Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάρτιος – Απρίλιος 2020

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για την τύχη του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες και καθώς όλα τα μέρη αλλά και η κυβέρνηση επιθυμούν τη συνέχιση του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια θετική έκβαση σύντομα αφού οι κοινοπραξίες φαίνεται πως επιθυμούν να εξαντλήσουν κάθε δικαστική οδό σε κάθε βήμα του διαγωνισμού με αποτέλεσμα την παράταση του διαγωνισμού στο διηνεκές.

Τον περασμένο μήνα το ΣτΕ έκανε δεκτές τις δύο προσφυγές των δύο κοινοπραξιών (Άκτωρ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy και ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport) που διεκδικούν το έργο προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, μέσω των οποίων επιδίωκαν την επαναβαθμολόγηση των τεχνικών τους προσφορών.

Πλέον, το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Αττικό Μετρό (αλλά και της κυβέρνησης) που καλούνται να προχωρήσουν σε ενέργειες για να συνεχιστεί ο διαγωνισμός. Μέχρι τουλάχιστον να έρθει η επόμενη δικαστική εμπλοκή για το πολύπαθο έργο που δεν έχει καν αρχίσει.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 3 Μετρό

Μέχρι τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται να παραδοθούν οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Αν και η δήλωση αυτή συμφωνεί με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, λόγω διάφορων εκκρεμοτήτων όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πριν από λίγες μέρες πάντως η Αττικό Μετρό ανέθεσε σε εταιρεία την εκτύπωση και αλλαγή των πινακίδων στους σταθμούς του Μετρό ώστε να δείχνουν ως τερματικό σταθμό τη Νίκαια, έργο συνολικής αξίας 9.796 ευρώ με ΦΠΑ, ένα ακόμα σημάδι πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

Η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: επένδυση τοίχων και υποστυλωμάτων (μεταλλικές, γυάλινες, κλπ), αποκατάσταση πλατείας (τοποθέτηση μαρμάρων), λοιπές εργασίες αποκατάστασης επιπέδου οδού, πινακίδες σήμανσης σταθμού και λοιπές πινακίδες, τοποθέτηση μεταλλικών ψευδοροφών, αρχιτεκτονικά τελειώματα (τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και χειρολισθήρων), λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα.
  • Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η φύτευση (επίπεδο οδού).
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χρωματισμοί και η διαμόρφωση επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Επενδύσεις Τοίχων και Υποστυλωμάτων, τοποθέτηση Ψευδοροφών,  τοποθέτηση Κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση ρολλών ασφαλείας, τοποθέτηση συστήματος ποτίσματος επιπέδου οδού, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, τοποθέτηση ανοξείδωτων κατασκευών, επιδιόρθωση βαφών και φθαρμένων γρανιτών, τοποθέτηση στεγάστρων εισόδων Σταθμού, εγκατάσταση ανελκυστήρα επιπέδου οδού, διαμόρφωση επιπέδου οδού (Πλατεία Ελευθερίας).
  • Σταθμός Νίκαια: Στον κυρίως σταθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Επεξεργασία και επαναβαφή βιομηχανικών δαπέδων Η/Μ χώρων, εγκατάσταση μεταλλικού σκελετού στεγάστρων στα φρέατα φυσικού φωτισμού, επενδύσεις κατακόρυφων στοιχείων με μεταλλικά πανέλα, ψευδοροφές, προεργασίες τοποθέτησης ανοξείδωτων χειρολισθήρων στις κυλιόμενες κλίμακες χώρων κοινού. Στη σήραγγα ΝΑΤΜ αερισμού του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες: Κατασκευή τελικής επένδυσης, χρωματισμοί (εκκρεμούν οι χρωματισμοί στη συναρμογή με τη σήραγγα του ΤΒΜ), κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες: Υδατοστεγάνωση περιμετρικών τοιχίων, μόνιμη επένδυση θεμελίωσης (επίπεδο -4), μόνιμη επένδυση πλάκας Η/Μ (επίπεδο -3), μόνιμη επένδυση πλάκας έκδοσης εισιτηρίων (επίπεδο -2), μόνιμη επένδυση κλίμακας S, μόνιμη επένδυση πλάκας Η/Μ (επίπεδο -1). Στην κύρια σήραγγα του σταθμού (ΝΑΤΜ) έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες: Μόνιμη επένδυση κύριας σήραγγας σταθμού, μόνιμη επένδυση περιοχής εκβάθυνσης, μόνιμη επένδυση βόρειου και νότιου μετωπικού τοίχου, κατασκευή τοιχίων και πλακών αποβαθρών, δευτερογενής ενεμάτωση θόλου κύριας σήραγγας σταθμού.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες: Τοποθέτηση και προένταση αντηρίδων προσωρινής αντιστήριξης έως το 5ο επίπεδο, τοποθέτηση υδατοστεγάνωσης κάτω από τη θεμελίωση στα φατνώματα 1,2,3,4 (υπολείπεται το αντλιοστάσιο), σκυροδέτηση πλάκας θεμελίωσης τμήματα 1, 4. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Τοποθέτηση οπλισμού πλάκας θεμελίωσης και σκυροδέτηση στα τμήματα 2, 3 και 5Ν, εκσκαφή σταθμού, τμήμα 5Β (τελευταία φάση) και αντλιοστασίου, εξυγίανση και τοποθέτηση υδατοστεγάνωσης στο τμήμα 5Ν και 5Β,. τοποθέτηση οπλισμού πλάκας θεμελίωσης στο τμήμα 5Β, σκυροδέτηση τοιχείων των αποβαθρώ+ν στα φατνώματα 1 και 2, σκυροδέτηση γεμίσματος άοπλου σκυροδέματος στα φατνώματα 5Ν, 2 και 3, τοποθέτηση και προφόρτιση 10 αντηρίδων της προσωρινής αντιστήριξης στο 6ο επίπεδο.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Οπτοπλινθοδομές στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και στο επίπεδο αποβαθρών, υδατοστεγάνωση επιπέδου οδού, επιχρίσματα στο επίπεδο αποβαθρών, καθαρισμοί. Σε αναμονή βρίσκεται η τοποθέτηση θυρών στον Η/Μ όροφο. Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης, τοιχείων και πλάκας αποβαθρών. Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχουν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και τα δευτερογενή σκυροδέματα. Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχουν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης, τα δευτερογενή σκυροδέματα και η υδατοστεγάνωση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση οροφής ανοιχτού ορύγματος. Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχουν ολοκληρωθεί η υδατοστεγάνωση και σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης (υπολείπεται η λεπτομέρεια υδατοστεγάνωσης στην απόληξη, επίπεδο οδού) και το δευτερογενές σκυρόδεμα στα κλιμακοστάσια. Σε αναμονή βρίσκονται τα δευτερογενή σκυροδέματα στη σήραγγα πρόσβασης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αφαίρεση 2ης σειράς μεταλλικών αντηρίδων. Στη σήραγγα αερισμού φρέατος Ραλλείου έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης.

Επέκταση Τραμ

Με το έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί όλα τα βλέμματα είναι στο έργο της μετατόπισης της γραμμής στο Φάληρο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 2 μήνες και εξαιτίας του οποίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών στο τμήμα Μπάτης -ΣΕΦ.

Ενημέρωση 13 Μαΐου:

Παράταση 2 μηνών δόθηκε στα έργα του Τραμ στο Φάληρο. Έτσι οι εργασίες που έχουν διακόψει τα δρομολόγια του Τραμ προς και από το ΣΕΦ αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020.

Αν και η αρχική ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ανέφερε πως τα έργα θα ολοκληρωθούν ως το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαΐου, η εικόνα των έργων πριν λίγες μέρες μας δείχνει πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον ακατόρθωτο αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών και η κατασκευή των νέων στάσεων. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε και 15 μέρες δοκιμών μετά από 45 μέρες εργασιών οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Είναι απορίας άξιο πάντως πώς η ΣΤΑΣΥ υιοθέτησε το χρονοδιάγραμμα αυτό που «έβγαζε μάτι» πως είναι υπεραισιόδοξο. Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Αττικό Μετρό είχε αναφερθεί σε πρότερο χρόνο ότι τα συγκεκριμένα έργα θα διαρκέσουν 4-6 μήνες αντί των 2 μηνών που ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ.

Η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά αναμένεται μετά το τέλος των έργων, κατά πάσα πιθανότητα εντός του καλοκαιριού, εφόσον βέβαια δεν προκύψει κάποια απρόβλεπτη εμπλοκή.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*