Εγκαινιάζεται ο σταθμός Ζεφύρι του Προαστιακού

Εικόνες από την «επιθεώρηση» του σταθμού Ζεφύρι από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη (Πηγή: fylarhos.blogpost.gr)


Εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 ο σταθμός Ζεφύρι του Προαστιακού. Πρόκειται για την πρώτη παράδοση σταθμού του Προαστιακού τα τελευταία 3 χρόνια.

Ο σταθμός Ζεφύρι βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό Άνω Λιόσια (έχει μάλιστα σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς το ρεκόρ μικρότερης απόστασης από άλλο σταθμό, αφού απέχει από αυτόν περίπου 500 μέτρα). Πρόκειται για το μόνο σταθμό του Προαστιακού της Αθήνας που είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου μέσα σε τούνελ της Αττικής Οδού και όχι κάτω από γέφυρα ή στην επιφάνεια του εδάφους.

Δείτε τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

Σύμφωνα με τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού που βρίσκονται σε ισχύ από τις 30 Ιουλίου, όπως και ο σταθμός Άνω Λιόσια, ο σταθμός του Ζεφυρίου αναμένεται προς το παρόν να εξυπηρετείται μόνο από ένα δρομολόγιο την ώρα προς Κιάτο και ένα προς την Αθήνα (σταθμός Λαρίσης). Για μετακίνηση προς το Αεροδρόμιο και τους ενδιάμεσους σταθμούς θα απαιτείται μετεπιβίβαση στο σταθμό Κάτω Αχαρνές.

Εκτός από το σταθμό του Ζεφυρίου, αύριο αναμένεται να «εγκαινιαστεί» και ο σταθμός Λαρίσης όπου ήδη έχουν παραδοθεί σε χρήση οι νέες αποβάθρες. Τους σταθμούς θα «επιθεωρήσει» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης ο οποίος μάλιστα θα επιβιβαστεί και σε ειδικό δρομολόγιο «υπουργικής» αμαξοστοιχίας που θα κινηθεί μεταξύ των δύο σταθμών, παραπέμποντας σε εικόνες του παρελθόντος.

Η κατασκευή του σταθμού Ζεφύρι ήταν μέρος της εργολαβίας που περιλάμβανε και την κατασκευή της Β’ Λειτουργικής Φάσης του Συγκροτήματος Θριασίου με συνολικό προϋπολογισμό 86.199.532,02 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΕΡΓΟΣΕ και ανάδοχος η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ALSTOM TRANSPORT S.A. Το έργο είναι εντεταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η παράδοση του έργου αναμένόταν ως τον Ιούνιο του 2016.

Ο σταθμός Ζεφύρι είναι ο πρώτος σταθμός του Προαστιακού της Αθήνας που παραδίδεται τα τελευταία τρία χρόνια. Τελευταία παράδοση σταθμού είχαμε το Σεπτέμβριο του 2014 όταν είχε ανοίξει (και αυτός με μεγάλη καθυστέρηση) ο σταθμός Ταύρος ενώ νωρίτερα την ίδια χρονιά είχαν ανοίξει οι σταθμοί Πύργος Βασιλίσσης και Κάτω Αχαρνές. Κατασκευή άλλου σταθμού στα τμήματα του Προαστιακού που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα δεν προβλέπεται.

5 Comments

  1. παντως βλεποντας και την φωτογραφια απο αποψης αισθητικης-αρχιτεκτονικης μιλαμε για το απολυτο μηδεν,ως λαος εχουμε χασει πολλα δυστυχως μεσα σε αυτα και την αισθητικη μας

    ακομα δεν εγκαινιαστηκε και τα παντα ειναι φθαρμενα-βρωμικα-παρακμιακα οπως θα αξιζε σε μια χωρα δημοσιοκαφριλας

  2. Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα η κατασκευή προαστιακού σταθμού μετεπιβίβασης με την γραμμή 3 του μετρό Αγία Μαρίνα – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο στον Κεραμεικό παραπλεύρως του ομώνυμου σταθμού του Μετρό; Το ρωτάω αυτό διότι αναφέρει το άρθρο ότι δεν προβλέπεται η κατασκεύη άλλου σταθμού στα τμήματα του προαστιακού που βρίσκονται σε λειτουργία. Θα εξυπηρετούσε άρα πολύ κόσμο εάν τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου που κινούνται στο τμήμα Αθήνας (Σταθμός Λαρίσσης) – Πειραιάς είχαν στάση μετεπιβίβασης με την γραμμή 3 στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό.

    • Ο σταθμός προαστιακού στον Κεραμεικό έχει προγραμματιστεί για το 2020, όταν γίνει η υπογειοποίηση του προαστιακού στο τμήμα του αστικού κομματιού από Ρέντη ως 3 Γέφυρες.

    • Προς το παρόν όχι. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη με την υπογειοποίηση τηε γραμμής στο τμήμα αυτό. Προς το παρόν όμως φαίνεται ότι προηγείται η υπογειοποίηση του Σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*