Εν πλω προς την Ελλάδα τα ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong

ΟΑΣΘ

Εν πλω με κατεύθυνση την Ελλάδα βρίσκονται τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κατασκεύασε η κινεζική εταιρεία Yutong.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, 110 ηλεκτρικά λεωφορεία, μαζί με επτά κινητούς φορτιστές, φορτώθηκαν σε πλοίο στο λιμάνι Lianyungang, στην επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας και την Κυριακή ξεκίνησαν το ταξίδι τους με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα ταξιδεύουν επίσης προς την Ελλάδα αλλά με άλλο πλοίο.

Συνολικά θα παραληφθούν 250 ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong, 140 για την ΟΣΥ τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα και 110 για τον ΟΑΣΘ τα οποία θα κινηθούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις επόμενες συμβάσεις για 300 λεωφορεία φυσικού αερίου, τα ηλεκτρικά λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια γύρω στα τέλη Απριλίου, αφήνοντας όμως ανοικτό και το ενδεχόμενο για μικρή καθυστέρηση λόγω των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΟΑΣΘ

Δεν είναι όμως μόνο οι γεωπολιτικές συνθήκες που ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία των νέων λεωφορείων. Αφενός θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δοκιμές τους σε συνθήκες κυκλοφορίας για αρκετές εβδομάδες, αφετέρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των σταθερών φορτιστών στα αμαξοστάσια που θα τα φιλοξενήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ έλαβε απόφαση για την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για το έργο, με προσφερόμενη τιμή 6.902.586,80 ευρώ πλέον ΦΠΑ (5.599.086,80 ευρώ για την προμήθεια των υλικών και 1.303.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την εγκατάσταση).

ΟΑΣΘ

Χωρίς την εγκατάσταση του συνόλου των φορτιστών στα αμαξοστάσια Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Δημητρίου, Ρουφ και Αττικής δεν θα είναι προφανώς δυνατή η κυκλοφορία του συνόλου των 140 λεωφορείων, ενώ μέχρι να συμβεί αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερο οι γρήγοροι φορητοί φορτιστές που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της σύμβασης.

Διεθνώς πάντως (συγκεκριμένα στο Δουβλίνο) υπάρχει και προηγούμενο μη κυκλοφορίας νέων ηλεκτρικών λεωφορείων λόγω μη έγκαιρης προμήθειας και εγκατάστασης φορτιστών.

Η προμήθεια των 250 απλών (12μετρων) ηλεκτρικών λεωφορείων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ, όπως και του ανάλογου εξοπλισμού φόρτισής τους από την Yutong κόστισε 110.825.000 ευρώ και ήταν μέρος του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 770 νέων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μέρος του διαγωνισμού αυτού ήταν και η προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 135 χλμ. με τη διαδικασία να κηρύσσεται άγονη αφού η μοναδική προσφορά από την εταιρεία BYD δεν έγινε δεκτή αφού δεν κάλυπτε τις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και η προμήθεια 200 υβριδικών λεωφορείων που επίσης δεν προχώρησε αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

Έτσι, στην Ελλάδα θα έρθουν μόνο 550 λεωφορεία: τα 250 ηλεκτρικά από την Yutong καθώς και 300 ακόμα λεωφορεία φυσικού αερίου (100 αρθρωτά και 200 κανονικά) τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα.

Όσο για τον επόμενο διαγωνισμός, αυτός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και να περιλαμβάνει 750 ακόμα λεωφορεία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*