Ιδιώτες θα εξηγούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους επιβάτες

Ιδιώτες επιστρατεύει ο ΟΑΣΑ για να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει το επιβατικό κοινό σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Στην εκπνοή του χρόνου, ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση* με εταιρεία που ειδικεύεται στο μοίρασμα διαφημιστικών φυλλαδίων για «υπηρεσίες εκπαίδευσης -ενημέρωσης επιβατικού κοινού στη χρήση του συστήματος έκδοσης-επικύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως οι υπάλληλοι του αναδόχου θα εργαστούν για ένα τετράωρο επί 28 μέρες (24 τετράωρες ή 48 δίωρες βάρδιες τη μέρα) για την «βιωματική εκπαίδευση των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών στη χρήση και κατανόηση του εξοπλισμού χρήσης αναφορικά με το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο», όπως την ονομάζει ο ΟΑΣΑ.

Οι τετράωροι υπάλληλοι-εκπαιδευτές θα βρίσκονται σε 70 προεπιλεγμένα σημεία και με τη χρήση εποπτικού υλικού θα εξηγούν σε επιβάτες πως να χρησιμοποιούν τα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα καθώς και τα μηχανήματα επικύρωσης. Στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται όλοι οι σταθμοί Μετρό και ΗΣΑΠ καθώς και σημεία με σημαντικό αριθμό επιβατών λεωφορείων όπως τα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, οι πλατείες Κοραή, Παγκρατίου, Αγίων Αναργύρων, Κυψέλης και η Σαρωνίδα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και πρόσθετα σημεία συγκέντρωσης κοινού όπως το The Mall Athens και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη εξωστρέφεια στις συγκεκριμένες περιοχές».

Οι εκπαιδευτές θα είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι με διακριτή ενδυμασία (μπλουζάκι-μπουφάν) που θα σηματοδοτεί την υπηρεσία εξυπηρέτησης –παροχής βοήθειας και θα έχουν στην κατοχή τους ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθώς και tablet με το οποίο θα εκπαιδεύουν τους χρήστες της νέας εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η αμοιβή του αναδόχου για τις υπηρεσίες αυτές θα είναι 19.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ προχωρά σε αυτή την κίνηση τώρα, ενάμιση μήνα μετά την αποκλειστική κυκλοφορία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενισχύει την άποψή μας πως ποτέ δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και πως η όλη διαδικασία οργανώθηκε εκ του προχείρου με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Σπίρτζης: Μέσα στο μήνα θα κλείσουν οι μπάρες

Εντός του Ιανουαρίου θα κλείσουν οι πύλες εισόδου/εξόδου στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό, το κλείσιμο καθυστερεί επειδή οι επιβάτες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την έκδοση και χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ένα μήνα πριν πάντως ο υπουργός δήλωνε πως οι πύλες θα κλείσουν ως το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου ο ΟΑΣΑ είχε ανακοινώσει πως οι πύλες θα κλείσουν ως τις 20 Δεκεμβρίου.

 

* Είναι άξιο αναφοράς πως στη σύμβαση του ΟΑΣΑ με την εταιρεία, ο συντάκτης φαίνεται πως αντέγραψε τον πίνακα με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς από το athenstransport.com και με λίγη επεξεργασία τον χρησιμοποίησε στη σύμβαση. (Δείτε τους παρόμοιους τίτλους, κεφαλαία για σταθμούς μετεπιβίβασης, links σε κάθε σταθμό προς την ανάλογη σελίδα στο site της ΣΤΑΣΥ: Σύμβαση ΟΑΣΑ / athenstransport.com). Πέραν από τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, το παρόν site φαίνεται πως βοηθάει ατελώς και τον ΟΑΣΑ. 

2 Comments

  1. Μια περιέργεια για το πώς πήγαν τα έσοδα του Οργανισμού το τρίμηνο της κωμωδίας (μετάβασης), την έχω. Που θα γίνει τετράμηνο. Χάθηκε μισός μήνας με την παράταση των καρτών Οκτωβρίου ως τις 15.1. Και ως σήμερα, βλέπω πολύ κόσμο να μην κτυπάει εισιτήριο, που ας ελπίσουμε ότι κάποιοι έχουν μηνιαία κάρτα ή έχουν ακόμα χρόνο από πρώτη ακύρωση και δεν έχουν εξοικιωθεί με το υποχρεωτικό κτύπημα σε κάθε επιβίβαση. Αλλά αν δεν έχουν; Πότε θα αρχίσουν/τελειώσουν τη διανομή καρτών στους χιλιάδες ανέργους; Στο μετρό επίσης μπαίνουν αρκετούτσικοι που έχουν κόκκινη ένδειξη στο σαρωτή και απλά αδιαφορούν ή δεν καταλαβαίνουν και προχωρούν. Στο μετρό υπάρχουν τέλος και τα ασανσέρ, που δεν έχουν μπάρες, τα οποία προβλέπω ότι θα γνωρίσουν μεγάλες δόξες όταν κλείσουν οι μπάρες. Συμπέρασμα: Κανέναν ελεγκτή θα βγάλουν “έξω” ή δεν είναι έτοιμοι (εκπαίδευση, μηχανήματα ελέγχου) ακόμα;

    • Οι κάρτες για τους ανέργους δεν εκδίδονται ακόμα γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, η online πλατφόρμα έκδοσης καρτων.
      Τα ασανσέρ είναι ένα άλλο πρόβλημα, βέβαια τα περισσότερα είναι μετά τις πύλες, αλλά σε σταθμούς όπως η Δάφνη ή η Ακρόπολη είναι πριν ή μπορούν να περάσουν από το επίπεδο των εισιτηρίων χωρίς στάση, αντίστοιχα. Και όντως δεν θα ήταν δύσκολο να έβαζαν και εκεί μια πύλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*