Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 10 συμβουλές για τους αναγνώστες μας, μέρος 5ο

Ημέρα σταθμός η 16η Νοεμβρίου αφού καταργούνται τα παλιά εισιτήρια και ξεκινάει η αποκλειστική χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Εξαίρεση προς το παρόν αποτελούν οι κάτοχοι παλιών καρτών μεγάλης διάρκειας που μπορούν να τις χρησιμοποιούν μέχρι να αντικατασταθούν, και οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης που συνεχίζουν προς το παρόν να μετακινούνται με τον ίδιο τρόπο που μετακινούνται έως σήμερα.

Με αφορμή τις νέες ειδήσεις, το 5ο μέρος των συμβουλών/πληροφοριών για τους αναγνώστες μας:

 1. Η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι παλιές μηνιαίες κάρτες του Οκτωβρίου θα βρίσκονται σε ισχύ. Είναι επίσης η τελευταία ημέρα που τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα θα βρίσκονται σε λειτουργία. Από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, τα παλιά εισιτήρια και κάρτες καταργούνται (με εξαίρεση τις κάρτες μεγάλης διάρκειας που δεν έχουν αντικατασταθεί.)
 2. Υπάρχει ζήτημα με όσους έχουν καταθέσει φάκελο και περιμένουν να τους σταλεί η προσωποποιημένη κάρτα ταχυδρομικά. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει πολύ και ο ΟΑΣΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δίνει κάποια επίσημη παράταση. Πριν αγοράσετε εισιτήριο Ath.ena Ticket ή ανώνυμη κάρτα για να μετακινηθείτε, ρωτήστε κάποιον υπάλληλο για το τι πρέπει να κάνετε. Υπάρχει πιθανότητα σιωπηλής παράτασης.
 3. Τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό θα δέχονται φακέλους με δικαιολογητικά για την ταχυδρομική διαδικασία έως τις 30 Νοεμβρίου. Πάντως, βλέποντας τις καθυστερήσεις, καλύτερη λύση ίσως είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας αυτοπροσώπως σε εκδοτήριο. Οι προσωποποιημένες Ath.ena Card μπορούν να εκδίδονται στα εκδοτήρια 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο.
 4. Όσοι επιβάτες έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια παλαιού τύπου, δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΣΑ ξεκινά διαδικασία αντικατάστασής τους με προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου: όσοι έχουν έως 10 εισιτήρια, από τις 16 Νοεμβρίου στο σταθμό Ομόνοια και στα γραφεία της ΟΣΥ στου Ρέντη και όσοι έχουν πάνω από 10 εισιτήρια από τις 20 Νοεμβρίου στα γραφεία του ΟΑΣΑ.
 5. Από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ξεκινάει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του Μετρό και ΗΣΑΠ (πλην μίας πύλης ανά σταθμό). Κλείνουν επίσης οι πύλες στο σταθμό του Αεροδρομίου. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ θα υπάρχει προσωπικό σε κάθε σταθμό προκειμένου να εξυπηρετεί τους επιβάτες. Το κλείσιμο των πυλών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
 6. Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ένστολοι κ.λπ.) συνεχίζουν να μετακινούνται όπως και σήμερα μέχρι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και για αυτούς. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει μία ανοικτή πύλη από όπου θα μπορούν να διέρχονται αφού επιδείξουν το κατάλληλο δικαιολογητικό. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία και για αυτούς, δεν θα κλείσουν εντελώς οι μπάρες.
 7. Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους παλαιών καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που εκδόθηκαν ως τις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους, οι κάρτες ισχύουν κανονικά και οι επιβάτες μπορούν να διέρχονται από την ανοικτή πύλη στους σταθμούς του Μετρό.
 8. Από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου μπαίνει σε ισχύ η νέα εκπτωτική πολιτική για όσους αγοράζουν πακέτα εισιτηρίων των 5 και των 10+1 διαδρομών. Επίσης κυκλοφορεί και το νέο εισιτήριο των 2 διαδρομών. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κομίστρου μπορούν να «φορτιστούν» τόσο σε προσωποποιημένες ή ανώνυμες Ath.ena Card όσο και σε πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket.
 9. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκδίδει και τις δικές τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τους επιβάτες του Προαστιακού οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία ισχύουν για μετακινήσεις σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ. Μέχρι σήμερα ο ΟΑΣΑ δεν έχει δημοσίως αναφερθεί στην ύπαρξη των καρτών αυτών. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ ισχύουν αυτή τη στιγμή για μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού και το Αεροδρόμιο.
 10. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δες επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.

Δείτε επίσης:

 

 • Μανώλης

  Πόσο ηλίθιο είναι ότι πρέπει να πας στην Ομόνοια για να αλλάξεις παλιά εισιτήρια;;;; Επίσης αν έχω 20 εισιτήρια, γιατί να πάω στου Ρέντη; Αν πάω δύο φορές στο ταμείο της Ομόνοιας για 10+10, τι θα μου πουν;

  • Nikitas Iliopoulos

   Χαχαχ σωστός.. τίποτα… Δώστε τα 10 και μετά δώστε τα άλλα 10

 • John Manatos

  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για όποιον ξέρει να με διαφωτίσει. Φορτίζω την προσωποποιημένη κάρτα μου με κάποια εισιτήρια μέσω του site με χρήση χρεωστικής μου κάρτας και φύγω από το σπίτι μου με το λεωφορείο. Που θα κάνω την on line κράτηση, που από ότι έχω καταλάβει, πρέπει να γίνει, για να ενεργοποιηθούν τα εισιτήρια;

  • Nikitas Iliopoulos

   Σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα.

   • John Manatos

    Μα όταν φεύγω το πρωί με το λεωφορείο, δεν υπάρχει αυτόματο μηχάνημα στην στάση!!

    • Nikitas Iliopoulos

     Έχετε δίκιο. Θα σας πω τι ακούγεται και τι πρέπει κατ’ εμένα να γίνει. Έχουν πει ότι θα βγει σε λίγο καιρό η εφαρμογή που μέσω κινητού με NFC θα γίνεται η φόρτιση. Επίσης έχουν ξεκινήσει να προμηθεύουν περίπτερα και άλλα σημεία με τέτοια μηχανήματα. Άρα θα τα φορτώνετε εκεί. ΑΛΛΑ για μένα πρέπει να ακολουθήσουν το σύστημα του εξωτερικού όπου με την πρώτη επικυρωση σε οποιοδήποτε μεσο (λεωφορείο, μετρό, τραμ) εάν έχεις αγοράσει κόμιστρο φορτώνεται αυτόματα τότε. Χωρίς να χρειάζεται να πας σε κάποια άλλο μηχάνημα.

     • John Manatos

      Ευχαριστώ. Όπως και να έχει όμως , με τα τωρινά δεδομένα, δεν μπορείς να κάνει τίποτα για αυτή την περίπτωση. Άρα, με αυτό τον τρόπο, στην ουσία σε αποτρέπουν να κάνεις χρήση του site για φόρτωση της κάρτας !

     • Nikitas Iliopoulos

      Ναι με αυτά τα δεδομένα ή πάτε σε κάποια στάση μετρό ή σε κάποιες στάσεις λεωφορείων που υπάρχουν ηδη, ή εάν βρείτε ποια 200 περίπτερα έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα μας το λέτε εδώ…

 • Nectarios Sorotos

  το μπάχαλο θα γινει οταν κλεισουν οι πορτες! Σήμερα φορτισα την καρτα μου με το μηνιαιο κομιστρο των 30 ευρω την χτυπαω μπαινοντας και βγαινοντας!!! μετα απο κανα 2ωρο που γυρναγα απο την δουλεια παω να την χτυπησω και ελεγε η καρτα δεν μπορει να χρησημοποιηθει ???? δλδ αμα δουλευαν οι πορτες δεν θα μπορουσα να γυρισω σπιτι μου?? και τα 30 ευρω που εβαλα που πηγαν???

  • Nikitas Iliopoulos

   Πηγαίνετε να ρωτήσετε εναν υπαλληλο. Δείτε βέβαια και πρώτα στο αυτοματο μηχανημα τις πληροφορίες της κάρτας. Δεν χάθηκε τίποτα.

   • Nectarios Sorotos

    εννοειτε αυριο θα ρωτησω απλα μου κανει εντυπωση στην πρωτη σαρωση ειδα που ελεγε υπολοιπο 30 ημερες και μετα ελλεγε δεν μπορω να την χρησημοποιησω???

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Συνήθως, το μηχάνημα λέει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα είτε όταν την απομακρύνατε από αυτό πριν ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος (το έχω πάθει μια φορά που βιαζόμουν) ή όταν κάποιος αντί να ακουμπήσει την κάρτα την κουνάει δεξιά-αριστερά, κάτι σαν swipe.

     Και πάντα, μπορείτε να πάτε στην διπλανή πύλη.

     • Nectarios Sorotos

      πηγα σε 5 διαφορετικες πυλες το ιδιο μου ελεγε!!! αυριο θα το ξανατσεκαρω κι αν μου λεει παλι το ιδιο θα παω σε καποιον υπαληλο να δω τι γινεται!!!! ευχαριστω παντως για την συμβουλη γιατι μαλλον την περναγα γρηγορα την καρτα !!!

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Πάντως, το μηνιαίο κόμιστρο δεν το χάνετε καθώς σε αυτή την περίπτωση το μηχάνημα λέει πως δεν επαρκεί το υπόλοιπο.

     • Nikitas Iliopoulos

      Μήπως δεν είχε γίνει και η σωστή επικύρωση στην αρχή της διαδρομής;; Γιατί έχουν – φαντάζομαι – διαφορετικό σύστημα οι εσωτερικοί σαρωτές από τις εξωτερικούς. Για να καταλαβαίνει το σύστημα ότι τώρα μπαίνεις και στην άλλη περίπτωση ότι βγαίνεις. Δλδ η σκέψη μου είναι ότι εάν δεν έγινε σωστά η επικύρωση στην είσοδο ίσως στην έξοδο δεν το διάβαζε σωστά.

     • Nectarios Sorotos

      οχι φιλε στην εισοδο εκανε μια χαρα επικυρωση αναψαν ολα τα λαμπακια πρασινα και εδειχνε 30 ημερες υπολοιπο στην εξοδο ισως γιατι αναψε ενα λαμπακι κοκκινο αυτο ομως τι σημαινει οτι χανω την καρτα?? αφου ειναι απεριοριστων διαδρομων γιαυτο πληρωσα και 30 ευρω!!!

     • Nikitas Iliopoulos

      Όχι εντάξει μια πιθανότητα εξέτασα. Δεν χάνετε κάτι. Δείτε τι γίνεται σε ένα μηχάνημα η σε κάποιον υπάλληλο. Και ξανά προσπαθήστε. Ισχύει και αυτό που είπαμε προηγουμένως. Ακουμπήστε την πάνω μην την κρατάτε μερικά εκατοστά πάνω στο σαρωτη. Και όσο γίνεται σταθερά. Αλλά υπάρχει πιθανότητα να είχε κάποιο πρόβλημα

 • dio

  Πουθενά δεν εγραφε ότι τον οκτωβρη η διαδικασία δεν αφορουσε τους κατόχους ετήσιας καρτας. Τζαμπα στηθηκα στην ουρα και εβγαλα και πολλοι αλλοι. Ενώ ο υπάλληλος ειδε την καρτα μου δεν ειπε τπτ. Γιατι δεν ηξερε. Τωρα πρεπει να ξαναστελνω φάκελο. Και στο συλλογο εργαζομένων. Αν ξερουν και εκει τπτ. Ελεος.ελεος. Δε γινοταν να φορτιζονται με τα κουπονια που ηδη εχουμε? Πρεπει να ακυρωσω την καρτα που εβγαλα?

  • Επικοινώνησε με το σύλλογο ή με τον ΟΑΣΑ για να πληροφορηθείς για την περίπτωσή σου.

 • Ανένταχτος

  Όσοι σπεύσαμε να δώσουμε φάκελλο για να μας στείλουν την κάρτα παγιδευτήκαμε κανονικά. Ούτε κάρτα λάβαμε ακόμα, ούτε και στα εκδοτήρια μπορούμε, τώρα που λιγόστεψαν οι ουρές, να βγάλουμε κάρτα, εφόσον είναι σε εκκρεμότητα η αποστολή της. Ένα ακόμα μεγάλο μπράβο στους ανευθυνο-υπεύθυνους που μας βασανίζουν!! Και παράταση να δοθεί, αυτή θα καλύπτει μόνον όσους είχαν κάρτα τον Οκτώβρη. Όλοι οι υπόλοιποι, ξηλωθείτε κανονικά μέχρι να λάβετε (αν το δείτε ποτέ) το ειδοποιητήριο των ΕΛΤΑ. Πριν από λίγο τηλεφώνησα σε κατάστημα ΕΛΤΑ Καλλιθέας και δεν έχουν λάβει ακόμα ΟΥΤΕ ΜΙΑ κάρτα!!

  • marika

   Ετσι ακριβως. Και στους σταθμους αν ρωτησεις, θα σου πουν δεν εχουμε καποιο τηλεφωνο επικοινωνίας, ουτε τροπο να ξερουμε πού ειναι ο φακελος σας. Ντροπη πια.

   • Ανένταχτος

    Η επιλογή που μας έδωσαν οι αρμόδιοι, σε εμάς την “πλέμπα”, που, όσο και αν μας ταλαιπωρούν και μας εξευτελίζουν, δεν συγκινείται ποτέ κανένας τους, ήταν: Η θα στηθείτε με τις ώρες στις τριτοκοσμικές ουρές η θα δώσετε τα δικαιολογητικά (χωρίς έλεγχο, χωρίς απόδειξη!) και θα περιμένετε επ΄αόριστον, χωρίς δυνατότητα ενημέρωσης, χωρίς κατά προσέγγιση έστω προσδιορισμό της διάρκειας της διεκπεραίωσης, χωρίς καμιά κατοχύρωση, μόνο και μόνο για να τηρηθούν οι προθεσμίες του υπουργείου, που τόσον καιρό κοιμώτανε τον ύπνο του δικαίου και ξαφνικά βιάζεται, βιάζοντας την προσωπική ζωή, τον χρόνο και την ψυχική ισορροπία των “υπηκόων”!

    • Nikitas Iliopoulos

     Εάν πάρετε 3 πενθήμερες κάρτες απεριοριστων θα έχετε χρεωθεί 3 ευρώ λιγότερο από την μηνιαία που θα είχατε για τον Νοέμβριο. Καθώς τις πρώτες 15 μέρες είχατε ου Οκτωβρίου και τις υπόλοιπες 15 θα τις καλύψουν οι πενθήμερες. Σε 15 μέρες λογικά θα σας έχει έρθει η κάρτα

     • ntgikos

      κ αν δεν είχε κάρτα τον Οκτωβριο;

     • Nikitas Iliopoulos

      Εάν δεν είχατε κάρτας τον Οκτώβριο πάει να πει ότι όλο τον προηγούμενο μήνα αλλά και τις 15 αυτές μέρες μετακινήστε με άλλο τρόπο..ίσως απλό εισιτήριο των 90 λεπτών;; Με αυτό θα συνεχίζετε μέχρι να σας έρθει. Το πολλαπλό ας πούμε. Που είναι σε χάρτινη μορφή και το αγοράζετε από όλα τα αυτόματα μηχανήματα.

     • marika

      Ναι ενταξει, προφανως κ υπαρχει λυση. Απλως επισημαινουμε την προχειροτητα κ το χαος. Επισης ναι λογικα θα ερθει σε 15 μερες, αλλα και παλι, ποτε δεν ξερεις.

     • Nikitas Iliopoulos

      Ο ΟΑΣΑ προφανώς δεν το καθυστερεί επίτηδες. Από τη στιγμή που θα μπει και άλλος στο σύστημα η καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη σε κάποιες περιπτώσεις. Εμένα μου καθυστέρησαν το καλοκαίρι 1 μήνα το δέμα μου. Μπορεί να φταίνε στα ΕΛΤΑ για την καθυστέρηση. Περάστε επιπλέον να ρωτήσετε. Εμένα πολλές φορές δεν μου αφήνουν σημείωμα και πάντα ρωτάω εγώ εάν ήρθε κάτι που περιμένω…

     • Ανένταχτος

      Χρήσιμη η συμβουλή σας και σας ευχαριστώ. Όμως τίποτα δεν αλλάζει την απαράδεκτη εικόνα, την θλιβερή περιφρόνηση των πολιτών και την χαρακτηριστική αρπακολλατζίδικη πρακτική της διοίκησης (και) σε αυτό το θέμα. Δεν τα βάζω με τους απλούς υπαλλήλους του ΟΑΣΑ, που προφανώς κάνουν οτι μπορούν.

     • Nikitas Iliopoulos

      Ειναι και τα ΕΛΤΑ στη μέση που γενικά δεν είναι και πολύ έγκυρα. Έχω αρκετά παραδείγματα.

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Για να λέμε την αλήθεια οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια δεν κάνουν πάντα ό,τι μπορούν.
      Οι μόνοι που βοηθούν πραγματικά την όλη κατάσταση, κατα τη γνώμη μου, είναι οι υπεύθυνοι των πυλών στο Συνταγμα, οι οποίοι από τις 8 παρά το πρωί, δείχνουν σε έναν-έναν επιβάτη που μόλις πήρε την καρτα, πώς να τη χρησιμοποιήσει.

     • Nikitas Iliopoulos

      Ούτε καν. Οι μισοι λένε ακόμα λάθος πληροφορίες. Ρε παιδιά δλδ πλέον δίνουν την κάρτα σε ένα φακελάκι που έχει τις πληροφορίες επικύρωσης. Δεν έχουν κάνει καν τον κόπο να το διαβάσουν;; Προφανώς ή το κάνουν επίτηδες..