Από 19 – 23 Ιουλίου: Κλείνουν νωρίτερα 5 σταθμοί στη γραμμή 3 του Μετρό – Λειτουργία προσωρινής λεωφορειακής γραμμής

0
Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας, με τις εργασίες να εκτελούνται από την Κυριακή 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός – Κατεχάκη», όπου και θα εφαρμόζονται τις νυχτερινές ώρες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, από την Κυριακή 19/07 οι σταθμοί «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Αμπελόκηποι», «Πανόρμου» και...

Καθημερινά προβλήματα στα τρένα εν μέσω καύσωνα, καταγγελίες για φωτιά από εμπορική αμαξοστοιχία, καθ’ οδόν για Ελλάδα το δεύτερο υβριδικό τρένο της Hellenic Train

Share

    Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Λάρισα – Νέοι Πόροι, διακόπηκαν από τις 20:00, εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πλησίον της γραμμής, στο ύψος του Ευαγγελισμού. Από το συμβάν επηρεάστηκαν δρομολόγια της γραμμής Λάρισα – Θεσσαλονίκη, με την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 2590 (Λάρισα – Θεσσαλονίκη) να παραμένει ακινητοποιημένη στον Σταθμό Λάρισας με 70 επιβάτες. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε 28 λεπτά αργότερα, ενώ η αμαξοστοιχία 2592 (Λάρισα – Θεσσαλονίκη) αναχώρησε από τον Σταθμό Λάρισας με καθυστέρηση 53 λεπτών.

    Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 1634 (Θεσσαλονίκη – Σέρρες) ακινητοποιήθηκε στις 16:29 στον Σταθμό Μουριές με 61 επιβάτες, λόγω τεχνικής βλάβης. Το δρομολόγιο -όπως και το 1635 (Σέρρες – Θεσσαλονίκη)- συνεχίστηκε με λεωφορεία της Hellenic Train.

    Την ίδια μέρα, τα δρομολόγια 1735 (Θεσσαλονίκη – Έδεσσα) και 1736 (Έδεσσα – Θεσσαλονίκη) υποκαταστάθηκαν με λεωφορεία της Hellenic Train, λόγω προγραμματισμένης διέλευσης ειδικής αμαξοστοιχίας (!) σε τμήμα μονής γραμμής μεταξύ Πλατέος και Έδεσσας.

    Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 304 (Κιάτο – Αίγιο) ακινητοποιήθηκε στις 12:05 μεταξύ των σταθμών Ακράτας και Πλατάνου με 25 επιβάτες, λόγω τεχνικής βλάβης. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μερικώς 40 λεπτά αργότερα, με την αμαξοστοιχία να κατευθύνεται έως τον σταθμό της Ακράτας. Το υπόλοιπο δρομολόγιο, όπως και η επιστροφή προς το Κιάτο πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία της Hellenic Train, η οποία διερευνά τα αίτια της βλάβης.

    Την ίδια μέρα, η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη, διακόπηκαν στις 18:25 εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πλησίον της γραμμής. Προσωρινά διακόπηκαν τα δρομολόγια Λάρισα – Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, τα οποία συνεχίστηκαν με καθυστερήσεις που ξεπέρασαν τη μία ώρα όταν στις 19:35 άνοιξε και πάλι η γραμμή.

    Την Τρίτη 21 Ιουλίου, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 3632 (Θεσσαλονίκη – Σέρρες) ακινητοποιήθηκε στις 07:50 πλησίον του Σταθμού Μανδρακίου, εξαιτίας πτώσης δέντρου επί της σιδηροδρομικής γραμμής. Ύστερα από την απομάκρυνση του δέντρου από τη γραμμή, η αμαξοστοιχία συνέχισε το δρομολόγιό της με καθυστέρηση 42 λεπτών.

    * * *

    Την περασμένη εβδομάδα, γράφαμε ότι η Hellenic Train ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διάψευσε περιστατικό πυρκαγιάς σε βαγόνι τρένου το οποίο συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Ιουλίου, προκαλώντας καθυστερήσεις σε δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο. Η εταιρεία αντίθετα ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως υπήρξε «πυρκαγιά κοντά στις γραμμές». Σύμφωνα πάντως με έγγραφο του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ, ο οργανισμός διερευνά συμβάν στην περιοχή ΣΣ Πλατύ, όπου στις 12 Ιουλίου προκλήθηκε φωτιά από εμπορικό συρμό. Η αλήθεια δηλαδή ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση, με την φωτιά να ξεκινά ίσως λόγω κάποιου σπινθήρα από την κίνηση του τρένου.

    Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, σύμφωνα με την οποία  «όταν το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής βρέθηκε στο σημείο (Πλατύ) για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, διαπίστωσε ότι είχε μετακινηθεί το σύνολο των βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, με τις 2 ΔΗ (μόνο) να παραμένουν μέχρι και σήμερα στον χώρο.» Το σωματείο αναφέρει επίσης πως έχει πρόθεση να διορίσει πραγματογνώμονα για τη διερεύνηση του συμβάντος.

    * * *

    Αυτή την εβδομάδα, το σωματείο κατέθεσε επίσης καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ), για παραβίαση των ορίων ημερήσιας απασχόλησης μηχανοδηγού, πριν από τη συνάντηση με τη Hellenic Train για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τους όρους της, ενώ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    * * *

    Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται η άφιξη του δεύτερου υβριδικού συρμού που θα ενταχθεί μέσα στους επόμενους μήνες στο στόλο της Hellenic Train. Πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν πως η μεταφορά του συρμού έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα βρίσκεται στα Βαλκάνια.

    * * *

    Επίσκεψη στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα πραγματοποιεί σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα εγκαίνια αποκατάστασης οδικού έργου μετά τις καταστροφές του Daniel, ενώ αναμένεται  επίσκεψη και στα σιδηροδρομικά έργα τα οποία, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, πρέπει να παραδοθούν ως τα τέλη Αυγούστου.

    * * *

    Για τις συνθήκες που επικρατούν εντός των συρμών σε συγκεκριμένα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς – Κιάτο του Προαστιακού της Αθήνας γράφει ο Γιώργος:

    Κυριακή απόγευμα στη γραμμή Κιάτο Πειραιάς και εντός των συρμών δεν πέφτει καρφίτσα, δεδομένου ότι πολλοί επιβάτες αναγκάζονται να κάνουν τη διαδρομή όρθιοι.

    Η επιστροφή των ταξιδιωτών του Σαββατοκύριακου θα μπορούσε να είναι μία ευχάριστη εμπειρία – άνετο ταξίδι σε κλιματιζόμενο συρμό με θέα την απίστευτη κίνηση στον αυτοκινητόδρομο. Αντί αυτού μετατρέπεται σε ταλαιπωρία.

    Η HT θα μπορούσε απλά – αν δε μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων – να αυξήσει τη χωρητικότητα των τρένων ώστε να πετύχει επιστροφή χωρίς συνωστισμό.

    Μπορείς να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

    * * *

    Οδοντωτός σιδηρόδρομος: Προβληματισμός σε Καλάβρυτα και Αιγιαλεία για τις καθυστερήσεις και το μέλλον της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής.

    * * *

    Πάτρα: Η Σύμπραξη Εταιρειών REISEN PATRAS – Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών Α.Ε. καταγγέλλει ότι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις επιχειρούν, μέσω συνεχών καταγγελιών και ελέγχων, να παρεμποδίσουν το μεταφορικό έργο που εκτελεί για λογαριασμό της Hellenic Train. Όπως αναφέρει, το έργο εκτελείται νόμιμα και οι ενέργειες αυτές προκαλούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια και ταλαιπωρία των επιβατών. Η Σύμπραξη δηλώνει ότι έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών και θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία του έργου και των εργαζομένων της.

    * * *

    Παρέμβαση για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο έκανε ο τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, υποστηρίζοντας ότι η αναβίωση της γραμμής «Πάτρα – Καλαμάτα – Κόρινθος» αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Νίκας αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν την περίοδο 2020-2022 για την επαναλειτουργία του τμήματος Κόρινθος – Ναύπλιο, υποστηρίζοντας ότι, παρά τη δέσμευση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, το έργο δεν προχώρησε. Παράλληλα, κάνει λόγο για διαχρονική έλλειψη στρατηγικής, αναξιοποίητους ευρωπαϊκούς πόρους και καλεί τους φορείς της Πελοποννήσου να διεκδικήσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της γραμμής.

    * * *

    Στη δημοσίευση τριών Προσκλήσεων Εκδήλωσης Μη Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών Λάρισας, Πλαταμώνα και Κατάκολου προχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων. Στόχος είναι η ανάπτυξή τους μέσω μεικτών χρήσεων, όπως φιλοξενία, εμπόριο, πολιτισμός και αναψυχή, με στόχο την αστική αναβάθμιση και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Οκτωβρίου 2026, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι βασικές μελέτες για την ωρίμανση των έργων.

    * * *

    Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναλαμβάνει ο καθηγητής Τριαντάφυλλος Φλουρής, μετά από απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το υπόλοιπο της θητείας του Συμβουλίου. Η τοποθέτησή του έρχεται δύο μήνες τον θάνατο του μέχρι πρότινος προέδρου Γεώργιου Δριτσάκου. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιλογή του κ. Φλουρή βασίστηκε στην πολυετή ακαδημαϊκή, διοικητική και επαγγελματική του εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο.

    Μιλώντας για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος αποτελεί τον επίσημο φορέα διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων της χώρας, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η είδηση ότι η διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος σε πτήση της Ryanair, το οποίο σημειώθηκε στον ελληνικό εναέριο χώρο, ανατέθηκε στον αντίστοιχο αμερικανικό φορέα NTSB με τον αντίστοιχο ελληνικό φορέα να διατηρεί μόνο ρόλο παρατηρητή. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση παραδοχή ότι ο ελληνικός φορέας δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιχειρησιακή δυνατότητα για τη διερεύνηση ανάλογων περιστατικών.

    * * *

    Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο στο δρομολόγιο της διαδρομής Νερατζιώτισσα – Άγιοι Θεόδωροι (σ.σ. προφανώς μέσω μετεπιβίβασης) και Άγιοι Θεόδωροι – Άνω Λιόσια καθώς και στον επιβατικό σταθμό «Άνω Λιόσια». Σκοπός ήταν να ελεγχθεί κατά πόσο τηρούνται ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν την ενημέρωση των επιβατών επί της αμαξοστοιχίας και στους σταθμούς, τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων και κρατήσεων, το ενιαίο εισιτήριο και γενικότερα την εξυπηρέτηση των επιβατών.

    * * *

    Δίκη για τα Τέμπη: Ολοκληρώνεται το στάδιο των ενστάσεων – Στο επίκεντρο το αίτημα αναβολής. Την παραπομπή Τριαντόπουλου σε ειδικό δικαστήριο ζητά για το «μπάζωμα» ο εισαγγελέας

    * * *

    Γερμανία: Νέα βίαιη επίθεση σε ελεγκτή τρένου ο οποίος έπεσε από κινούμενο τρένο // Ομάδα εξτρεμιστών ανέλαβε την ευθύνη για σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές υποδομές στο Λεβερκούζεν // Η Italo ανακοίνωσε συμφωνία 3 δισεκ. ευρώ με τη Siemens για την αγορά τρένων // Ελβετία: Η Stadler αρνείται να πληρώσει λίτρα ύψους 10,8 εκατ. ευρώ τα οποία ζητούν χάκερ που εισήλθαν στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας // Ρουμανία: Ανατέθηκαν συμβάσεις 262 εκατ. ευρώ για έργα προαστιακών γραμμών

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα