Στην Αθήνα τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία – Βγαίνουν στους δρόμους μέσα στην άνοιξη

ΟΣΥ

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν αισίως χτες Κυριακή τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της εταιρείας Yutong τα οποία μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο στόλο της ΟΣΥ.

Δύο μέρες νωρίτερα, με άλλο πλοίο, έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 110 λεωφορεία του ίδιου κατασκευαστή τα οποία βρίσκονταν εν πλω από την Κίνα τον τελευταίο μήνα. 

Πρόκειται για μέρος της μεγάλης προμήθειας των 550 (από 770 αρχικά) λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021.

Πλέον, μετρά η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου τα ηλεκτρικά λεωφορεία να βγουν στους δρόμους, από τα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα.

ΟΣΥ

Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού φόρτισης στα αμαξοστάσια που θα τα φιλοξενήσουν, ενώ μέχρι τότε θα φορτίζονται και από 7 κινητούς φορτιστές οι οποίοι αποτελούν μέρος της προμήθειας των λεωφορείων. Στην Αθήνα, έχει ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του αντίστοιχου έργου για εγκατάσταση φορτιστών σε 4 αμαξοστάσια (με προσφερόμενη τιμή 6.902.586,80 ευρώ πλέον ΦΠΑ), αλλά βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Μέχρι την εγκατάσταση του συνόλου των φορτιστών, αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά 38 από τα 140 οχήματα, αμέσως μετά την πραγματοποίηση των απαραίτητων δοκιμών και την αδειοδότηση των οχημάτων. Πριν από λίγες μέρες εξάλλου ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρότυπου λεωφορείου στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ και πραγματοποιήθηκε και δοκιμαστικό δρομολόγιο εντός του αμαξοστασίου. 

Εν αναμονή των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων, ετοιμάζεται διαγωνισμός για εκατοντάδες επιπλέον νέα οχήματα

«Πρόκειται για ημέρα ορόσημο στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.ΣΥ.Α.Ε. Στέφανος Αγιάσογλου καθώς, όπως υπογράμμισε, η ένταξη των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στα οχήματα της Εταιρείας μας, εγκαινιάζει επισήμως την επόμενη ημέρα στις Συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου. «Η χρήση της ηλεκτροκίνησης, για πρώτη φορά στην χώρα μας, υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα».

Υπενθυμίζεται πως στον ίδιο διαγωνισμό μέσω του οποίου έγινε η προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong (140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκη) περιλαμβάνονται δύο ακόμα συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου για την Αθήνα. Πριν από λίγες μέρες υπεγράφη η μία από αυτές για την προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου από την Iveco, με την παράδοση να αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ έχουν στον σχεδιασμό τους την κυκλοφορία εκατοντάδων ακόμα καινούριων λεωφορείων τα επόμενα χρόνια, εκτός των άλλων και μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης αλλά και παραχώρησης συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*