Στόχος η κυκλοφορία 950 καινούριων λεωφορείων στην Αθήνα ως το τέλος του 2025

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com - Published with written permission

Η κυκλοφορία 951 καινούριων αστικών λεωφορείων, μέσω προμηθειών, μισθώσεων αλλά και παραχωρήσεων συγκοινωνιακού έργου, τα οποία θα αντικαταστήσουν εκατοντάδες παλαιότερα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας από τη δεκαετία του 1990, είναι ο στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΑΣΑ.

Πέρα από το μεγάλο διαγωνισμό που τρέχει από το 2021, μέσω του οποίου αναμένονται εκατοντάδες ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτες (οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν νέα λεωφορεία) στην Ανατολική και Δυτική Αττική για περίοδο 8 ετών, η ΟΣΥ πρόκειται να προκηρύξει και ένα νέο διαγωνισμό για νέα προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing.

Συγκεκριμένα, η ΟΣΥ πρόκειται να μισθώσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού 300 λεωφορεία diesel, ίδιος αριθμός με εκείνο της σύμβασης leasing για 3+1 έτη που «τρέχει» από το 2021. Η κυριότερη όμως διαφορά σε σχέση με την τρέχουσα σύμβαση είναι πως τα νέα λεωφορεία θα είναι καινούρια και όχι μεταχειρισμένα.

Η νέα μίσθωση λεωφορείων από την ΟΣΥ θα έχει δεκαετή διάρκεια και θα αφορά τα έτη από το 2025 ως το 2034. Το ετήσιο κόστος της προμήθειας αυτής θα ανέλθει σε 20.680.000 ευρώ, ποσό για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη λάβει απόφαση για την ανάληψη της πολυετούς υποχρέωσης (συνολικά 181.120.000 ευρώ).

Σημειώνεται πως ο ΟΑΣΑ έχει ήδη λάβει απόφαση για την επέκταση κατά ένα έτος, δηλαδή ως το 2025, της σύμβασης leasing των περίπου 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων που κυκλοφορούν στην Αθήνα σήμερα. Έτσι, τα νέα λεωφορεία αναμένεται να έρθουν όταν περίπου ολοκληρωθεί η προηγούμενη σύμβαση leasing.

Πέραν των 300 αυτών λεωφορείων, μέσα στο 2025 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και 211 ακόμα καινούρια λεωφορεία diesel από τον ανάδοχο του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση δρομολογίων σε 63 αστικές λεωφορειακές γραμμές στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, όπως αυτός θα προκύψει από τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για γραμμές στις οποίες από τα τέλη του 2020 εκτελούνται δρομολόγια από εταιρείες ΚΤΕΛ, οι οποίες όμως χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα οχήματα τα οποία δεν αναμένεται να συνεχίσουν δρομολόγια στην Αθήνα μετά το 2024.

Στα παραπάνω 511 καινούρια λεωφορεία diesel τα οποία θα κυκλοφορούν στην Αθήνα το αργότερο (με βάση τα σημερινά δεδομένα) ως το 2034, θα έρθουν, αρχής γενομένης από φέτος την άνοιξη, να προστεθούν τα 440 «καθαρά» λεωφορεία ιδιοκτησίας ΟΣΥ μέσω του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 550 λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για 140 ηλεκτρικά λεωφορεία από την κινεζική Yutong τα οποία βρίσκονται ήδη εν πλω για την Ελλάδα, καθώς και 300 λεωφορεία φυσικού αερίου, μέσω δύο συμβάσεων που αναμένεται να υπογραφούν προσεχώς ώστε να παραδοθούν ως το 2025: 100 αρθρωτά (διπλά) λεωφορεία από την IVECO France και 200 απλά λεωφορεία από την Industria Italiana Autobus.

Κάπως έτσι συμπληρώνεται ο αριθμός των 951 καινούριων λεωφορείων τα οποία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας ως τα τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να προκηρύξει και νέο διαγωνισμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς που θα περιλαμβάνει την προμήθεια 750 επιπλέον «καθαρών» λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τα οποία όμως -με βάση την πρόοδο του τρέχοντος διαγωνισμού- θα χρειαστεί αναμονή τουλάχιστον 2-3 ετών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*