Προς αναβάθμιση οι συγκοινωνίες σε ανατολική και δυτική Αττική και οι καταγγελίες για οδηγούς λεωφορείων

Αλέξανδρος Λιάρος

Καθώς σιγά-σιγά πλησιάζουμε στη λήξη των αλλεπάλληλων απευθείας αναθέσεων για την εκτέλεση αστικών δρομολογίων του ΟΑΣΑ από τις εταιρείες ΚΤΕΛ οι οποίες ξεκίνησαν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού (εν αναμονή της υπογραφής 8ετούς σύμβασης με επίσης ιδιώτες για τις ίδιες γραμμές), το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα ακούσει κανείς από την πλευρά των επιβατών καλά λόγια για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ιδιώτες στην ανατολική, τη δυτική αλλά και τη βόρεια Αττική.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες της δρομολόγησης των μεταχειρισμένων λεωφορείων από τους ιδιώτες, τα παράπονα περίσσευαν για την κακή κατάσταση των λεωφορείων (και τον μη επαρκή αριθμό παραθύρων), τη μη λειτουργία της τηλεματικής (ένα πρόβλημα που λύθηκε με μεγάλη καθυστέρηση), αλλά και τα αναξιόπιστα δρομολόγια.

Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να αναφέρουμε πως η δρομολόγηση των λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ υπήρξε μία λύση ανάγκης και μάλιστα της «τελευταίας στιγμής» που ήρθε να καλύψει την ανικανότητα του δημοσίου να προχωρήσει σε ανανέωση και αύξηση του στόλου των λεωφορείων της ΟΣΥ εδώ και μία και πλέον δεκαετία. Ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός μετά τη δεκαετία του 2000 ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, ενώ 140 ηλεκτρικά λεωφορεία βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα και σε λίγες μέρες ξεκινούν δοκιμαστικά δρομολόγια στους δρόμους.

Παράλληλα, μέσω της ολοκλήρωσης και του διαγωνισμού για την 8ετή παραχώρηση 63 γραμμών στην ανατολική και δυτική Αττική, οι ιδιώτες των ΚΤΕΛ και των τουριστικών γραφείων θα έχουν την ευκαιρία να «επανασυστηθούν» στο Αθηναϊκό κοινό, αυτή τη φορά μέσω της δρομολόγησης 211 καινούριων λεωφορείων που θα πληρούν το σύνολο των προδιαγραφών αναβαθμίζοντας αυτή τη φορά (ελπίζουμε) τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι επιβάτες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Κάπως έτσι, το «μπαλάκι» πέφτει στην πλευρά της ΟΣΥ που οφείλει να προχωρήσει στη δρομολόγηση των νέων λεωφορείων της το συντομότερο δυνατό (εντός του Μαΐου για τα πρώτα ηλεκτρικά και εντός του καλοκαιριού για τα πρώτα νέα λεωφορεία φυσικού αερίου) αλλά και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για προμήθεια καινούριων οχημάτων μέσω leasing, στον ΟΑΣΑ που πρέπει επιτέλους να προχωρήσει σε έναν ανασχεδιασμό του μεταφορικού έργου με βάση το επόμενο Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, αλλά και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που πρέπει να βγάλει στον αέρα άμεσα τον επόμενο διαγωνισμό για 750 νέα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να δώσει λύσεις και σε ζητήματα στελέχωσης, είτε «ξεκλειδώνοντας» νέες προσλήψεις, είτε με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νεοπροσληφθέντων χωρίς την οποία οδηγούμαστε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Παραβάσεις οδηγών και επιβατών: Σε «μόδα» τείνει να εξελιχθεί η καταγραφή από επιβάτες μέσω κινητού κάθε είδους παράβασης, με ή χωρίς εισαγωγικά, οδηγών λεωφορείων, με το σχετικό υλικό να αποστέλλεται όχι στις αρμόδιες υπηρεσίες δηλαδή τα τμήματα παραπόνων της ΟΣΥ ή του ΟΑΣΑ αλλά σε τηλεοπτικά κανάλια ή γραφεία υπουργών. Αν και είναι σαφές πως εργαζόμενοι οι οποίοι πέφτουν σε παραπτώματα θα πρέπει να τιμωρούνται με βάση τη νόμιμη διαδικασία, η δημοσιοποίηση κάθε είδους συμβάντος οδηγεί συχνά σε υπερβολές, με την προσωρινή απομάκρυνση από την υπηρεσία επαγγελματιών οδηγών οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις θα δεχτούν τελικά απλά μία σύσταση.

Την ίδια στιγμή, σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συχνά γίνονται στόχοι επιθέσεων από παραβατικούς επιβάτες. Μία τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν επιβάτης λεωφορείου της γραμμής 866 (η οποία εκτελείται με λεωφορεία των ΚΤΕΛ), επιτέθηκε στον οδηγό κατά τη διάρκεια δρομολογίου, μετά από διένεξη με αφορμή τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο οδηγός τραυματίστηκε, ενώ ο επιβάτης τράπηκε σε φυγή.

Εργαζόμενοι στην ΣΤΑ.ΣΥ.: Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την επέκταση – παράτασης για ένα έτος της σύμβασης εργασίας των 208 εργαζομένων από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών οι οποίοι εργάζονται σε θέσεις εκδοτών εισιτηρίων, ελεγκτών κομίστρου, τεχνιτών και υπαλλήλων γραφείων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εργαζόμενοι έχουν κριθεί επαρκείς από την ιεραρχία τους και η ανανέωση τους προβλέπεται από τα οριζόμενα στη Δημόσια Πρόσκληση

Μέτρα ασφαλείας στο Μετρό: Κατακυρώθηκε σε εταιρεία ομίλου υπηρεσιών ασφαλείας ο διαγωνισμός για τις «Εργασίες αντικατάστασης της περίφραξης της Γραμμής 1 της ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε», με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 699.299,03 ευρώ (έκπτωση 8,13%). Πρόκειται για ένα από τα πολλά έργα που προωθεί η ΣΤΑΣΥ τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Η «μάχη» με τα περιστέρια: Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η «μάχη» με τα περιστέρια (και τις ακαθαρσίες) τους στο δίκτυο του Μετρό. Πριν λίγες μέρες, η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε σε προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια και η τοποθέτηση απωθητικού διχτυού και εργασιών απώθησης – απομάκρυνσης περιστεριών από τους σταθμούς Πειραιάς, Άγιος Αντώνιος, Χαλάνδρι και Δουκίσσης
Πλακεντίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 115.320 ευρώ με ΦΠΑ και οι εργασίες θα γίνουν εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.078.650,08 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την προκαταβολή αποζημίωσης Φεβρουαρίου 2024 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αττική βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 920.841,98 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 850.167,88 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 166.292,01 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 141.348,21 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών. Το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ ενέκρινε επίσης την καταβολή ποσού 102.454,46 ευρώ με ΦΠΑ προς τα ΚΤΕΛ για την περίοδο 28 – 31 Δεκεμβρίου 2023.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η πραγματοποίηση διαγωνισμού για την «Αναπαλαίωση ξύλινου βαγονιού ΗΣΑΠ στην κατασκήνωση της ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε. στη Βαρυμπόμπη» με προϋπολογισμό 136.276 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Το Δ.Σ. ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση χώρου στον σταθμό Σύνταγμα προς το ΓΕΕΘΑ τον προσεχή Νοέμβριο καθώς και την προβολή βίντεο σε οθόνες σταθμών. Επίσης εγκρίθηκε το αίτημα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την παραχώρηση χώρου στους σταθμούς Ομόνοια και Ευαγγελισμός και της Πρεσβείας του Μεξικού για την παραχώρηση χώρου στο Σύνταγμα για την έκθεση ζωγραφιών για περίοδο ενός μήνα

  • Απόσπαση ενός οδηγού της ΟΣΥ στο Υπουργείο Εξωτερικών

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*