Εξαγγελίες από το Υπουργείο Υποδομών για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής

Σε εξαγγελίες για την πάταξη του προβλήματος της εισιτηριοδιαφυγής προέβη ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης των βασικών προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται σε εξέταση ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την επόμενη περίοδο, όπως:

  • Συνεργασία με διωκτικές και δικαστικές αρχές για την πάταξη του φαινομένου των πλαστών και παραποιημένων εισιτηρίων.
  • Χρήση ανεξίτηλης μελάνης στα ακυρωτικά μηχανήματα.
  • Βελτιστοποίηση του συστήματος των ελεγκτών.
  • Υλοποίηση ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης ελεγκτών και αύξηση αριθμού ελεγκτών.
  • Συμμετοχή στην υλοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων στο έργο του ελέγχου εισιτηρίων.
  • Σταδιακή επέκταση των γραμμών που ισχύει το μέτρο της επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα και καμπάνια κατά της εισιτηριοδιαφυγής.
  • Επέκταση του αριθμού των λεωφορειολωρίδων.
  • Προώθηση του τουριστικού εισιτηρίου.
  • Αναζήτηση τρόπων για επιδότηση ειδικών κατηγοριών επιβατών όπως οι άνεργοι και πολύτεκνοι, πιθανώς μέσω ΕΣΠΑ.

Επίσης, αναμένεται άμεσα η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ισχύσουν:

  • Πώληση μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του συστήματος αστικών συγκοινωνιών.
  • Επέκταση της δωρεάν παροχής ενός εισιτηρίου με τη μορφή έκπτωσης στην περίπτωση αγοράς δεσμίδας 10 τεμαχίων για αόριστο χρονικό διάστημα.
  • Κατάργηση του ειδικού εισιτηρίου 1,60 (μειωμένο 0,80) για το τμήμα της Γραμμής Βάρκιζα – Σαρωνίδα και αντικατάστασή του με ενιαίο εισιτήριο 90 λεπτών με τιμή 1,40 ευρώ (μειωμένο 0,70).

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται:

Είναι η τρίτη φορά κατά τους τελευταίους 12 μήνες που ανακοινώνονται μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν από τον τότε υπουργό υποδομών κ. Χατζιδάκη μέτρα όπως η αύξηση του αριθμού των ελέγχων, η είσοδος επιβατών λεωφορείων από την μπροστινή πόρτα (τότε δεν εφαρμόστηκε καθόλου), η δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου για κάθε 10 ακυρωμένα εισιτήρια (επίσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ), και η πώληση δεσμίδων 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10 που αποδείχτηκε το ποιο πετυχημένο μέτρο.

Τον προηγούμενο Ιούνιο ανακοινώθηκαν και νέα μέτρα όπως η είσοδος των επιβατών λεωφορείων από την μπροστινή πόρτα (εφαρμόζεται μερικώς και τώρα αναμένεται να επεκταθεί), η πώληση εισιτηρίων από τους οδηγούς (οι οποίοι αντέδρασαν και έτσι το μέτρο δεν φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί), η παροχή έκπτωσης από καταστήματα με την επίδειξη ακυρωμένων εισιτηρίων (αναμένεται να εφαρμοστεί), και καμπάνια ενάντια στη λαθρεπιβίβαση.

Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 10% το φθινόπωρο.

Πηγή: in.gr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*