Κίνδυνος πυρκαγιάς σε γραμμές αλλά και κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, οι εποχούμενοι φύλακες των διαβάσεων

ΥΠ.ΥΠ.ΜΕ

Η πτώση κλαδιών και κορμών είναι μόνο η μία πτυχή της αδράνειας του ΟΣΕ για τον καθαρισμό των ζωνών παράλληλα με τις γραμμές σε όλη τη χώρα. Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο, παρών είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό συνέβη στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε (ακλάδευτες) καλαμιές οι οποίες ακούμπησαν καλώδια ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδωμένη. Ένα τρένο μάλιστα κινδύνευσε αφού εγκλωβίστηκε λόγω της διακοπής ρεύματος, με το πλήρωμα να το εγκαταλείπει. Το τρένο υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς δεν αφορά μόνο τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Μέσα από αυτή τη στήλη έχουμε αναφερθεί για παράδειγμα πολλές φορές στην έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας στους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας όπου δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια ούτε πυροσβεστήρες στις αποβάθρες, ενώ δεν εφαρμόζεται και η απαγόρευση του καπνίσματος. Πριν από λίγες μέρες, ο οργανισμός προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας «Καταγραφή και έλεγχος επιπέδου πυρασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών των σιδηροδρομικών γραμμών Πειραιά – Λάρισα, Οινόη – Χαλκίδα και Προαστιακού Λαμίας» κόστους 37.026,40 ευρώ με ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο έλεγχος στα παραπάνω τμήματα κρίνεται αναγκαίος καθώς έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στα συστήματα πυρασφάλειας, ενώ πλέον έχουν αλλάξει και οι προδιαγραφές με βάση τη νομοθεσία.

* * *

Η εξαγγελία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου αυτή την εβδομάδα για φύλακες του ΟΣΕ οι οποίοι θα επιβαίνουν στα τρένα και θα σταματούν λίγο πριν τις αφύλακτες διαβάσεις προκειμένου να διακόπτουν την κυκλοφορία, σχολιάστηκε αρκετά αυτή την εβδομάδα. Είναι όμως χρήσιμο να έχει κανείς και την πλήρη εικόνα. Όπως έχει παραδεχτεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά συστήματα αυτόματων διαβάσεων που δεν λειτουργούν καθώς λόγω παλαιότητας δεν μπορούν να βρεθούν ανταλλακτικά, ενώ ο οργανισμός δεν διαθέτει πλέον φύλακες με αποτέλεσμα το έργο αυτό να ανατίθεται σε εταιρείες σεκιούριτι. Οι «εποχούμενοι» φύλακες έρχονται λοιπόν ως λύση ανάγκης προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό.

Δεν είναι όμως πρωτότυπη λύση αφού μέχρι σήμερα το προσωπικό των αμαξοστοιχιών κατέφευγε σε πολλές περιπτώσεις εξ’ ανάγκης σε αυτή την τακτική αν και δεν προβλέπονταν από κάποιο κανονισμό. Έτσι, και η Hellenic Train φαίνεται να ικανοποιείται αφού το ζήτημα θα διευθετηθεί με θεσμοθετημένο τρόπο και με προσωπικό του ΟΣΕ. Αρκεί βέβαια να προχωρήσει και η άλλη εξαγγελία της υφυπουργού για προμήθεια 90-100 νέων συστημάτων αυτόματων διαβάσεων.

* * *

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που πριν από λίγες μέρες απέρριψε ένταση της εταιρείας INTRAKAT η οποία ζητούσε τη διακοπή των εργασιών ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης –  ETCS στη γραμμή Λάρισα – Βόλος η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές κατά την κακοκαιρία Daniel. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα υποστηρίζοντας πως μέρος των εργασιών μπορεί να πραγματοποιηθεί. Όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τα σιδηροδρομικά έργα της Θεσσαλίας…

* * *

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς διαχρονικά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις (Διοικήσεις, Κυβερνήσεις, Κόμματα, Μ.Μ.Ε.), αποστέλλοντας εξώδικα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, επιστολές διαμαρτυρόμενη ΓΙΑ τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων, ΓΙΑ την αναγκαιότητα της εξασφάλισης στις μεταφορές, ΓΙΑ τη συρρίκνωση του δικτύου αλλά και ΓΙΑ τις υποχρηματοδοτήσεις τόσων ετών που επέφεραν «εκπτώσεις» στην ασφάλεια» αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου ως απάντηση σε δημοσιεύματα «συκοφάντησης των εργαζομένων» σύμφωνα με την Π.Ο.Σ.

* * *

Πάτρα: Στην αφετηρία βρίσκεται η εργολαβία για την επισκευή και ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής του προαστιακού σιδηρόδρομου Πατρών μετά από ένα χρόνο προπαρασκευαστικών εργασιών // Κιλελέρ: Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και κλιμάκιο της εταιρείας είχε ο δήμαρχος Κιλελέρ με θέμα την κατασκευή νέας γέφυρας στην Χάλκη // Πήλιο: Την εβδομάδα του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του για την εαρινή περίοδο ο «Μουντζούρης»

* * *

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης, που περιλαμβάνουν και τη σύνδεση με τον σταθμό του Μετρό, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

* * *

Ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ απάντησε ο ΟΣΕ σχετικά με τα προβλήματα στη γραμμή του Οδοντωτού σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού, πρέπει να πραγματοποιηθούν από την περιφέρεια εργασίες για την αποκατάσταση των πρανών αλλά και για τη διευθέτηση του Βουραϊκού ποταμού, ενώ ο οργανισμός συμβάλλει μέσω μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση των σημείων στα οποία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Η Hellenic Train απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Β. Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης αναφορικά με τη μελλοντική στάθμευση υπεραστικών αμαξοστοιχιών στον υπό κατασκευή σταθμό του Κρυονερίου στη βόρεια Αττική. Η εταιρεία αναφέρει πως στα υπεραστικά δρομολόγια οι στάσεις είναι περιορισμένες και αφορούν είτε μεγάλες πόλεις είτε σημεία όπου γίνεται μετεπιβίβαση σε άλλες γραμμές, ενώ για να προστεθούν επιπλέον στάσεις θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη.

* * *

Πριν από λίγες μέρες, κάποιος -δεν μάθαμε ποιος- αφαίρεσε το τεράστιο banner του Δήμου Χαλανδρίου που είχε τοποθετηθεί φάτσα-κάρτα στην είσοδο του σταθμού του Προαστιακού Δουκ. Πλακεντίας (για το οποίο είχαμε γράψει τον περασμένο Ιανουάριο), το οποίο διαφήμιζε εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν μισό χρόνο πριν. Άντε να δούμε και πότε θα σταματήσουν οι ανακοινώσεις για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μέσα στους συρμούς του Προαστιακού…

* * *

Στα κανάλια εμφανίστηκε ξανά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ (το διοικητικό συμβούλιο του οποίου δεν μπορεί να συνεδριάσει εδώ και μήνες) κ. Τερεζάκης και -όπως είναι αναμενόμενο- ρωτήθηκε και για το ζήτημα των ηχητικών συνομιλιών από το δυστύχημα των Τεμπών. Μιλώντας στο Mega αλλά και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως δεν υπήρχε λόγος για την «έφοδο» του εισαγγελέα στα γραφεία της εταιρείας πριν από μία εβδομάδα αφού τα ηχητικά τα είχε παραδώσει «ήδη δύο φορές», ενώ στην περίπτωση που είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι που αφορούσε τον ΟΣΕ θα ήταν ο πρώτος που θα πήγαινε στον Εισαγγελέα. Όσον αφορά την παραποίηση των συνομιλιών, ο κ. Τερεζάκης «πέταξε το μπαλάκι» στους δημοσιογράφους, αναφέροντας πως εκείνοι πρέπει να απαντήσουν για το πως βρέθηκαν στα χέρια τους.

Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή αποζημίωσης για τα Τέμπη και ολοκληρώθηκε δειγματοληψία στα χώματα // Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό η διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών από την τριμελή επιτροπή του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. Για το σκοπό αυτό τις τελευταίες μέρες οι ερευνητές έχουν επισκεφτεί τους σταθμούς της Οινόης και του Λιανοκλαδίου.

* * *

Ιταλία: Η Trenitalia παρουσίασε τα πρώτα τρένα μεγάλων αποστάσεων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, ντίζελ και μπαταρίες // Νότια Κορέα: Παραδόθηκε το πρώτο τμήμα της προαστιακής γραμμής GTX Line A στη Σεούλ // Φιλιππίνες: Διακοπή προαστιακών δρομολογίων στη Μανίλα για 5 χρόνια προκειμένου να κατασκευαστεί νέα γραμμή

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*