Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάιος – Ιούνιος 2019

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την παράδοση των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια). Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θόδωρο Παπαδόπουλο, στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους και οι τρεις σταθμοί να παραδοθούν «στις αρχές του 2020».

Αν και η διοίκηση της Αττικό Μετρό αλλά και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επέμεναν πως τα έργα θα παραδοθούν ως τις 30 Ιουνίου, δεν φρόντισαν προκειμένου όλοι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια και εγκατάσταση σημαντικών συστημάτων να γίνει εγκαίρως ώστε να μην επέλθει και άλλη καθυστέρησης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η προμήθεια συστήματος Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτηρίων (BACS) αφού ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους. Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 840.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ επαναπροκηρύχθηκε και η καταληκτική ημερομηνία είναι σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Βέβαια ακόμα και αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση αφού από την ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα πολλών εβδομάδων ή και μηνών μέχρις ότου όλα τα συστήματα δοκιμαστούν εξαντλητικά προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η κανονική λειτουργία της γραμμής.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έχει ως εξής:

 • Φρέαρ Εισόδου ΤΒΜ: Σε εξέλιξη (Μάιος) βρίσκεται η επίχωση φρέατος
 • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση ψευδοροφών στα επίπεδα αποβαθρών και έκδοσης εισιτηρίων. Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ανθρωποθυρίδων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή και εγκατάσταση σιντριβανιού, καθώς και τα λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα.
 • Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την καταπακτή
 • Φρέαρ Πισιδίας: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τελικής επένδυσης σήραγγας πρόσβασης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες χρωματισμών στα τοιχεία του κυρίως Φρέατος.
 • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βαφές μεταλλικών θυρών και οι χρωματισμοί τεχνικών χώρων (Β’ Φάση). Στη Σήραγγα ΝΑΤΜ Αερισμού του Σταθμού Νίκαια έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες χρωματισμών.
 • Φρέαρ Τζαβέλα: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αγκυρίων συνδετήριας σήραγγας.
 • Σταθμός Μανιάτικα: Στην Κύρια Σήραγγα του Σταθμού (ΝΑΤΜ), έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μόνιμης επένδυσης βόρειου μετωπικού τοίχου. Στα Υπόγεια Τμήματα ΝΑΤΜ του Σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση άνω εγκάρσιας σήραγγας (cross over). Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του Σταθμού (οδός Κουμουνδούρου), έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση θόλου συνδετήριας σήραγγας.
 • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη εργοταξίου.
 • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του 5ου επιπέδου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η λειτουργία μεταφορικής ταινίας, η προσωρινή εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής στη νότια πλευρά του σταθμού και στη συνέχεια η απομάκρυνσή τους από το εργοτάξιο, καθώς και εργασίες επισκευής διαρροών στους διαφραγματικούς τοίχους.
 • Φρέαρ Ρολόι: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή θεμελίωσης και μόνιμης επένδυσης περιμετρικών τοιχείων (υπολείπονται τα εσωτερικά τοιχεία και κλιμακοστάσια, καθώς και η απόληξη στο επίπεδο οδού).
 • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: στον Κύριο Σταθμό, στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής – προσωρινής αντιστήριξης για το Ανατολικό Φρέαρ Αερισμού, οι εργασίες επιχρισμάτων στο μηχανολογικό όροφο, οι βαφές βιομηχανικών δαπέδων στο μηχανολογικό όροφο και η υδατοστεγάνωση επιπέδου οδού. Στις Σήραγγες Κλιμακοστασίων, στην Είσοδο της Πλατείας Κοραή, έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης  δαπέδου και περιμετρικών τοιχείων και οροφής, ενώ σε αναμονή βρίσκεται η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης (εκκρεμεί η περιοχή του ανελκυστήρα) και σε εξέλιξη οι εργασίες για δευτερογενή σκυροδέματα. Στη Σήραγγα Αερισμού Φρέατος Ραλλείουσε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδετήσεων τοιχείων και οι σκυροδετήσεις θόλου. Στην Ηλεκτρονική Εσοχή 3RP3 Χ.Θ. 8 + 707,585, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες  σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης και οι εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοιχείων και θόλου.
 • Φρέαρ Δεληγιάννη: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοιχείων.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 4 Μετρό

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουμε εξελίξεις στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Πλέον, τα πιθανά ενδεχόμενα είναι δύο: είτε μία από τις δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό (J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA) θα αναδειχθεί ως προσωρινός μειοδότης είτε ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί για να επαναπροκηρυχθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση, που δεν έχει ακόμα αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανό το πρώτο τμήμα της γραμμής να μεγαλώσει και από Άλσος Βεΐκου – Γουδή να γίνει Περισσός – Κατεχάκη προκειμένου να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα άρα και η βιωσιμότητα της γραμμής, όπως είχε προαναγγείλει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. 


Επέκταση Τραμ

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, παραμένει ακόμα άγνωστο πότε ακριβώς θα παραδοθεί η επέκταση. 

Τουλάχιστον, πριν από λίγες μέρες μάθαμε για έναν από τους λόγους της καθυστέρησης. Αιτία η ασυμβατότητα ενός συστήματος που αγοράστηκε για την επέκταση του Τραμ με το αντίστοιχο σύστημα που λειτουργεί στο υπόλοιπο δίκτυο. 

Κάπως έτσι, ένα έργο που θα κατασκευαζόταν σε 25 μήνες, έχει φτάσει στους 78 μήνες εργασιών.

Η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

Α. Αναφορικά με τον τροχιόδρομο

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του τροχιοδρόμου, είναι σε εξέλιξη:

 • Οι τελικές δοκιμές – ρυθμίσεις των συστημάτων και διατάξεων ελέγχου της λειτουργίας του Τραμ (για την ένταξη της επέκτασης του Πειραιά στο βασικό δίκτυο), καθώς και οι ρυθμίσεις συντονισμού της κυκλοφορίας του Τραμ με την οδική σηματοδότηση.
 • Οι εργασίες οδικής & σιδηροδρομικής σήμανσης στην διαδρομή του Τραμ.
 • Είναι σε εκκρεμότητα, οι Η/Μ εργασίες στον νέο Υ/Σ 16 (έχουν τελειώσει οι εργασίες Π/Μ) και η αναβάθμιση του Υ/Σ 1.

Β.   Αναφορικά με λοιπές εργασίες (αναφορά σε εκτεταμένα μέτωπα εργασιών)

 • Στην γέφυρα Λαμπράκη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των σκυροδεμάτωνκαι οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στα κλιμακοστάσια.
 • Στην αποβάθρα της Ποσειδώνος μετά την ολοκλήρωσητης ειδικής επίστρωσης του δαπέδου (ανάδειξης των υποκείμενων αρχαιοτήτων) ολοκληρώνεται και η εγκατάσταση του αστικού εξοπλισμού (καθίσματα κλπ).
 • Στις στάσεις,έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του αστικού εξοπλισμού, ολοκληρώνονται οι εργασίες εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού, και είναι σε εξέλιξη οι τελικές δοκιμές του.
 • Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των προβλεπόμενων ανελκυστήρων στην περιοχή της γέφυρας Λαμπράκη και στην περιοχή της στάσης Καραϊσκάκη,.
 • Συνεχίζονται οι τελικές δοκιμές πριν την παράδοσή τους σε χρήση των υπόλοιπων εγκατεστημένων συστημάτων υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*