Οι πρώτες κλειστές μπάρες στους σταθμούς του Μετρό

Ενημέρωση: Το απρόοπτο περιστατικό της ημέρες συνέβη κατά τις 13:00 το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου, έναν από τους τέσσερις σταθμούς με κλειστές πύλες από σήμερα. Εκεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, Μέλη του ΠΑΜΕ με τη βοήθεια του προέδρου του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) Σπ. Ρεβύθη άνοιξαν τις μπάρες μέσω του διακόπτη κινδύνου «για να αποφευχθεί ο συνωστισμός». Ένα τέταρτο αργότερα οι μπάρες έκλεισαν ξανά.


Κάθε αρχή και δύσκολη. Η σημαντικότερη είδηση όμως είναι ότι η αρχή έγινε. Αυτό επειδή οι συνδικαλιστές στις συγκοινωνίες είχαν προαναγγείλει πως καμία πύλη ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε σταθμούς του Μετρό δεν πρόκειται να κλείσει.

Παρόλα αυτά, οι επιβάτες που πέρασαν σήμερα από τους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο και Ελαιώνας της γραμμής 3 και Άγιος Αντώνιος της γραμμής 2 ήταν αυτοί που αντίκρισαν τις πρώτες κλειστές πύλες εισόδου/εξόδου.

Και στους τέσσερις σταθμούς η πύλη των ΑΜΕΑ (αυτή με μεγαλύτερο πλάτος) ήταν ανοικτή προκειμένου να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης καθώς και όσοι έχουν κάρτα παλαιού τύπου σε ισχύ (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες.)

Προσωπικό της ΣΤΑΣΥ ήταν επίσης παρόν για να βοηθήσει τους επιβάτες. Και η αλήθεια είναι πως η βοήθεια ήταν απαραίτητη καθώς η εξοικείωση με το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένη.

Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν ακόμα τον τρόπο επικύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και εξίσου πολλοί αυτοί που ταξίδευαν χωρίς εισιτήριο αν και δεν ήταν δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης. Οι υπάλληλοι έδειχναν στους πρώτους πως επικυρώνεται η κάρτα προκειμένου να ανοίξει η πύλη και άφηναν τους δεύτερους να περάσουν (κατά την έξοδο) ενημερώνοντάς τους πως την επόμενη φορά θα πρέπει να έχουν μαζί τους εισιτήριο.

Στο πρώτο μου πέρασμα από κλειστή πύλη, ένας μεσήλικας επιβάτης πέρασε από πίσω μαζί μου χωρίς να έχει εισιτήριο για να επικυρώσει. Δείγμα του τι θα επακολουθήσει στο μέλλον; Οι περισσότεροι πάντως επιβάτες που δεν είχαν μαζί τους εισιτήριο έκαναν μεταβολή προς το εκδοτήριο μόλις αντίκριζαν τις κλειστές πύλες.

Ο παροδικός συνωστισμός πίσω από τις κλειστές πύλες δεν είναι πάντως τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο οι ουρές στα εκδοτήρια και -κυρίως- στα εκδοτικά μηχανήματα, ειδικά στους σταθμούς που δεν υπάρχουν ανοικτά εκδοτήρια. Καθώς ο ανάδοχος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο ΟΑΣΑ δεν είχαν προνοήσει να υπάρχει επαρκής αριθμός μηχανημάτων σε λειτουργία πριν καταργηθεί το χάρτινο εισιτήριο, υπάρχουν σταθμοί του Μετρό με μόλις ένα εκδοτικό μηχάνημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το νέο σενάριο που ακούγεται είναι πως το λογισμικό των παλιών εκδοτικών μηχανημάτων αναμένεται να αναβαθμιστεί προκειμένου να μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό είναι άγνωστο.

Σε ισχύ εν τω μεταξύ βρίσκεται και επισήμως από σήμερα η νέα εκπτωτική πολιτική του ΟΑΣΑ, με φθηνότερες τιμές για τα εισιτήρια 5 και 10 (συν 1) διαδρομών, καθώς και το νέο εισιτήριο 2 διαδρομών. Τα εισιτήρια αυτά μπορούν να αγοραστούν μέσω προσωποποιημένης ή ανώνυμης Ath.ena Card καθώς και μέσω Ath.ena Ticket.

Συμβουλές από τον ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο:

Α. Πώς επικυρώνουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και την ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card)

 • Επικυρώνουμε μία (1) φορά κατά την είσοδό μας σε λεωφορεία – τρόλεϊ – τραμ.
 • Επικυρώνουμε δύο (2) φορές σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές.
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το επικυρώνουμε κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλεϊ) και κάθε φορά που περνούμε τις πύλες του μετρό και του ηλεκτρικού, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.
 • Σωστή επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σημαίνει ότι το τοποθετούμε στον αναγνώστη, με την ειδική σήμανση, στις πύλες των σταθμών και στα επικυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
 • Επιπλέον, όταν επικυρώνουμε, στην οθόνη του επικυρωτικού/πύλης εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι μπλε χρώματος, με οθόνη και οπτικό αναγνώστη, του οποίου η θέση σηματοδοτείται με 4 καμπύλες γραμμές.
 • Αντίστοιχα, στο μετρό και τον ηλεκτρικό ο μηχανισμός επικύρωσης βρίσκεται στις πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών και η επικύρωση του ηλεκτρονικού κομίστρου, στον οπτικό αναγνώστη, δίνει εντολή στην πύλη να ανοίξει.

Β. Χρήσιμες οδηγίες

 • Προτείνεται να κρατάτε την κάρτα ή το εισιτήριό σας προστατευμένα σε θήκη ή πορτοφόλι για αποφυγή φυσικής φθοράς.
 • Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα ή το εισιτήριό σας περιέχουν το ελάχιστο απαιτούμενο κόμιστρο ή ποσό για την μετακίνησή σας.
 • Εάν η κάρτα ή το εισιτήριό σας απορριφθεί σε ένα από τα μηχανήματα επικύρωσης περιμένετε έως ότου η φωτεινή ένδειξη σταματήσει να αναβοσβήνει και μετά ξαναδοκιμάστε.
 • Η επικύρωση στις πύλες των σταθμών γίνεται πάντα στον αναγνώστη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.
 • Φροντίζετε η κάρτα ή το εισιτήριο να μη λυγίσει ή κοπεί.
 • Μην κρατάτε περισσότερες από μια κάρτα ή εισιτήριό τη φορά πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.
 • Μην απομακρύνετε την κάρτα από τα επικυρωτικά μηχανήματα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάγνωσης.
 • Η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας γίνεται αποκλειστικά από τον δικαιούχο.
 • Μην εισέρχεστε 2 άτομα ταυτόχρονα στις πύλες των σταθμών.
 • Σε περίπτωση που συνοδεύετε παιδιά κάτω των 6 ετών ή μεταφέρετε αποσκευές χρησιμοποιείστε τις πύλες ΑΜΕΑ.

Δείτε επίσης: