Σεκιουριτάδες τέλος: 200 αστυνομικοί στη φύλαξη του Μετρό

Η αστυνομία μπαίνει και επισήμως στο Μετρό. Μετά από δύο χρόνια υποσχέσεων του υπουργού Χ. Σπίρτζη για απομάκρυνση των εταιρειών security και ανάληψη της φύλαξης του Μετρό από την ΕΛ.ΑΣ., αυτό φαίνεται πως θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Σπίρτζη (με θέμα την εξάρθρωση κυκλώματος Ρομά και υπαλλήλων του ΟΣΕ) ανακοινώθηκε πως 200 αστυνομικοί θα αναλάβουν σύντομα τη φύλαξη των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τόσκας, η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων θα αυξηθεί με στόχο και την ενίσχυση της ασφάλειας των μεταφορών σε όλα τα επίπεδα.

Η ακαταλληλότητα των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό έργο όσο η φύλαξη του δικτύου του Μετρό είναι προφανής αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχουμε δράση κυκλωμάτων πορτοφολάδων, κυκλωμάτων πλαστών εισιτηρίων και ομάδων «γνωστών αγνώστων» που έχουν στο στόχαστρό τους το κύκλωμα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ο υπουργός μάλιστα έχει ευθέως κατηγορήσει κατά το παρελθόν τις εταιρείες σεκιούριτι λέγοντας πως ευθύνονται για τους βανδαλισμούς σε σταθμούς του Μετρό (χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ποτέ σχετικά στοιχεία). Αμ και η απομάκρυνση των εταιρειών αυτών από το Μετρό έχει προαναγγελθεί πολλές φορές, οι χρυσοφόρες συμβάσεις (που προφανώς δεν αντικατοπτρίζονται από τους πενιχρούς μισθούς των σεκιουριτάδων) συνεχίζουν να ανανεώνονται επ αόριστον.

Επίθεση στο σταθμό Πανεπιστήμιο

Νέα επίθεση σε σταθμό του Μετρό σημειώθηκε χτες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση των πορειών διαμαρτυρίας, ομάδα κουκουλοφόρων μπήκε στο σταθμό Πανεπιστήμιο και κατέστρεψε τις πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η αστυνομία δεν πραγματοποίησε καμία σύλληψη.


Το θέμα της ασφάλειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απασχολεί εδώ και χρόνια το Athens Transport. Ακολουθούν σχετικά άρθρα από το 2016 και το 2017:

2016

2017