Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τα προβλήματα του σιδηρόδρομου δεν κρύβονται

ΕΡΓΟΣΕ

Το συμβάν της παραβίασης ερυθρού φωτοσήματος από συρμό του Προαστιακού στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών το οποίο συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις αυτή την εβδομάδα (λόγω παρέμβασης της ΡΑΣ μέσα στο Φεβρουάριο), πάνω από όλα δείχνει τη σημασία που έχουν οι δικλείδες ασφαλείας στο σιδηρόδρομο. Αν και το τι ακριβώς συνέβη θα το μάθουμε από το τελικό πόρισμα, φαίνεται πως η συμβολή της τηλεδιοίκησης ήταν καθοριστική προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Μέσω αυτής, έγινε φανερό πως ο συρμός του Προαστιακού παραβίασε κόκκινο φωτόσημα και έτσι σταμάτησε εγκαίρως.

Σημειώνεται πάντως ότι οι συρμοί στα συγκεκριμένα δρομολόγια του Προαστιακού (Πειραιάς – Κιάτο) είναι «ορατοί» μέσω της τηλεδιοίκησης μόνο για μικρό τμήμα της διαδρομής και συγκεκριμένα από τους Αγίους Αναργύρους ως τα Άνω Λιόσια. Αυτό επειδή το τμήμα από τα Άνω Λιόσια ως το Κιάτο αλλά και αυτό από τον Πειραιά έως τους Αγίους Αναργύρους παραμένουν χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον. Επιπλέον, αν λειτουργούσε το σύστημα ασφαλείας ETCS, οποιοσδήποτε συρμός που θα παραβίασε κόκκινο φωτόσημα θα ακινητοποιούταν αυτομάτως χωρίς ανθρώπινη επέμβαση. Είναι επομένως κρίσιμο να προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες το συντομότερο δυνατό.

Δήλωση σχετικά με το συμβάν έκανε και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, σημειώνοντας πως «Το γεγονός ότι μια νέα τραγωδία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, εξαιτίας της λειτουργίας της τηλε-διοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών – ΣΚΑ, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη για την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα του συστήματος. Αλλά και απάντηση σε όλους όσοι προσπαθούν εδώ και ένα χρόνο να υποβαθμίσουν το γεγονός της μη επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος και στα Τέμπτη, μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου 2019 στη Ζαχάρω Λάρισας.»

* * *

Διαστάσεις έλαβε και η είδηση σχετικά με περιστατικό βλάβης στα φρένα συρμού του Προαστιακού Λάρισας την Παρασκευή 1 Μαρτίου, που είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί ο συρμός μετά την εμφάνιση καπνού και οι επιβάτες να μεταφερθούν με λεωφορεία, αφού συνέβη ένα περίπου χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών. Όπως ανέφερε η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της, δεν υπήρξε κανένα θέμα ασφάλειας για τους επιβάτες ή το προσωπικό.

* * *

90 επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε βαγόνια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, μετά από κατολίσθηση λόγω κακοκαιρίας. Λόγω του σημείου, αντιμετωπίστηκε δυσκολία στον απεγκλωβισμό τους. Η γραμμή άνοιξε την επόμενη μέρα αλλά η εκτέλεση έργων που θα τη θωρακίσουν από τα φυσικά φαινόμενα παραμένει μία σημαντική εκκρεμότητα. Εν τω μεταξύ, αυτοψία της πυροσβεστική επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα της σιδηροδρομικής γραμμής. Σημειώνεται ότι από τις 17 Φεβρουαρίου επανήλθαν και τα δρομολόγια του Οδοντωτού που είχαν προσωρινά ανασταλεί τα Σαββατοκύριακα.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Οδοντωτού. Όπως μάλιστα ανέφεραν δημοσιεύματα, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι πως η γραμμή θα κλείσει μέχρις ότου εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα.

* * *

Μόλις 7 συρμοί railbus είναι διαθέσιμοι σε όλοι την Ελλάδα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 6 συρμούς να αναμένουν επισκευές. Επιπλέον, 6 συρμοί δεν διαθέτουν σύστημα επικοινωνίας Tetra ώστε να κινηθούν στα δρομολόγια του Προαστιακού, ενώ 5 συρμοί δεν διαθέτουν σύστημα αναγγελιών στάσεων για τους επιβάτες.

* * *

Ένα χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας παραμένει προβληματική με ελλιπή λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας // Απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης δεκάδες έργα μεταξύ των οποίων οι υποδομές ασφαλείας σηράγγων του ΟΣΕ στα Τέμπη //  Ειδική ομάδα κρούσης στο υπουργείο Υποδομών για την τεχνική υποστήριξη του νέου ΟΣΕ με ρυθμούς Ταμείου Ανάκαμψης. Χειρόφρενο τράβηξε η συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, ακυρώθηκε το «τριπλό» ΣΔΙΤ του ΟΣΕ.

* * *

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος για τα σιδηροδρομικά έργα στην Αχαΐα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο Ρίο – Λιμένας Πατρών. Τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε το Β στάδιο και πλέον προετοιμάζεται το Β.ΙΙ στάδιο, δηλαδή η πρόσκληση για υποβολή οικονομικών προσφορών. Το έργο όμως ΔΕΝ έχει λάβει ακόμα χρηματοδότηση επομένως δεν θα μπορούσε να υπογραφεί κάποια σύμβαση.

* * *

Η διοίκηση του ΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χρήστος Καπετάνος της ΝΔ σχετικά με την ανάγκη κατασκευής νέας μεγαλύτερης σιδηροδρομικής γέφυρας που θα διασχίζει τον ποταμό Γκουσμπασανιώτη στη γραμμή Λάρισα – Βόλος. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο ΟΣΕ θα αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο τον εντοπισμό των σημείων της γραμμής που απαιτούν ενίσχυση έναντι πλημμυρικών φαινομένων. Σαφώς κάτι τέτοιο θέτει υπό αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα για επαναλειτουργία της γραμμής το 2025.

* * *

Ο ΟΣΕ προχώρησε σε δέσμεύσεις πίστωσης ύψους 28.500 ευρώ που αφορά το έργο «Επισκευή σκαλοπατιών των δύο μεταλλικών κλιμακοστασίων στη βόρεια και νότια πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού Παιανίας-Κάντζας του Προαστιακού Αθηνών», 37.200 ευρώ για την «Καταγραφή και έλεγχος επιπέδου πυρασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών του Προαστιακού Αθηνών και του Δικτύου Πελοποννήσου» και επιπλέον 37.200 ευρώ για την «Καταγραφή και έλεγχος επιπέδου πυρασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών των σιδ/κών γραμμών Πειραιά – Λάρισα, Οινόη – Χαλκίδα και Προαστιακού Λαμίας».

* * *

Πάτρα: Ανολοκλήρωτη παραμένει η εργολαβία Ψαθόπυργος – Ρίο η οποία υπεγράφη το 2017 ύστερα από 2,5 χρόνια αντεγκλήσεων και προσφυγών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμα περισσότερο η σύνδεση της Πάτρας με το σιδηρόδρομο // Κρήτη: Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, είχαν τα μέλη της Παγκρήτιας επιτροπής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

* * *

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: ΕΔΕ στον ΟΣΕ για διέλευση τρένου χωρίς να έχουν πέσει οι μπάρες σε αυτόματη διάβαση // Προαστιακός Θεσσαλονίκης: Μόνο 4 από τους 12 σταθμούς της προαστιακής γραμμής Θεσσαλονίκη – Λάρισα διαθέτουν εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. «Εργαζόμαστε για λύση σε περισσότερους σταθμούς» αναφέρει η Hellenic Train // Ξάνθη: Καταρρέει εσωτερικά το κτίριο του ΟΣΕ στην Ξάνθη // Βόλος: Παραμένει το χάος στην παραλιακή Αγριάς μετά την απόφαση του δημάρχου να καταστρέψει τη μνημειακή σιδηροδρομική γραμμή του Μουτζούρη

* * *

Κατά την ομιλία του σε αναπτυξιακό συνέδριο τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως υπεβλήθη πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ‘‘Συνδέοντας την Ευρώπη – 2’’ (CEF-2) για τα έργα της αναβάθμισης των τμημάτων ΣΚΑ – Οινόη και Λιόσια – Κόρινθος, της γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και της υλοποίησης των έργων Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Ρίο – Πάτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

* * *

Με απόφαση της προέδρου της ΡΑΣ, εγκρίθηκε η έκδοση αδειών μηχανοδηγών για 40 αιτούντες – επιτυχόντες των σχετικών εξετάσεων. Με άλλη απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, ανανεώνεται η αναγνώριση εξεταστή μηχανοδηγών – υποψηφίων μηχανοδηγών σε 3 εξεταστές πάνω σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

* * *

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για μετάταξη ενός εργαζομένου της ΣΤΑ.ΣΥ. ειδικότητας ΔΕ Ηλεκτρολόγων στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) ως διερευνητή σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο νέος οργανισμός δεν έχει εκδώσει κάποιο πόρισμα για το σιδηρόδρομο, ενώ άγνωστο είναι αν θα γίνει τελικά η έκδοση πορίσματος και για το δυστύχημα των Τεμπών.

* * *

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε  την καταβολή της 1ης και 2ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης του 2024 προς τον ΟΣΕ Α.Ε. ύψους 12.500.000 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών

* * *

Οι 20 ελλείψεις που οδήγησαν στη μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη αναδεικνύονται στην έκθεση των πέντε πραγματογνωμόνων – Οι ευθύνες αποδίδονται σε ΟΣΕ, Hellenic Train και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) // Ποινική δίωξη σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Hellenic Train για το δυστύχημα των Τεμπών // Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά την σύγκρουση των τρένων // Παραλείψεις στη σύμβαση 717 για τον ελληνικό σιδηρόδρομο: Σε απολογία καλεί η Ευρωπαία Ανακρίτρια 23 κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις // Παραλείψεις στις έρευνες και ελλιπείς εξηγήσεις για την έκρηξη διαπιστώνει ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων // Στις 5 Απριλίου η εκδίκαση της πρώτης αγωγής αποζημίωσης συγγενών θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών

* * *

ΗΠΑ: Τρία τρένα συγκρούστηκαν στην Πενσιλβανία με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό πολλών βαγονιών, χωρίς όμως τραυματίες // 6 επιπλέον τρένα υδρογόνου από τη Stadler θα αποκτήσει η πολιτεία της Καλιφόρνια // Αλβανία: Δύο σιδηροδρομικές γραμμές έτοιμες ως το 2030 // Γαλλία: Τρεις νέες γραμμές υψηλών ταχυτήτων από την εταιρεία Kevin Speed // Ολλανδία: Αύξηση των τιμών των σιδηροδρομικών εισιτηρίων το 2025 λόγω ελλειμμάτων // Πορτογαλία: Η χώρα αναπτύσσει το νέο της «εθνικό τρένο» // Τουρκία: Δεκάδες νέα τρένα θα αγοράσουν του τουρκικοί σιδηρόδρομοι ως το 2027. Επενδύσεις και σε νέες γραμμές // Ινδία: Τρένο φορτωμένο με πέτρες κινούνταν για 70 χιλιόμετρα χωρίς μηχανοδηγό // Νιγηρία: Εγκαινιάστηκε προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή στο Λάγος, η οποία κατασκευάστηκε από την Κίνα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*