Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2026

Μπαράζ προσλήψεων στην ΟΣΥ: 327 θέσεις και δωρεάν εκπαίδευση για επαγγελματικό δίπλωμα

0
Μπαράζ προσλήψεων ξεκινά αυτή την εβδομάδα στα λεωφορεία της Αθήνας, με την Ο.ΣΥ. Α.Ε. να ανοίγει τη διαδικασία των αιτήσεων για την πρόσληψη οδηγών -ακόμα και αν δεν διαθέτουν επαγγελματικό δίπλωμα αν ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν για να το αποκτήσουν δωρεάν-, τεχνιτών αλλά και ελεγκτών εισιτηρίων ορισμένου χρόνου οι οποίοι...

Τι ισχύει τελικά με τον κλιματισμό στα λεωφορεία, πιο κοντά τα λεωφορεία υδρογόνου, τι ζητά το Μαρούσι για τις συγκοινωνίες

Share

    Η πρόσφατη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πρώτο κατά το οποίο όλα τα λεωφορεία θα διαθέτουν κλιματισμό, συνέπεσε με τις πρώτες ιδιαίτερα θερμές μέρες της άνοιξης που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των συνθηκών μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, αξίζει να εξετάσουμε με λίγη περισσότερη ακρίβεια τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη.

    Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το καλοκαίρι του 2025, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση (τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ) με αφορμή τα παράπονα των επιβατών για τον κλιματισμό στα μέσα μεταφοράς, ο ίδιος υπουργός είχε συνδέσει το πρόβλημα κυρίως με το Μετρό και ειδικότερα με τους παλαιούς συρμούς που κυκλοφορούν χωρίς κλιματισμό και τους συρμούς της γραμμής 1 όπου η απόδοση του κλιματισμού δεν είναι η επιθυμητή λόγω παλαιότητας, αναφέροντας τότε πως εκείνο θα ήταν το τελευταίο καλοκαίρι όπου οι επιβάτες βίωναναν αυτή την κατάσταση στα ΜΜΜ.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, ο ΟΑΣΑ είχε επίσης αναφέρει επισήμως πως το σύνολο των λεωφορείων που δρομολογείται διαθέτει σύστημα κλιματισμού. Το πραγματικό πρόβλημα όμως, όπως γνωρίζουν καλά οι επιβάτες, δεν ήταν η ύπαρξη κλιματισμού στα οχήματα, αλλά η λειτουργική του κατάσταση. Η παλαιότητα σημαντικού μέρους του στόλου οδηγούσε συχνά σε βλάβες ή χαμηλή απόδοση (σε πολλές περιπτώσεις και τα ανοιχτά παράθυρα επιδεινώνουν την κατάσταση), κάτι που δεν έκρυβαν οι συγκοινωνιακοί φορείς. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο αυτή την εποχή μέχρι και πέρυσι υπήρχαν ανακοινώσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ σύμφωνα με τις οποίες λεωφορεία με βλάβη στον κλιματισμό θα αποσύρονταν από την κυκλοφορία.

    Έτσι λοιπόν, η φετινή εικόνα αναμένεται πράγματι βελτιωμένη, κυρίως λόγω της ανανέωσης του στόλου μέσω της προμήθειας νέων οχημάτων και της σταδιακής απόσυρσης παλαιότερων. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που αξίζει να αναγνωριστεί.

    Παρόλα αυτά, η φετινή διατύπωση περί «πρώτου καλοκαιριού με κλιματισμό» προφανώς δεν είναι ακριβής, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν λεωφορεία χωρίς κλιματισμό, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ουσιαστική αλλαγή αφορά κυρίως τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της απόδοσης του συστήματος κλιματισμού στον στόλο.

    Παράλληλα, ενώ οι περσινές δηλώσεις επικεντρώνονταν κυρίως στο Μετρό, φέτος, το μέσο που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, φαίνεται να μένει εκτός κάδρου. Στη γραμμή 1 οι παλαιοί συρμοί με ανεπαρκή απόδοση κλιματισμού θα κυκλοφορούν τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2027, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο ανακατασκευής τους, ενώ σε όλο το δίκτυο κυκλοφορούν οι συρμοί πρώτης γενιάς του Μετρό που δεν διαθέτουν καθόλου κλιματισμό. Το σχετικό έργο για την αναβάθμιση και εγκατάσταση κλιματισμού σε 12 από τους 28 συρμούς αναμένεται ακόμα να προκηρυχθεί, για να ολοκληρωθεί μία περίπου τριετία αργότερα. 

    Για τους επιβάτες, το καλοκαίρι ίσως είναι λίγο πιο άνετο στα λεωφορεία. Μέσα στο Μετρό όμως η κατάσταση δεν θα διαφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Περίπου δηλαδή όπως το είχαμε προβλέψει και πέρυσι

    Προσλήψεις στην ΟΣΥ: Λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 3/2026 που αφορά την πρόσληψη 167 οδηγών λεωφορείων -συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν έχουν ακόμα επαγγελματικό δίπλωμα αλλά θα εκπαιδευτούν από την ΟΣΥ. 

    Έρχονται λεωφορεία υδρογόνου: Εγκρίθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030, χρηματοδότηση ύψους 2,78 εκατ. ευρώ για την προμήθεια τριών λεωφορείων υδρογόνου από την ΟΣΥ. Στόχος της εταιρείας, είναι η προμήθεια συνολικά 50 λεωφορείων υδρογόνου μέσω του Modernisation Fun, ενώ ήδη έχει εγκριθεί από το CEF 2, η δημιουργία πρατηρίου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ στα Άνω Λιόσια.

    Μετρό και νέα λεωφορειακή γραμμή ζητά ο Δήμος Αμαρουσίου: Στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μαρούσι αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου συμμετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο της Attica Green Expo 2026. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα μεταξύ αυτών η (αναβληθείσα) επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, και η επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό προς τα βόρεια προάστια. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία των στοχευμένων υπογειοποιήσεων στη Λεωφόρο Κηφισιάς, ενώ παρουσίασε και τη πρόταση δημιουργίας κυκλικής γραμμής ΟΑΣΑ, η οποία θα συνδέει τους σταθμούς Μετρό, Ηλεκτρικού και Προαστιακού με το ΟΑΚΑ και τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.

    Μετ’ εμποδίων η «απελευθέρωση» των ΚΤΕΛ: Με παρατάσεις και αναθεωρήσεις των όρων συνεχίζονται οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το αποκλειστικό δικαίωμα εκτέλεσης οδικών μεταφορών στις περιφέρειες της χώρας. Μετά από ενστάσεις συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, το υπουργείο προχώρησε στη μεταβολή των όρων προκειμένου -μεταξύ άλλων- να αναδιαμορφωθεί ο αριθμός των οχηματοχιλιομέτρων που θα εκτελούν οι ανάδοχοι, αλλά και να επεκταθούν οι προθεσμίες για την κατασκευή σταθμών και την δρομολόγηση οχημάτων. Το Υπουργείο χορήγησε παράταση στο διαγωνισμό για τη Δυτική Ελλάδα ως τις 22 Ιουνίου, στο διαγωνισμό για τα Ιόνια Νησιά ως τις 26 Ιουνίου, καθώς και δεύτερη παράταση στο διαγωνισμό για τη Στερεά Ελλάδα ως τις 22 Ιουνίου.  

    569.036 ευρώ με ΦΠΑ: Το κόστος της σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος υδρονέφωσης στις αποβάθρες 8 σταθμών του ΗΣΑΠ το οποίο η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε στην εταιρεία Ανδριανός Μ.Ι.Κ.Ε. 

    472.597 ευρώ με ΦΠΑ: Πρόκειται για το ποσό που εγκρίθηκε από τον ΟΑΣΑ ως Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή της τηλεματικής για τον μήνα Μάρτιο 2026 προς την εταιρεία Advanced Transport Telematics. 


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα