Εν αναμονή των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων, ετοιμάζεται διαγωνισμός για εκατοντάδες επιπλέον νέα οχήματα

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα λίγων ημερών είναι η άφιξη στη χώρα μας των πλοίων τα οποία μεταφέρουν τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong τα οποία θα ενταχθούν στους στόλους της ΟΣΥ στην Αθήνα και του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από την πρώτη μεγάλη προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για την Ελλάδα, θα είναι και η πρώτη φορά που ο στόλος των αστικών λεωφορείων της Αθήνας ενισχύεται με καινούρια (όχι μεταχειρισμένα) λεωφορεία εδώ και μία 15ετία.

Μέχρι βέβαια τα 250 λεωφορεία να ξεκινήσουν δρομολόγια στους δρόμους (140 οχήματα στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να επιλυθεί η σημαντική εκκρεμότητα της εγκατάστασης των φορτιστών στα αμαξοστάσια που θα τα φιλοξενήσουν. Η αρχή γίνεται από τη Θεσσαλονίκη όπου την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση για το έργο της εγκατάστασης φορτιστών στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης.

Στην Αθήνα, έχει ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του αντίστοιχου έργου για εγκατάσταση φορτιστών σε 4 αμαξοστάσια (με προσφερόμενη τιμή 6.902.586,80 ευρώ πλέον ΦΠΑ), αλλά βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά (το Υπουργείο αναφέρει εδώ και μήνες πως τα λεωφορεία αυτά θα κυκλοφορήσουν από τα τέλη Απριλίου), φαίνεται πιο πιθανό να κυκλοφορήσει αρχικά ένας μικρότερος αριθμός ηλεκτρικών λεωφορείων από ένα μόνο αμαξοστάσιο, ανάλογα με το πόσοι φορτιστές θα βρίσκονται σε λειτουργία ως τότε.

Πριν από λίγες μέρες πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε και τη σύναψη σύμβασης με την Yutong για την τοποθέτηση εξοπλισμού τηλεματικής, συμπεριλαμβανομένου συστήματος αυτόματης καταμέτρησης επιβατών για τα 140 λεωφορεία. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα ανέλθει ως το ποσό των 150.000 ευρώ, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ ανά λεωφορείο.

Πέρα από τους φορτιστές, κρίσιμης σημασίας είναι και η πραγματοποίηση ελέγχων και δοκιμών στα νέα λεωφορεία μέχρις ότου αυτά είναι σε θέση να ξεκινήσουν δρομολόγια στους δρόμους. Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο αμαξοστάσιο του Ρέντη το πρώτο πρότυπο λεωφορείο της Yutong στο οποίο θα γίνουν τεχνικές δοκιμές, ενώ πραγματοποιήθηκε και δοκιμαστικό δρομολόγιο εντός του αμαξοστασίου με την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

950 καινούρια λεωφορεία ως το τέλος του 2025

Τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία αποτελούν βεβαίως μέρος του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 550 (από 770 αρχικά) λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο περιλαμβάνονται δύο ακόμα συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου για την Αθήνα.

Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 100 αρθρωτών (18μετρων) λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την IVECO, η παραλαβή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος. Πρόκειται για λεωφορεία με μεγάλη μεταφορική ικανότητα τα οποία θα δρομολογηθούν σε γραμμές-κορμούς όπου μέχρι σήμερα κυκλοφορούν μόνο αρθρωτά λεωφορεία diesel πολλά εκ των οποίων έχουν συμπληρώσει 26 χρόνια κυκλοφορίας.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπογραφή της σύμβασης για 200 απλά (12μετρα) λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την εταιρεία Industria Italiana Autobus, τα οποία επίσης αναμένεται να κυκλοφορήσουν ως το 2025.

Μέσα στην επόμενη διετία θα δούμε επιπλέον καινούρια λεωφορεία στην Αθήνα η προμήθεια των οποίων θα γίνει μέσω leasing καθώς και μέσω του ιδιώτη αναδόχου που θα αναλάβει το μεταφορικό έργο στην Ανατολική και τη Δυτική Αττικής.

Έτσι, από το 2025 αναμένεται η δεκαετής μίσθωση 300 καινούριων λεωφορείων diesel μέσω leasing. Μέχρι τότε, σε ισχύς θα βρίσκεται για τέταρτο έτος η σύμβαση leasing για τα 300 μεταχειρισμένα λεωφορεία diesel που κυκλοφορούν από το 2021.

Εξελίξεις προσεχώς θα έχουμε και στον διαγωνισμό για την παραχώρησης 63 αστικών λεωφορειακές γραμμές στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός απροόπτου το έργο θα αναλάβει ο μοναδικός υποψήφιος που κατέθεσε προσφορά, δηλαδή μία κοινοπραξία εταιρειών ΚΤΕΛ και τουριστικών γραφείων με επικεφαλής το ΚΤΕΛ Κορινθίας. Ο ανάδοχος θα υποχρεωθεί να κυκλοφορήσει 211 καινούρια λεωφορεία diesel ως και 9 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα οποία θα αντικαταστήσουν ισάριθμο αριθμό μεταχειρισμένων λεωφορείων τα οποία χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ σήμερα για τα ίδια δρομολόγια.

525 ακόμα λεωφορεία μακροπρόθεσμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα η προετοιμασία ενός ακόμα μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 750 καινούριων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, 525 από τα λεωφορεία αυτά  θα έρθουν στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα 225 θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι τύπους λεωφορείων θα αφορά η συγκεκριμένη προμήθεια, είναι όμως βέβαιο πως θα περιλαμβάνεται σημαντικό αριθμός ηλεκτρικών λεωφορείων.

Η προκήρυξη του νέου αυτού διαγωνισμού αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του έτους, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος (αν όχι πολύ περισσότερο) μέχρι την ολοκλήρωσή του. Με βάση την εξέλιξη του τρέχοντος μεγάλου διαγωνισμού, θα απαιτηθούν πάνω από δύο χρόνια μέχρι τα λεωφορεία αυτά φτάσουν στη χώρα μας.

Τέλος, στον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ βρίσκεται και η δρομολόγηση 2 λεωφορείων υδρογόνου τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία μίας πιλοτικής γραμμής BRT που θα κινείται επί της λεωφόρου Συγγρού.

Έτσι, εφόσον όλα τα παραπάνω σχέδια ευοδώσουν και δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στους σχεδιαζόμενους διαγωνισμούς, είναι πολύ πιθανό μεταξύ του 2024 και του 2027 να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας 1.478 καινούρια λεωφορεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα ανήκουν στον ιδιώτη ανάδοχο της σύμβασης παραχώρησης γραμμών και όσων θα αποκτηθούν μέσω leasing.

Πρόκειται για έναν αριθμό οχημάτων ικανό να αντικαταστήσει το σύνολο των λεωφορείων που κυκλοφόρησαν μέχρι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και υπό προϋποθέσεις (δηλαδή την πραγματοποίηση σημαντικού αριθμού προσλήψεων) να οδηγήσει και σε πύκνωση κάποιων δρομολογίων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*