Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Πώς κύλησε η πρώτη μέρα

Ήταν 1η Φεβρουαρίου 2017 όταν ανακοινώθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Παρόλα αυτά, το επιβατικό κοινό δεν υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη το νέο σύστημα με την πλειοψηφία να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα παλιά εισιτήρια και κάρτες μέχρι και χτες.

Από σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το παλιό σύστημα, σε ισχύ από τα τέλη της δεκαετίας του 80, έδωσε τη θέση του στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Για ολοκλήρωση της μετάβασης βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε, εφόσον χιλιάδες επιβάτες (όσοι δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση και όσοι έχουν ακόμα παλιές κάρτες) δεν έχουν ακόμα αποκτήσει ηλεκτρονικές κάρτες και οι μπάρες στους σταθμούς του μετρό παραμένουν ανοικτές.

Ωστόσο, το κλείσιμο των παλιών ακυρωτικών μηχανημάτων φέρνει το τέλος μιας εποχής. Με βάση αυτά που είδαμε αλλά κυρίως αυτά που μας έγραψαν οι αναγνώστες (δείτε εδώ όλες τις απαντήσεις) η πρώτη μέρα κύλησε κάπως έτσι:

 • Το οριστικό κλείσιμο των παλιών ακυρωτικών μηχανημάτων στους σταθμούς του μετρό και τα λεωφορεία έγινε πραγματικότητα. Ήδη σε κάποια οχήματα και σε κάποιους σταθμούς τα παλιά ακυρωτικά αφαιρέθηκαν (ελπίζουμε να κρατηθούν μερικά για κάποιο μελλοντικό μουσείο) αν και αναγνώστες μάς ανέφεραν πως σε λεωφορεία συμπεριλαμβανομένων των γραμμών 550 και Α8 υπήρχαν ακόμα παλιά ακυρωτικά σε λειτουργία (κάποιο αμαξοστάσιο δεν θα έλαβε το memo)
 • Αν και υποτίθεται πως από σήμερα θα ξεκινούσε η αντικατάσταση παλιών εισιτηρίων στο σταθμό της Ομόνοιας και στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη, το πρωί, εκδότες εισιτηρίων στην Ομόνοια αρνούνταν να προχωρήσουν στη διαδικασία λέγοντας πως δεν έχουν ενημέρωση [μήπως η ΣΤΑΣΥ πρέπει να βρει κάποιο σύγχρονο και άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τους υπαλλήλους της;]. Ας ελπίσουμε να είναι κάτι που θα λυθεί άμεσα και η διαδικασία θα ξεκινήσει.
 • Δύο είναι τα κύρια προβλήματα της πρώτης μέρας:
 • Πρώτον, το επιβατικό κοινό δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο. Αν και πολλές φορές έχουμε γράψει για την όντως ελλειπή ενημέρωση από την πλευρά του ΟΑΣΑ, η αλήθεια είναι πως ο κάθε επιβάτης έχει και μία προσωπική ευθύνη να ενημερωθεί. Από τη στιγμή που χιλιάδες επιβάτες δεν είχαν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο ως χτες, λογικό είναι να υπάρχουν απορίες και προβληματισμός.
 • Θετικό είναι πως υπήρχαν υπάλληλοι στις μπάρες για να βοηθούν (όσο προλάβουν) τους επιβάτες. Μακάρι από εδώ και μπρος να δούμε περισσότερους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ δίπλα στις μπάρες και λιγότερους μέσα σε εκδοτήρια. [Ακόμα και ο υπουργός λέει πως ο κόσμος δεν θα έχει πλέον λόγο να πηγαίνει σε εκδοτήρια. Άρα μήπως να δούμε τους υπαλλήλους να γίνονται πιο ενεργοί;]
 • Οι ουρές και στα εκδοτήρια και στα εκδοτικά μηχανήματα αυτές τις μέρες είναι αναμενόμενες. Ελπίζουμε να τοποθετηθούν περισσότερα αυτόματα μηχανήματα το επόμενο διάστημα. Όπως επίσης και να δούμε σημεία πώλησης εισιτηρίων εκτός των εκδοτηρίων (ο ΟΑΣΑ λέει πως υπάρχουν 200 περίπτερα)
 • Μία συνήθης παρανόηση για την οποία λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα αφορά την διαδικτυακή αγορά κομίστρου για προσωποποιημένες Ath.ena card. Μετά την online αγορά κάποιου εισιτηρίου, πρέπει να ακολουθήσει η φόρτιση της κάρτας σε εκδοτήριο η αυτόματο μηχάνημα. Αυτό γίνεται βάζοντας την κάρτα στην υποδοχή του μηχανήματος και πατώντας την επιλογή “online κράτηση”. Μόνο τώρα η κάρτα είναι έτοιμη για χρήση.
 • Όταν κυκλοφορήσει και η εφαρμογή για smartphone, η φόρτιση θα μπορεί να γίνεται και μέσω του κινητού.
 • Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα το γεγονός πως δεν έχουν ακόμα αποσταλεί χιλιάδες κάρτες μέσω ΕΛΤΑ από την περίφημη διαδικασία του φακέλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΕΛΤΑ τα κάνανε μούσκεμα. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν για κάρτα πάνω από τρεις εβδομάδες.
 • Αναγνώστες, έχουν αναφέρει πως υπάλληλοι του Μετρό τους προτρέπουν να μετακινηθούν χωρίς εισιτήριο εφόσον περιμένουν κάρτα παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ. Ρωτήστε και εσείς και αποφασίστε με δική σας ευθύνη.
 • Αν πάντως η κάρτα αργεί πολύ, οι εκδότες εισιτηρίων ΜΠΟΡΟΥΝ να διαπιστώσουν (αρκεί να μπουν στη διαδικασία) αν έχει εκδοθεί η κάρτα με το δικό σας ΑΜΚΑ. Αν δεν έχει ακόμα εκδοθεί, ΜΠΟΡΟΥΝ να σας εκδώσουν επιτόπου καινούρια, αν έχετε τα δικαιολογητικά.
 • Αν η κάρτα σας έχει εκδοθεί, μάλλον εκκρεμεί η αποστολή της. Για να βγει καινούρια πρέπει να δηλωθεί ως απώλεια. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει χρέωση 2 ευρώ για επανέκδοση. Άρα η αναμονή ίσως είναι προτιμότερη.
 • Οι πύλες στους σταθμούς του Μετρό θα ξεκινήσουν να κλείνουν σταδιακά από την επόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διασύνδεση των πυλών με το σύστημα πυρασφάλειας μετά από καταγγελία συνδικαλιστών για το αντίθετο.
 • Σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει τουλάχιστον μία ανοικτή πύλη από όπου θα μπορούν να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (μην ξεχάσετε τα απαραίτητα πιστοποιητικά) και όσοι έχουν παλιές κάρτες μεγάλης διάρκειας σε ισχύ.
 • Από την ίδια μέρα θα τεθεί σε ισχύ και η νέα εκπτωτική πολιτική για τα πακέτα εισιτηρίων.
 • Να ευχαριστήσουμε όσους αναγνώστες σήμερα αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν πληροφορίες αλλά και όσους διαθέτουν χρόνο για να απαντήσουν σε απορίες αναγνωστών τόσο στα σχόλια του site όσο και στο facebook. Το πνεύμα του εθελοντισμού που γέννησε το Athens Transport, μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι. 

Περισσότερες πληροφορίες:

26 Comments

 1. Γνωρίζετε ότι στους σταθμούς του προαστιακού υπάρχουν ταμπέλες που λένε πως εκδίδονται κάρτες απεριορίστων διαδρομών για ΟΛΑ τα μέσα μόνο με επίδειξη ταυτότητας;

 2. Μόλις πήγα να το γράψω. Γιατί είδα σήμερα σε σταθμούς του μετρό να είναι όλες και για τα δύο. Ελπίζω μόλις κλείσουν σιγά σιγά να βάλουν και τις μισές για είσοδο και τις μισές για έξοδο.

 3. Καλησπέρα.Εχω κάνει ηλεκτρονική αίτηση για την κάρτα ωστόσο δεν μου έχει σταλεί ακόμα.Ημουν κάτοχος χάρτινης κάρτας Οκτωβρίου.Ξερετε αν μπορώ να μετακινηθω με αυτήν μέχρι τις 20 Νοέμβρη ή πρέπει να βγάλω ηλεκτρονικό εισιτήριο;

  • Πρέπει να βγάλετε εισιτήριο. Σας συμφέρουν τα πενθήμερα των 9€.
   Τι εννοείτε “κάνατε ηλεκτρονική αίτηση”; Δεν πήγατε σε εκδοτήριο;

     • 30/10 όπως σας έγραψα και πιο πανω.Εχω μια μικρή ελπίδα μήπως έρθει αύριο αλλά δεν το βλέπω.

     • Δεν το είδα, συγγνώμη.

      Ο ΟΑΣΑ μέχρι 3 εβδομάδες είπε. Επειδή, όμως, υπάρχει πιθανότητα η κάρτα σας να μην έχει εκδοθεί ακόμα μπορείτε να κάνετε το εξής:

      Θα πάτε σε έναν σταθμό που εκδίδει κάρτες και έχει μικρή ουρά. Με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πάτε να βγάλετε κάρτα.

      • Αν έχει εκδοθεί η κάρτα από τη διαδικασία με το φάκελο, το σύστημα δεν θα επιτρέψει την έκδοση νέας κάρτας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε να σας αποσταλεί. Και μέχρι να έρθει, αγοράζετε πενθήμερα.

      • Αν δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κάρτα από τη διαδικασία με τον φάκελο, το σύστημα θα επιτρέψει να βγάλετε κάρτα επί τόπου και μετά θα είστε εντάξει. Αν βγάλετε επί τόπου, η κάρτα από την διαδικασία με τον φάκελο δεν θα εκδοθεί ποτέ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σας έρθει και δεύτερη κάρτα.

   • Και μια άλλη απορία μου είναι πως εφόσον τα εισιτήρια εκδίδονται από το χώρο του μετρό σε περίπτωση που με πετύχει ελεγχτης στο λεωφορείο (στο δρόμο για το μετρό) πως θα αποφύγω το πρόστιμο;

    • Για μια φορά, προφανώς δεν θα πάρετε. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε καθώς πάτε πρώτη φορά να βγάλετε ηλ. εισιτήριο. Δεν είναι δικό σας λάθος.

   • Συγγνώμη για την ενόχληση άλλη μια ερώτηση έχω..οι φοιτητές μπορούν να βγάλουν απ το εκδοτήριο μειωμένο εισιτήριο ή δεν είναι διαθέσιμο ακόμα;

 4. Σίγουρα θα το κάνουν, σε σταθμούς με μεγάλη επιβατική κίνηση, όμως. Καθώς σε σταθμούς όπως η Αργυρούπολη, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται.

  • Η είσοδος γίνεται από την πύλη που έχει δεξιά τον αναγνώστη!
   Όταν θα ενεργοποιηθούν οι μπάρες και πας να περάσεις ανάποδα η μπάρα θα κλείνει!

   • Νομίζω εάν δεν κάνω λάθος ότι έχει παντού τον αναγνώστη. Αλλά τις μισής τις ενεργοποιούν για είσοδο και τις άλλες μισές για έξοδο στο εξωτερικό. Ελπίζω να γίνει και τμαυτκ εδώ…

    • Σωστά, απλά για να ανοίξει η πύλη που βρίσκεται μπροστά σου χρησιμοποιείς τον αναγνώστη στα δεξιά σου, ο αναγνώστης στα αριστερά σου ανοίγει την διπλανή στα αριστερά πύλη!
     Επίσης κάτω από τον αναγνώστη υπάρχει πράσινο βέλος ή κόκκινο ”x” για να μπορεί κάποιος να καταλαβαίνει ποια είναι η είσοδος ή η έξοδος όπως πχ στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων!

   • Απο όπου και να περνάς, για να ανοίξει η πύλη, χτυπάς το εισιτήριο ή την καρτα στο μηχάνημα δεξιά. Εκτός και αν κάνουν τις μισές μιας κατεύθυνσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*