στη Βουλή δύο συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου – Προσωρινός ανάδοχος για τους φορτιστές των ηλεκτρικών λεωφορείων

φωτογραφία: Karsan

Μετά τη σύμβαση για την προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου, ένα ακόμα τμήμα (το τρίτο και τελευταίο) του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια εκατοντάδων νέων αστικών λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πήρε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, φτάνοντας πιο κοντά στην υπογραφή.

Πρόκειται για την προμήθεια 200 (12μετρων) λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου, με προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία Industria Italiana Autobus, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί στην εταιρεία ανέρχεται σε 51.990.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (64.467.600 ευρώ με ΦΠΑ), δηλαδή 259.950 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά όχημα.

Το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τη σύμβαση αυτή καθώς και μία ακόμα σύμβαση που πήρε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο λίγες μέρες νωρίτερα: τη σύμβαση για την προμήθεια 100 αρθωτών λεωφορείων φυσικού αερίου από την εταιρεία IVECO France.

Μετά από την έγκριση και από την επιτροπή της Βουλής, η μοναδική εκκρεμότητα θα είναι ο ορισμός των ημερομηνιών υπογραφής των δύο συμβάσεων. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, η παράδοση των λεωφορείων, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο σύνολό τους στην Αθήνα, θα γίνει σε 16-18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή θα ολοκληρωθεί το 2025.

Με τα δύο αυτά τμήμα του διαγωνισμού ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 αστικών λεωφορείων (χωρισμένα σε 5 τμήματα) για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Πέραν των λεωφορείων φυσικού αερίου, θετική εξέλιξη υπήρξε μόνο για ένα ακόμα τμήμα του διαγωνισμού: αυτό που αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων (τα 140 για την Αθήνα και τα υπόλοιπα για τη Θεσσαλονίκη) από την εταιρεία Yutong.

Για τα άλλα δύο τμήματα (120 υβριδικά λεωφορεία και 100 ηλεκτρικά λεωφορεία) οι διαδικασίες κρίθηκαν άγονες. Έτσι, από τα 770 λεωφορεία, στην Ελλάδα θα έρθουν μόνο τα 550.

Προσωρινός ανάδοχος για την εγκατάσταση των φορτιστών

Μπορεί για τα λεωφορεία φυσικού αερίου η ΟΣΥ διαθέτει υποδομές αφού ανάλογα λεωφορεία κυκλοφορούν στη πόλη εδώ και μία εικοσαετία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία αναμένουμε προσεχώς.

Η προμήθεια των υλικών και η εγκατάσταση των φορτιστών στα 4 αμαξοστάσια που θα φιλοξενήσουν τα συγκεκριμένα λεωφορεία (Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Δημητρίου, Ρουφ και Αττικής) είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες, με την ΟΣΥ να πραγματοποιεί σχετικό διαγωνισμό προϋπολογισμού  7.951.128,75 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προσωρινός ανάδοχος για το έργο είναι η εταιρεία ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ με προσφερόμενη τιμή 6.902.586,80 ευρώ πλέον ΦΠΑ (5.599.086,80 ευρώ για την προμήθεια των υλικών και 1.303.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την εγκατάσταση).

Όσον αφορά τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για την κυκλοφορία όλων των λεωφορείων (σε προηγούμενες δηλώσεις είχε αναφερθεί πως στόχος είναι τα ηλεκτρικά λεωφορεία να κυκλοφορήσουν από τα τέλη Απριλίου), περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από τον υπουργό κατά την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*