Τα ΚΤΕΛ ξανάρχονται: Αναλαμβάνουν 63 λεωφορειακές γραμμές στην Αθήνα για 8 χρόνια με 211 νέα λεωφορεία

Αλέξανδρος Λιάρος

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την παραχώρηση σε ιδιώτες 63 αστικών λεωφορειακών γραμμών στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Πρόκειται για γραμμές στις οποίες από το 2021 πραγματοποιούν δρομολόγια λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέσω απευθείας αναθέσεων, λόγω των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με προσωρινό ανάδοχο τον μοναδικό συμμετέχοντα στη διαδικασία: πρόκειται για ένα σχήμα με τη συμμετοχή 6 εταιρειών ΚΤΕΛ (Αργολίδας, Θηβών, Κορινθίας, Μαγνησίας, Σαλαμίνας, Χανίων-Ρεθύμνου) και 2 τουριστικών γραφείων (Smile Αcadimos και Maroulis Travel). Αξιοσημείωτο είναι ότι απόντες από το παραπάνω σχήμα είναι τα ΚΤΕΛ Αττικής και Εύβοιας τα οποία από το 2021 δρομολογούν λεωφορεία τους στις παραπάνω γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας η οποία και θα αναλάβει το μεταφορικό έργο στην Αττική, με βασικό μέτοχο το ΚΤΕΛ Κορινθίας.

Η παραπάνω εταιρεία θα αναλάβει την εκτέλεση δρομολογίων και στα δύο τμήματα του διαγωνισμού:

  • το πρώτο, αφορά 25 γραμμές της Ανατολικής Αττικής. Τις τυπικές καθημερινές μέρες θα πραγματοποιούνται 1.188 δρομολόγια από 96 οχήματα, 30 εκ των οποίων αρθρωτά και 5 midi.
  • το δεύτερο, αφορά 38 γραμμές της Δυτικής Αττικής. Τις τυπικές καθημερινές μέρες θα πραγματοποιούνται 1.757 δρομολόγια από 115 οχήματα, 3 εκ των οποίων midi.

Ο ανάδοχος θα αποζημιώνεται με 2,339 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο πλέον ΦΠΑ, ελάχιστα φθηνότερα από το ποσό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού (2,340 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο). Σημειώνεται πάντως ότι προβλέπεται το ποσό αυτό να αυξάνεται κάθε έτος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ρήτρα καυσίμου ώστε η αποζημίωση να αυξομειώνεται ανάλογα και με τις αυξομειώσεις των τιμών των καυσίμων.

Θα υπάρχουν επίσης ποινικές ρήτρες έως 5% της μηνιαίας αποζημίωσης για την περίπτωση που αθετούνται οι όροι της σύμβασης (μη τήρηση κανονισμών, μη έγκαιρη εγκατάσταση αμαξοστασίων ή εξοπλισμού τηλεματικής/ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.λπ.) αλλά και ποινική ρήτρα για απόκλιση από τον Δείκτη Ποιότητας σε περίπτωση μείωσης του βαθμού ικανοποίησης χρηστών που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% της ετήσιας αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ανάδοχος οφείλει εντός 9 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης να δρομολογήσει 211 καινούρια (δηλαδή όχι μεταχειρισμένα) λεωφορεία diesel κατηγορίας EURO VI ή νεότερα τα οποία θα κινούνται στις παραπάνω γραμμές και τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με λειτουργικό εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής. Για την αποφυγή μάλιστα παραπόνων για τα χαρακτηριστικά των λεωφορείων, ο διαγωνισμός προβλέπει πως τα οχήματα θα πρέπει να φέρουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα ικανών διαστάσεων αλλά και επαρκές σύστημα κλιματισμού. Το 10% των παραπάνω οχημάτων θα είναι εφεδρικά ώστε να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που άλλα οχήματα δεν κυκλοφορούν λόγω βλαβών ή συντηρήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απόκτηση των απαραίτητων λεωφορείων, ενώ στόχος είναι αυτά να κυκλοφορήσουν το συντομότερο δυνατό μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών στην Ανατολική και Δυτική Αττική αφού ο πρώτος διαγωνισμός που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο (με προδημοσίευση της προκήρυξης από τον Οκτώβριο) κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Ο διαγωνισμός τελικά επαναπροκηρύχθηκε στα τέλη της χρονιάς, με τους ίδιους όρους, με μία προσφορά να κατατίθεται διαψεύδοντας προηγούμενες ελπίδες για μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης (μετά και από τον απαραίτητο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο), δρομολόγια στην Αθήνα αναμένεται να εκτελούνται μέσω απευθείας αναθέσεων από τις εταιρείες ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει μεταφορικό έργο στην Αθήνα την τελευταία τριετία. Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή για συνέχιση των απευθείας αναθέσεων το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2024. Είχε προηγηθεί απόρριψη της συνέχισης της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων προς τα ΚΤΕΛ από το Ελεγκτικό Συνέδριο η οποία τελικά ήρθη με αποτέλεσμα να υπογραφεί τετράμηνη παράταση της παραχώρησης με διάρκεια από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 ως τις 7 Απριλίου 2024.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*