Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 10 συμβουλές για τους αναγνώστες μας, μέρος 3ο

Ενημέρωση: Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 10 συμβουλές για τους αναγνώστες μας, μέρος 4ο


Ενημέρωση: Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου παρατείνεται τελικά η ισχύς των μηνιαίων καρτών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Σπίρτζη.


Μετά και τη σημερινή ανακοίνωση περί αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ήρθε η ώρα για την τρίτη έκδοση των πληροφοριών/συμβουλών προς τους αναγνώστες του Athens Transport:

 1. ΜΗΝ περιμένετε σε τεράστιες ουρές – αυτό λέω σε φίλους και συγγενείς, αυτό γράφω και εδώ. Δεν υπάρχει καμία προθεσμία για την έκδοση καρτών. Θα συνεχίσουν να βγαίνουν, κάθε μέρα, για πάντα. Μέχρι να εξαφανιστούν οι ουρές, υπάρχουν εναλλακτικές για όλους τους επιβάτες.
 2. Αν έχεις παλιά μηνιαία κάρτα του μηνός Οκτωβρίου, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να μετακινείσαι ως και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Ακόμα και αν τότε υπάρχουν ακόμα ουρές (αρκετά πιθανό), οι εναλλακτικές δεν τελείωσαν.
 3. Αν έχεις μηνιαία κάρτα κάποιου μήνα του 2017 και είσαι δικαιούχος ολόκληρου εισιτηρίου ή είσαι άνω των 65 ή κάτω των 18 ή φοιτητής, μπορείς να βγάλεις κάρτα με την ταχυδρομική διαδικασία, χωρίς να περιμένεις στην ουρά. Μάθε για την ταχυδρομική διαδικασία έκδοσης χωρίς αναμονή σε ουρά
 4. Ο επόμενος τρόπος να αποφύγεις τις ουρές είναι να χρησιμοποιήσεις εισιτήρια αντί για κάρτα. Τα παλιά εισιτήρια του ΟΑΣΑ μπορούν να χρησιμοποιούνται ως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου (ή και σήμερα αν θέλεις) μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο Ath.ena Τicket από όλα τα εκδοτήρια ή από τα νέα εκδοτικά μηχανήματα. Από τις 6 Νοεμβρίου μπορείς να το αγοράσεις φορτισμένο ακόμα και με 1 εισιτήριο με διάρκεια 90 λεπτά (κόστος 1,40 ευρώ). Στα εκδοτήρια (μόνο εκεί) διατίθενται επίσης Ath.ena Card μειωμένης αξίας για όσους πληρώνουν μισό εισιτήριο.
 5. Χρησιμοποίησε Ath.ena Ticket μέχρι να εξαφανιστούν οι ουρές. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα κάθε μέρα σε συμφέρει το εισιτήριο 5 ημερών (κόστος 9 ευρώ) – αν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε αναμονή 5 ωρών σε ουρά ή σε εισιτήριο 5 ημερών, προσωπικά δεν θα το σκεφτώ καν. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα αραιά και πού σε συμφέρει το πακέτο 5 ή 11 (πληρώνεις τα 10) εισιτηρίων. Αν τα χρησιμοποιείς σπάνια (μάλλον δεν χρειάζεσαι καν προσωποποιημένη κάρτα) μπορείς να βγάλεις απλά ένα εισιτήριο.
 6. Υπενθυμίζεται ότι κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από την πρώτη “επικύρωση” της κάρτας. Έτσι, π.χ., μία Ath.ena Card μπορεί να φορτιστεί με ένα εισιτήριο 30 ημερών στις 10 Νοεμβρίου και η πρώτη επικύρωση να γίνει στις 12 Νοεμβρίου
 7.  Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρις ότου αποφασιστεί πότε και πώς θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.
 8. Οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν μέχρι νεοτέρας. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει κάποια διαδικασία αντικατάστασης ή αν θα ισχύουν μέχρι να λήξουν.
 9. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δες επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.
 10. Αν έχεις 10 λεπτά μέσα στο επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε την έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δεν θα σε βοηθήσει να βγάλεις πιο γρήγορα ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά είναι χρήσιμο να εκφραστούν οι απόψεις σου.

40 Comments

 1. Γιατί δεν γράφετε κάτι και γιαυτούς που ΔΕΝ είχαν μέχρι τώρα κάρτα και θέλουν να βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα;

 2. Και να κλείσουν, όσοι δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, θα παίρνανε από την ειδική θύρα με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού π.χ. καρτα συμμετοχής.

 3. Την
  επόμενη Κυριακή διεξάγεται στην Αθήνα ο 35ος αυθεντικός μαραθώνιος.
  Μόνο για την κλασική διαδρομή του μαραθωνίου έχουν δηλωθεί 8.500 δρομείς
  από το εξωτερικό, οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς τους αναμένεται να
  ξεπεράσουν τις 15.000 και δεν συνυπολογίζω σε αυτό το νούμερο τους
  επισκέπτες, δρομείς και συνοδούς από όλη την Ελλάδα. Θέλω να ελπίζω ότι
  ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν λυθεί τα οποιοδήποτε πρόσκαιρα
  προβλήματα και δεν θα υπάρχουν τεράστιες ουρές για να προμηθευτείς
  κάποιο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Και δεν ξέρω αν την ημέρα του αγώνα θα
  είναι δωρεάν η μετακίνηση για τους αθλητές, τουλάχιστον το πρωί. Θέλω να
  ελπίζω επίσης ότι για όλα αυτά τα ζητήματα θα υπάρξει η αντίστοιχη
  πρόνοια και ενημέρωση, καθώς εκτός από τους αθλούμενους θα πρέπει να
  μετακινηθούν και χιλιάδες εθελοντές προς εξυπηρέτησής τους. Σε αντίθετη
  περίπτωση προβλέπω ένα τεράστιο χάος!!!

  • Σε προηγούμενους μαραθωνίους, είχαν δωρεάν μετακίνηση οι αθλητές;

   Οι ουρές για τις κάρτες έχουν μειωθεί στα 5-10 άτομα τις τελευταίες μέρες (τουλάχιστον στο Σύνταγμα και στο Ελληνικό).

   Για να βγάλεις ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν στέκεσαι στην ουρά, πας στο αυτόματο μηχάνημα.

  • Οι αθλητές δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις όπως κάθε χρόνο. Κατά την εγγραφή τους θα λάβουν και κάρτα για δωρεάν μετακίνηση έως και για 6 μέρες ανάλογα με το τι έχουν πληρώσει.

 4. Στην αρχή όντως δεν γινόταν να την εκδόσεις την κάρτα χωρίς κάποιο κόμιστρο (πλέον γίνεται εντελώς δωρεάν). Η κάρτα ξέρετε έχει και κάποιο κόστος παραγωγής. Σε αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού ή έκδοση της κάρτας ΜΟΝΟ κοστίζει κοντά 7 ευρώ. Και εδώ είναι δωρεάν

  Οι υπάλληλοι μια χαρά είναι ενημερωμένοι απλά για λόγους δικούς τους (πλαστά εισιτήρια) προσπαθούν να παραπληροφορουν τον κόσμο με σκοπό να σαμποτάρουν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Καλύτερα σταματήστε να ρωτάτε τους υπαλλήλους και ότι θέλετε ρωτήστε ή εδώ ή βρείτε πληροφορίες από το επίσημο site του ΟΑΣΑ.

  Μια χαρά μπορείς να γεμίσεις την κάρτα σου με την επομενη πριν λήξει η τωρινή σου κάτι έχετε κάνει λάθος στην διαδικασία. Ξαναδοκιμάστε.

 5. Για τη φωτογραφία δεν μου φαίνεται άσχημο να μην σε αναγκάζουν να πας να βγάλεις εσύ με δικά σου έξοδα φωτογραφία ταυτότητας και σε εξυπηρετούν βγάζοντας τη φωτογραφία επιτόπου.

  Το έχω ξαναπεί η έκδοση προσωποποιημένων καρτών ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου τότε και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν υπήρχε ούτε ένα ατομο στην ουρά. Για ενα μήνα τουλάχιστον οι ουρές ήταν άδειες. Μετά από ένα μήνα που κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να την εκδόσει (ξέροντας ότι είμαστε σε μια φάση μετάβασης και θα αναγκαστεί κάποια στιγμή) έβαλαν deadline (το οποίο deadline είναι για το παλιό εισιτήριο την νέα καρτα μπορείτε να την βγάζετε οπότε θέλετε) Και πολυ καλά εκαναν. Ενημέρωση υπήρχε από όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες (διαδικτυακα και μη). Φυσικά δεν πρέπει να κατηγορείται ένας άνθρωπος που δε θέλει να περιμένει αλλά όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Εμείς δλδ πως τα μάθαμε και την πήραμε την κάρτα από την αρχή κυκλοφορίας της χωρίς ούτε 2 λεπτά αναμονη;; Σε άλλη Αθήνα ζούσαμε;; Να βλέπουμε λιγο και που έχουμε κάνει λάθος και εμεις.

  • -Για την φωτογραφία, μπορούσαν να δώσουν την δυνατότητα, που και τεχνικά είναι πανεύκολη

   -Προσωπικά, όταν περίμενα στην σειρά δεν εξυπηρετήθηκα και αναγκάστηκα να ξαναπάω στην γραμμή. Το ότι εσύ καλύφθήκες από την ενημέρωση προφανώς δεν σημαίνει ότι καλύπτονται και όλοι οι υπόλοιποι.

   Αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης; Δεν θα κλείσουν οι μπάρες από την αρχή και θα μπαίνουν κάποιοι (κάποιοι νόμιμα – πχ αυτοί που έχουν ετήσια κάρτα που δεν έχει λήξει όπως εγώ, αλλά φαντάζομαι και όσοι θέλουν να μην πληρώσουν) από μια ανοικτή μπάρα που θα αφήσουν σε κάθε σταθμό.

   • Οι πόρτες δεν γίνεται να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη από την αρχή το είχαν πει. Και ολοι να είχαμε τις κάρτες σήμερα πάλι σιγά σιγά θα τις έκλειναν. Καλά δεν ειμαι μόνο εγώ που καλύφθηκα από την ενημέρωση είναι και άλλος κόσμος εδώ μέσα όπως θα έχεις διαβάσει. Όπως ενδιαφέρεται μαθαίνει δεν νομίζω εμείς να κάναμε κατι εξωπραγματικό που μάθαμε τι γίνεται. 9 μήνες δεν αναρωτήθηκε κανένας τι είναι αυτά τα νέα μηχανήματα που βλέπει κάθε μέσα στο μετρό. Δεν λέω όλοι αλλά τουλάχιστον οι συχνοί χρήστες έπρεπε να αναρωτηθούν.

    • Οι πόρτες γίνεται να κλείσουν από την μία στιγμή στην άλλη αν είσαι προετοιμασμένος και έχεις φροντίσει να εξυπηρετούνται όλες οι δυνατές περιπτώσεις.
     Προσωπικά, ως κάτοχος ετήσιας θα ήθελα πολύ να είχα προσωποποιημένη κάρτα, για να διασφαλίσω πως αν την χάσω, δεν θα χάσω και την υπολειπόμενη διάρκεια της και δεν καλύπτομαι ακόμη.

     • Δεν είναι καλή τεχνική νομίζω να κλείσουν όλες μαζί. Βασικά ο ΟΑΣΑ το είχε πει από την αρχή ότι θα τις κλείσει σταδιακά. Και καλά θα κάνει. Δεν το άλλαξε τώρα με αυτά που έχουν γίνει.

     • Αν θέλεις να μην χάνεις λεφτά είναι υπέροχη τεχνική και ο κόσμος θα προσαρμοστεί σε χρόνο DT.
      Αν δεν μπορείς να κάνεις σωστό project management σε ένα μεσαίου μεγέθους project (γιατί δεν υπάρχουν και πολλά διαφορετικά σενάρια να διαχειριστείς), τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το αποδεχθείς.

     • Εντάξει δεν έχεις άδικο απλά νομίζω ένα 15ήμερο να είναι οι μισές κλειστές για να δει ο κόσμος πως λειτουργεί δεν θα βλάψει τόσο πολύ. Κάναμε υπομονή από τον Φεβρουάριο στο μισό μήνα θα κολλήσουμε

 6. Στην αρχή όντως δεν γινόταν να την εκδόσεις την κάρτα χωρίς κάποιο κόμιστρο (πλέον γίνεται εντελώς δωρεάν). Η κάρτα ξέρετε έχει και κάποιο κόστος παραγωγής. Σε αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού ή έκδοση της κάρτας ΜΟΝΟ κοστίζει κοντά 7 ευρώ. Και εδώ είναι δωρεάν

  Οι υπάλληλοι μια χαρά είναι ενημερωμένοι απλά για λόγους δικούς τους (πλαστά εισιτήρια) προσπαθούν να παραπληροφορουν τον κόσμο με σκοπό να σαμποτάρουν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Καλύτερα σταματήστε να ρωτάτε τους υπαλλήλους και ότι θέλετε ρωτήστε ή εδώ ή βρείτε πληροφορίες από το επίσημο site του ΟΑΣΑ.

  Μια χαρά μπορείς να γεμίσεις την κάρτα σου με την επομενη πριν λήξει η τωρινή σου κάτι έχετε κάνει λάθος στην διαδικασία. Ξαναδοκιμάστε.

  Για τη φωτογραφία δεν μου φαίνεται άσχημο να μην σε αναγκάζουν να πας να βγάλεις εσύ με δικά σου έξοδα φωτογραφία ταυτότητας και σε εξυπηρετούν βγάζοντας τη φωτογραφία επιτόπου.

  Το έχω ξαναπεί η έκδοση προσωποποιημένων καρτών ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου τότε και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν υπήρχε ούτε ένα ατομο στην ουρά. Για ενα μήνα τουλάχιστον οι ουρές ήταν άδειες. Μετά από ένα μήνα που κανένα δεν ενδιαφέρθηκε να την εκδόσεις (ξέροντας από είμαστε σε μια φάση μετάβασης και θα αναγκαστεί κάποια στιγμή) έβαλαν deadline. Και που καλά εκαναν. Ενημέρωση υπήρχε από όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες (διαδικτυακα και μη). Φυσικά δεν πρέπει να κατηγορείτε ένας άνθρωπος που δε θέλει να περιμένει αλλά όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Εμείς δλδ πως τα μάθαμε και την πήραμε την κάρτα από την αρχή κυκλοφορίας της χωρίς ούτε 2 λεπτά αναμονη;; Σε άλλη Αθήνα ζούσαμε;; Να βλέπουμε λιγονκαι που έχουμε κάνει λάθος και εμεις.

 7. Για τις ουρες δεν φταίει τίποτα άλλο παρα η νοοτροπια του νεοέλληνα. Μπορούμε να πούμε άλλα για τους υπευθυνους (όπως η αμηχανία για τους ανέργους ή η αρχική ανυπαρξια για τα μεμονωμένα) αλλά οχι αυτό. Η ενημερωση υπήρχε έγκαιρα και εγω προσωπικά που χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό εδω και δυο εβδομάδες δεν ειχα κανένα πρόβλημα. Σε μια σοβαρή χωρα δεν θα υπηρχαν παρατάσεις αλλά λειτουργία όπως έλεγε ο σχεδιασμός όπως ειχε ανακοινωθεί . Αλλά τις σοβαρες χωρες τις κανουν οι σοβαροί πολίτες

  • Και εγώ δεν είχα κάποιο τρομερό πρόβλημα με την ενημέρωση. Ίσως όταν ξεκίνησε εν τέλει αρχές Σεπτεμβρίου η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών έπρεπε να βγάλουν και αυτοί ένα δελτίο τύπου. Αλλά είχα ενημερωθεί από όλα τα ΜΜΕ για το γεγονός αυτό. Την έχω ένα μήνα ++ την προσωποποιημένη κάρτα μου χωρίς ούτε 5 λεπτά καθυστέρηση.

  • Προχειρότητα στο σχεδιασμό ,προχειρότητα και στην υλοποίηση.Ο Σπριντζης βιάστηκε να ξεκινήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριό χωρίς πιλοτική δοκιμή και παράλληλη λειτουργία (για να προλάβει τον ανασχηματισμό??)Σε καμία σοβαρή χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό.!!!!

   • Για την ακρίβεια είχαμε 9 μήνες πιλοτική λειτουργία και κανένας μα ΚΑΝΕΝΑΣ (ελάχιστες εξαιρέσεις κυρίως τουρίστες) δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται. Εάν το άφηναν έτσι για καμιά 5ετια θα είμασταν στη πιλοτική λειτουργία.

    • Eγώ αγαπητέ Νικήτα ως φοιτητής πήγα από τον Οκτώβριο και αρνιούνται να μου εκδώσουν την πολυπόθητη κάρτα , γιατί έχω τριμηνιαία (Σεπτέμβρης- Οκτώβρης – Νοέμβρης) ,πράγμα που δεν καταλαβαίνω καθόλου. Δηλαδή δεν γίνεται να μου την εκδώσουν τώρα και την φορτίζω κανονικά , τον μήνα Δεκέμβριο?

     • Στις αρχές Οκτωβρίου έπρεπε να φορτιστούν με κόμιστρο 30 ημερών για να εκδοθούν. Δεν μπορούσαν να σας την δώσουν άδεια.
      Τώρα όμως γίνεται, όποτε πηγαίνετε σε έναν σταθμό, βγάλτε την άδεια και φορτίστε την όταν λήξει η τριμηνιαία.

 8. Καλησπέρα
  Αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα μειωμένο εισιτήριο βράδυ που θα είναι κλειστά τα εκδοτήρια και ας πούμε έχει ξεχάσει την προσωποποιημένη κάρτα του (είτε έχει υπόλοιπο μέσα είτε να θέλει να περάσει κάποιο κόμιστρο απο αμεκ ) ή είναι απλά περιστασιακός χρήστης π.χ. κατω των 18, τι υποτίθεται ότι κάνει ; Βγάζει των 1.40;
  Ευχαριστώ

 9. μέχρι και εχθές το μεσημέρι στον σταθμό ΑΓ.ΙΕΡΟΘΕΟΣ υπήρχε ένα αυτόματο μηχάνημα για ηλεκτρονικό εισιτήριο έναντι πολλών για χάρτινο .Πότε θα αντικατασταθούν άραγε ;

  • Ποιος είναι ο σταθμός “Αγ. Ιερόθεος”; Η Ανθούπολη;
   Έχουμε 5 μέρες μέχρι να καταργηθούν τα χάρτινα. Αν χρειαστεί, μπορούν να αντικατασταθούν και όλα σε μια νύχτα.

 10. Πάντως στα νεα αυτόματα μηχανήματα σε ΟΛΟΥΣ τους σταθμούς αναβοσβήνει η ένδειξη “hors service” (“εκτός λειτουργίας” στα γαλλικά). Είμαστε βέβαιοι πως δουλεύουν; Τα έχει χρησιμοποιήσει κανείς;

 11. Καλησπέρα
  Είμαι άνω των 65 ετών και χρησιμοποιώ περιστασιακά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέχρι τώρα έβγαζα μειωμένο εισιτήριο . Τώρα τι κάνω ? Θα πληρώνω ολόκληρο?
  Ευχαριστώ

 12. Πολύ χρήσιμο! Ευχαριστούμε!!

  Αν και συμφωνώ με την προτροπή “μην περιμένετε στις ουρές”, υπάρχει και η περίπτωση που πρέπει να το “πληρώσεις”: Οι άνω των 65 που δικαιούνται μειωμενο, και δεν έχουν μηνιαίες κάρτες. Δεν μπορούν να αγοράσουν μειωμένο, και όπως το καταλαβαίνω, αυτοί δεν μπορούν καν να αφήσουν φάκελο (είναι για όσους είχαν πριν μηνιαία.ετήσια κάρτα). Άρα ή θα περιμένουν στις ουρές ή θα αγοράσουν εισιτήρια ολόκληρα. Και εγώ, έστω στους δικούς μου γονείς, προτείνω το δεύτερο για όσες (λίγες φορές) χρειαστεί, μέχρι να μειωθούν οι ουρές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*