Το μπάχαλο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνεχίζεται…

Ελλιπής αριθμός αυτόματων μηχανημάτων, ελλείψεις σε υλικά και απορίες επιβατών χωρίς απαντήσεις. Αντί η κατάσταση να καλυτερεύει όσο περνάει ο καιρός, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο συνεχίζεται με τους γνωστούς νωχελικούς ρυθμούς. Αν υπάρχουν πλεονεκτήματα από τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι επιβάτες δεν τα έχουν δει ακόμα.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στους σταθμούς του Μετρό. Αν και τον τελευταίο ένα μήνα έχουν γίνει κάποιες μετακομίσεις αυτόματων μηχανημάτων, ο αριθμός τους παραμένει εξαιρετικά μικρός. Όπως αναφέρει επιβάτης, στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής έχουν τοποθετηθεί μόλις δύο μηχανήματα τα οποία τις τελευταίες μέρες παραμένουν εκτός λειτουργίας. Καθώς ο σταθμός δεν έχει επανδρωμένο εκδοτήριο, ο υπεύθυνος του σταθμού προτρέπει τους επιβάτες να μετακινούνται χωρίς εισιτήριο καθώς εναλλακτική δεν υπάρχει.

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλους σταθμούς του δικτύου τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση η παρότρυνση εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ προς επιβάτες να μετακινηθούν χωρίς εισιτήριο (έχουμε ακούσει αυτολεξεί «όσο καιρό είναι οι μπάρες ανοικτές μπορείτε να μπείτε και έτσι, μη φοβάστε») δεν συνάδει με τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη περί περιορισμού της εισιτηριοδιαφυγής ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Αν τα νέα μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες συχνότερα από τα παλαιότερα δεν το ξέρουμε, το πρόβλημα ίσως όμως να κρύβεται στα αναλώσιμα. Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, ο ΟΑΣΑ δεν είχε φροντίσει να προμηθευτεί εγκαίρως επαρκείς ποσότητες χάρτινων ηλεκτρονικών εισιτηρίων με αποτέλεσμα αυτά να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Σε αυτό ίσως συντέλεσε και το ότι πολλοί επιβάτες δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να επαναφορτίσουν τα εισιτήριά τους με αποτέλεσμα να τα πετούν μόλις ολοκληρώσουν τις διαδρομές τους.

Άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με εργαζόμενους, είναι ότι τα αυτόματα μηχανήματα δέχονται περιορισμένο αριθμό κερμάτων. Έτσι γεμίζουν γρήγορα και τίθενται εκτός λειτουργίας μέχρι κάποιος υπάλληλος του εργολάβου να τα αδειάσει. Πολλοί επιβάτες σημειώνουν επίσης ότι τα μηχανήματα έχουν όριο στο ποσό που επιστρέφουν ως ρέστα και δεν δέχονται όλα τα χαρτονομίσματα, πρόβλημα που δεν υπήρχε με τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα. Η δυνατότητα πληρωμής μέσω καρτών ίσως έδινε κάποια λύση στο πρόβλημα ωστόσο τα μηχανήματα δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το τραπεζικό σύστημα.

Ο ΟΑΣΑ δεν έχει επίσης φροντίσει να προωθήσει σημαντικά την φόρτιση των καρτών με προϊόντα κομίστρου ή χρηματικό ποσό μέσω του διαδικτύου που μέχρι ένα βαθμό θα μπορούσε να μειώσει τις (μικρές) ουρές σε εκδοτήρια και αυτόματα μηχανήματα που παρατηρούνται ακόμα και σήμερα. Και εκεί όμως υπάρχουν προβλήματα. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο το site όσο και η εφαρμογή δεν θυμάται τα στοιχεία του χρήστη και έτσι απαιτείται η καταχώρησή τους από την αρχή για κάθε αγορά εισιτηρίου.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται μετ εμποδίων η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ μέσω του διαδικτύου αλλά και μέσω των εκδοτηρίων. Η ταχυδρομική αποστολή των καρτών για όσους κάνουν αίτηση μέσω διαδικτύου ίσως καθυστερήσει καθώς δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω της Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Ακόμα και για αυτούς που εκδίδουν κάρτα μέσω εκδοτηρίων, η ενεργοποίησή της αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μέσω άγνωστης προς το παρόν διαδικασίας.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την υποβολή της αίτησης:

 1. Δοκιμάστε να ανεβάσετε μία φωτογραφία με μικρότερο μέγεθος αρχείου.
 2. Γράψτε το ονοματεπώνυμό σας όπως ακριβώς εμφανίζεται στο ΑΜΚΑ.
 3. Αν εμφανιστεί μήνυμα πως ο κωδικός captcha είναι λάθος, ανανεώστε την σελίδα πριν ξαναδοκιμάσετε.

Το Φεβρουάριο κλείνουν οι μπάρες

Από μήνα σε μήνα παίρνει παράταση το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Όπως δήλωσε τις περασμένες ημέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, οι μπάρες θα κλείσουν «μέσα στο Φεβρουάριο» καθώς το επιβατικό κοινό δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτήριου.

Προηγουμένως βέβαια ο υπουργός δήλωνε πως οι πύλες θα κλείσουν «ως το τέλος του Ιανουαρίου» και  «ως το τέλος του Δεκεμβρίου» ενώ στα τέλη Νοεμβρίου ο ΟΑΣΑ είχε ανακοινώσει πως οι πύλες θα κλείσουν ως τις 20 Δεκεμβρίου.

 Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Αφήστε ένα σχόλιο με τις εμπειρίες σας.

36 Comments

 1. Θέλω να φορτίσω την κάρτα με μηνιαίο εισιτήριο 30€ και το μηχάνημα δεν δέχεται το χαρτονόμισμα των 50€. Ξέρετε αν πάω στο εκδοτήριο αν θα μπορούν να φορτίσουν εκεί την κάρτα; μην περιμένω άδικα στην ουρά…

 2. Στο ερώτημα ”τι θα γίνει εάν με κλειστές πύλες φτάσω σε σταθμό χωρίς υπόλοιπο σε διαδρομές – χρήματα στην κάρτα μου?” Κανένας στο μετρό ή στο 11185 δεν έχει προσπαθήσει καν να απαντήσει. Ένας υπάλληλος στο μετρό μου είπε ότι ο σταθμάρχης θα έχει ένα ”μηχανηματάκι” που θα φορτίζει 1,40 ή 0,60 στην κάρτα για να μπορέσει ο επιβάτης να βγει. Ρώτησα αν υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα ή έστω αν έχει δει ένα ως δείγμα και μου είπε ότι έχει δουλεία και χώθηκε σε μια πόρτα και εξαφανίστηκε…

  • Η απάντηση είναι απλή. Αν εισέρχεστε σε σταθμό, θα την φορτίσετε στο μηχάνημα ή στο εκδοτήριο. Αν εξέρχεστε από σταθμό και έχουν περάσει τα 90′, οι πύλες δεν θα ανοίξουν και θα πατήσετε το κουμπί στο θυροτηλέφωνο που βλέπετε στην εικόνα, για να έρθει ο υπεύθυνος σταθμού να σας ανοίξει. (Μην ανησυχείτε, δεν θα κόβουν πρόστιμα).
   https://uploads.disquscdn.com/images/41364ce29166fedfb909bf188f02edcbfd2b8ee7f93a4de2b41bcfab3353b623.jpg

   • Γράφεις,

    ”πατήσετε το κουμπί στο θυροτηλέφωνο που βλέπετε στην εικόνα, για να έρθει ο υπεύθυνος σταθμού να σας ανοίξει”. Αν πραγματικά είναι έτσι, (που ελπίζω να μην είναι) τότε ποίο το νόημα των 90 λεπτών? Ο υπεύθυνος θα μου ανοίξει και στο 100 και στα 120 λεπτά σωστά?
    Επίσεις από που αντλείς την απάντηση που δίνεις? Έχεις να παραθέσεις κάποια ανακοίνωση του ΟΑΣΑ που να περιγράφει την διαδικασία που παραθέτεις?

     • Δεν γράφει τίποτα χρήσιμο. Ζητήστε την συνδρομή του υπεύθυνου που θα κάνει τι? Θα κόψει το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος εάν ταξιδεύεις με ληγμένο εισιτήριο? Θα σου ανοίξει την πόρτα να βγεις (και τι νόημα έχουν τα 90 λεπτά σε αυτό το σενάριο)? Θα σου φορτίσει το εισιτήριο? (με τι εξοπλισμό?). Αυτού του είδους σοφιστείες αντί για απαντήσεις σε σοβαρά ερρωτήματα είναι που προδίδουν ότι ο ΟΑΣΑ μετά από 1 χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας δεν γνωρίζει πως θα λειτουργεί το σύστημα ΟΤΑΝ και ΑΝ λειτουργήσει τελικά.

 3. Απορία: επιβιβάζομαι στο μετρό Δάφνη,επικυρώνω κάρτα κανονικά. Μετεπιβιβάζομαι στον ησαπ στην Αττική,όπου ξαναεπικυρώνω την κάρτα,αφού περνάω ξανά από πύλη (ανοιχτή,αλλά δεν έχει να κάνει-προσπαθώ να είμαι τυπική). Αποβιβάζομαι στον ησαπ Πειραιά,πάω να χτυπήσω την κάρτα στην έξοδο,μου βγαίνει σφάλμα! “Αποτυχία,ζητήστε βοήθεια”. Γιατί; Μιας και όλα είναι ανοιχτά (και) στον Πειραιά,δεν ασχολήθηκα περαιτέρω,αλλά δεν κατάλαβα γιατί συμβαίνει αυτό.. (έχω μηνιαίο κόμιστρο,αν αυτό έχει σημασία).

  Επίσης,ελάχιστους βλέπω ακόμη να επικυρώνουν την κάρτα/εισιτήριο,τόσο σε λεωφορείο όσο και σε ησαπ,και δεν έχω πετύχει απολύτως κανέναν έλεγχο. Μέχρι πότε;;;…

  • Είναι γνωστό ότι στην Αττική υπάρχει ένα πρόβλημα. Τρεις φορές χτυπήσετε συνολικά την καρτα;
   Αν ναι, αυτό φταίει καθώς εφόσον έχεις βγει υποτίθεται από τον σταθμό στην Αττική, δεν γίνεται να ξαναβγείς στον Πειραιά, αν δεν έχεις μπει από κάπου.

   Στην Αττική, λοιπόν, όταν αλλάζετε γραμμή, δεν θα χτυπάτε την καρτα καθόλου (μέχρι να κλείσουν οι πύλες – τότε θα διαπιστωθεί το πρόβλημα και θα το φτιάξουν). Θα το χτυπάτε μόνο στην αφετηρία και στον προορισμό.

   Δυστυχώς, ο κόσμος νομίζει ότι δεν πρέπει να χτυπάει την καρτα συνέχεια, ειδικά αυτοί που έχουν μηνιαίο κόμιστρο. Το ίδιο ισχύει και στα λεωφορεία. Και μετά υπάρχουν και αυτοί που δεν πληρώνουν μέχρι να κλείσουν οι πύλες.

   Τώρα, σύμφωνα με τον Σπιρτζη, οι πύλες θα κλείσουν τέλος Φεβρουαρίου. Μένει να δούμε.

   • @giotaefstratiou:disqus Το σύστημα στην Αττική λειτουργεί μια χαρά αλλά στην αλλαγή πρέπει να την επικυρώσεις δυο φορές άρα σύνολο τέσσερις φορές. Το κάνω κάθε μέρα με μηνιαίο κόμιστρο. Θέλει στην είσοδο της κόκκινης γραμμής, στην έξοδο της κόκκινης γραμμής αμέσως πάλι στη είσοδο της πράσινης γραμμής και τέλος στη έξοδο της πράσινης γραμμής. Και το αντίστροφο.

    • Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! 4 φορές δεν είμαι σίγουρη πώς μπορώ να το επικυρώσω,καθώς από όσο θυμάμαι μία φορά χρειάστηκε να περάσω από πύλη κατά τη μετεπιβίβαση από κόκκινη σε πράσινη γραμμή,όχι δύο φορές. Πάντως το χτύπημα του εισιτηρίου παντού είναι απλά διακοσμητικό μέχρι στιγμής,το κάνουν οι 2 στις 10 και αν. Στους δε σταθμούς με κλειστές πύλες,απλά περνάνε οι 8 στους 10 από τη μία ανοιχτή..
     ΥΓ: τα εισιτήρια δεν έχουν “ημ/νία λήξης”, έτσι; Έχει αγοράσει πριν τρεις μήνες ο πατέρας μου (πακέτο 10+1) και δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα. Δεν πιστεύω να βρεθεί προ καμιάς εκπλήξεως.. Και πάλι ευχαριστώ!

     • Κατάλαβα.
      Ναι, δυστυχώς από όσους χτυπάνε, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να το κάνουν κάθε φορά.

      Τα ATH.ENA Ticket έχουν διάρκεια ζωής 1 έτους. Δηλαδή θα ισχύουν για 1 χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης. Όποτε μέχρι το Νοέμβριο, θα πρέπει να τα έχει χρησιμοποιήσει.

     • Στην μετεπιβίβαση στο σταθμό Αττική υπάρχουν δύο πύλες. Στη πράσινη και στη κόκκινη γραμμή. Απλά στη πράσινη γραμμη έχουν αφήσει (δεν μπορώ να καταλάβω γιατί) ανοιχτή μια σιδερένια πόρτα και πολύς κόσμος περνάει από εκεί. Άρα κανονικά πρέπει να επικυρώσεις 2 φορές στην μετεπιβίβαση στο σταθμό Αττική.

      Τα εισιτήρια δεν λήγουν μόνο η κάρτα μετά από 10 χρόνια.

 4. Συνεχίζω να αντιμετωπίζω πρόβλημα στην αυτόματη επικύρωση δεύτερου εισιτηρίου κατά την έξοδο, αν έχει λήξει το προηγούμενο. Ακούγεται μήνυμα ότι η (ανώνυμη) κάρτα μου δεν έχει επαρκές υπόλοιπο, πράγμα που δεν ισχύει. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά τα πακέτα των 10+1 διαδρομών και περνώ την κάρτα σε κάθε είσοδο και (με μερικές εξαιρέσεις στην αρχή) έξοδο.

  Ένας υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ έλεγξε το υπόλοιπο της κάρτας μου στο ΑΜΕΚ και δεν είχε κάποια εξήγηση. Στο 11185 δήλωσαν αναρμόδιοι και με παρέπεμψαν στα εκδοτήρια. Εκεί η υπάλληλος δεν εντόπισε θέμα στην κάρτα.

  Τι μπορώ να κάνω; Όταν κλείσουν όλες οι μπάρες (λέμε τώρα), θα μένω μέσα. Το ίδιο φαντάζομαι ότι θα συμβαίνει και σε όσους άλλους βγαίνουν από τον σταθμό με ληγμένα εισιτήρια, αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα διότι δεν τα περνούν από την πύλη κατά την έξοδο (λίγο κόσμο βλέπω να το κάνει αυτό μέχρι στιγμής).

  • Μήπως αφού την επικυρωσετε την πρώτη φορά, όπου θα πει ότι δεν υπάρχει υπόλοιπο, αν την ξαναεπικυρώσετε, ενεργοποιηθεί η επόμενη διαδρομή;

   Στη χειρότερη, θα πατάτε το κουμπί για να έρθει να σας ανοίξει ο υπεύθυνος σταθμού.

 5. Στο σταθμό Νομισματοκοπείο (που είναι και τερματικός για 6 λεωφορειακές γραμμές) υπάρχει μόνο ΕΝΑ (1) μηχάνημα, ενώ απ’ τα παλιά είχε τουλάχιστον επτά !!!

  • Ελληνικό: 2 καινούργια, 12 παλιά.

   Βεβαια, τον τελευταίο καιρό τα βλέπω ανοιχτά με την οθόνη «Εκτός λειτουργίας», που σημαίνει ότι όντως ανανεώνουν σιγά-σιγά το λογισμικό, για να εκδίδει έστω, ηλεκτρονικά εισιτήρια.

 6. Πρακτικά κανένα (πέραν της εξοικείωσης όσων πληρώνουν), αν σκεφτείς ότι όλοι μπαίνουν από αυτήν την πύλη (στον Αγ. Δημήτριο, αυτό συμβαίνει).
  Μέσα στον Φεβρουάριο (ας ελπίσουμε), οι πύλες των ΑΜΕΑ θα κλείσουν, μιας και οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα έχουν παραλάβει και ενεργοποιήσει τις κάρτες τους.

 7. Και στο Αιγάλεω (έξοδος Παπαναστασίου) δύο φορές μετ’ επιστροφής που βρέθηκα μέσα στο μήνα, δεν υπήρχε κανένας στην ανοικτή πύλη.

  • (*Γενικά, οποίος έχει βγάλει καρτα online, όχι μόνο ΑΜΕΑ και άνεργοι.)

   Προς στο παρόν, δεν γίνεται.

   Ενώ η καρτα θα αποσταλεί από τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

 8. Μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 20.000 συναλλαγές από το site.

  Όσο για τη συμπλήρωση του αριθμού της κάρτας, αν κάποιος έχει την εφαρμογή κατα τη σύνδεση, μπορεί να ακουμπήσει την καρτα στο κινητό, και ο αριθμός να συμπληρωθεί αυτόματα.
  Ενώ για το site, ο επιβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις επιλογές αυτόματης συμπλήρωσης και αποθήκευσης κωδικού, που διαθέτει ο κάθε browser.

  • Ειναι αστειο παντως να μην θυμαται τα στοιχεια η εφαρμογη, η οποια απο οτι καταλαβαινω απλως προβαλει την αντιστοιχη ιστοσελιδα αντι να γινεται η συνδεση κανονικα μεσω καποιου API

   Προσωπικα, ως προγραμματιστης εφαρμογων Android, και χωρις καμια δοση υπερβολης, θα μπορουσα να φτιαξω μονος μου (και οχι σε ομαδα που το αναθεσαν λογικα) την συγκεκριμενη εφαρμογη μεσα σε ελαχιστα απογευματα.

   Ειναι δυστυχως ενα συχνο φαινομενο οι εφαρμογες υπηρεσιων του κρατους να ειναι τραγικες ως προς την λειτουργικοτητα τους (πχ καποιες εφαρμογες δημων)

    • Φανταζομαι θα περιλαμβανοταν μεσα στην συμβαση.

     Προσωπικα βρηκα λυση μεσω τριτης εφαρμογης, και οταν πλησιαζω την καρτα στο κινητο ανοιγει την εφαρμογη, συμπληρωνει τα στοιχεια και κανει συνδεση…

     • Κατάλαβα. Δεν ξέρω αν μιλάμε για την ίδια, αλλά υπάρχει και μια εφαρμογή τρίτου, η οποία διαβάζει και ATH.ENA Ticket και σου βγάζει και τις τελευταίες μετακινήσεις.

      Ούτως ή αλλως νομίζω τώρα, στην επίσημη εφαρμογή αν ακουμπήσεις την καρτα, σου συμπληρώνει τον αριθμό και μετά βάζεις εσυ και τον κωδικό.

     • Οχι, ειναι εφαρμογη αυτοματοποιησης γενικα (Automate Λεγεται, για Android), ανοιγει την επισημη και τα συμπληρωνει

      Συμπληρωνει τον αριθμο αλλα αν ειναι να βαζω καθε φορα τον κωδικο, που σιγα μην θυμαμαι κιολας αφου χρησιμοποιω ξεχωριστο κωδικο παντου (μεσω password manager)… Αφηστε :Ρ

     • Α, οκ. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ΟΑΣΑ ή η LG, παντως, είναι να βάλουν τη δυνατότητα ανάγνωσης ανώνυμων ATH.ENA Card και ATH.ENA Ticket, ώστε ο επιβάτης να μπορεί να δει το υπόλοιπό του ανα πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσει άλλη εφαρμογή.
      Γιατί το να μη μπορεί να κάνει online αγορά με αυτά, το καταλαβαίνω, αλλά το να μη μπορεί να δει το υπόλοιπό του, όχι.

 9. Προσπαθω να κανω αιτηση για ατομα ανω των 65 και μου βγαζει συνεχεια Λαθος το Επωνυμο… Σε Διαφορετικεσ Αιτησεις …Σε Διαφορετικα Ατομα….Παντα Λαθος ΕΠωνυμο

    • Δεν αντιμετωπίζουν όλοι προβλήματα. Άρα δεν είπε κανείς να πάνε όλοι στα εκδοτήρια.

     Επίσης, δεν ξέρω αν χρησιμοποιείτε το μετρό, αλλά οι ουρές είναι 5 άτομα από τα οποία, τα 4 θέλουν να βγάλουν εισιτήριο. Δηλαδή, ο χρόνος αναμονής είναι 5 λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*