Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι δύο κοινοπραξίες που αντιμάχονται για το μεγάλο έργο της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

Συνολικά πρόκειται για την τρίτη φορά που το ΣτΕ καλείται να λάβει απόφαση για το συγκεκριμένο διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2017, και πολύ πιθανόν όχι η τελευταία, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός έχει ακόμα μέλλον. (Το ιστορικό του διαγωνισμού μέχρι σήμερα.)

Αν το ΣτΕ δώσει και πάλι το πράσινο φως, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη. Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πως η χαμένη κοινοπραξία θα προσφύγει και πάλι δικαστικά κατά της απόφασης αυτής με στόχο να διεκδικήσει το έργο που έχει προϋπολογισμό 1,8 δις ευρώ. 

Ο υπουργός Υποδομών έχει αναφέρει πάντως πως η δημοπράτηση του έργου αναμένεται το 2021, οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα, αν δεν υπάρξουν επιπλέον εμπλοκές και καθυστερήσεις. 

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ και για το διαγωνισμό των πρόδρομων εργασιών στη γραμμή 4, μετά από προσφυγή συμμετέχουσας κοινοπραξίας κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Υπό προϋποθέσεις η συγκεκριμένη σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες και τα εργοτάξια στις θέσεις των μελλοντικών σταθμών της γραμμής 4 να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στη χρονιά. 


 

Γραμμή 3 Μετρό

Με την έναρξη των δοκιμών στο τμήμα Αγία Μαρίνα – Νίκαια από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στην παράδοση των τριών πρώτων σταθμών της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα – Κορυδαλλός – Νίκαια). Αν και οι τρεις αυτοί σταθμοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, εκκρεμεί ακόμα η τοποθέτηση των συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου που ενδεχομένως να καθυστερήσει την παράδοση των σταθμών, πέραν του Ιουνίου, όπως προβλέπει το τελευταίο χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό. 

Όσον αφορά τους 3 τελευταίους σταθμούς της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο), τα σημαντικότερα νέα έρχονται από το σταθμό του Πειραιά όπου το περασμένο διάστημα ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του σταθμού και σκυροδετήθηκε η θεμελίωσή του. Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, το νεότερο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των σταθμών αυτών το 2022, ακούγεται αρκετά ρεαλιστικό. 

Η εξέλιξη των εργασιών κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες – εγκατάσταση ανελκυστήρων εντός του σταθμού, επένδυση τοίχων και υποστυλωμάτων (μεταλλικές, γυάλινες, κλπ), τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση χειρολισθήρων, λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα, εγκατάσταση σιντριβανιού, φύτευση και σύστημα ποτίσματος, τοποθέτηση ψευδοροφών στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, αποκατάσταση πλατείας (Γρανίτες, Διάδρομοι, Μάρμαρα).
  • Φρέαρ Μ. Αλεξάνδρου: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η φύτευση (επίπεδο οδού).
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χρωματισμοί και η διαμόρφωση επιπέδου οδού
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες – Επενδύσεις Τοίχων και Υποστυλωμάτων, τοποθέτηση Ψευδοροφών, τοποθέτηση Κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση ρολλών ασφαλείας, τοποθέτηση συστήματος ποτίσματος επιπέδου οδού, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, τοποθέτηση στεγάστρων εισόδων Σταθμού, εγκατάσταση ανελκυστήρα επιπέδου οδού, διαμόρφωση επιπέδου οδού (Πλατεία Ελευθερίας).
  • Φρέαρ Πισιδίας: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική αποκατάσταση στη στάθμη οδού.
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες – Τελική αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου, χρωματισμοί τοιχίων ανωδομής, ψευδοροφές, επίστρωση δαπέδων με πλάκες γρανίτη επενδύσεις τοίχων με μεταλλικά πανέλα, σήμανση Σταθμού.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και προένταση αντηρίδων προσωρινής αντιστήριξης σε όλα τα επίπεδα και η τοποθέτηση υδατοστεγάνωσης και σκυροδέτηση θεμελίωσης (φάτνωμα 4).
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Σε αναμονή βρίσκεται η τοποθέτηση θυρών στον Η/Μ όροφο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες – Οπτοπλινθοδομές στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, υδατοστεγάνωση επιπέδου οδού, επιχώσεις- συμπυκνώσεις και καθαρισμοί. Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης, τοιχίων και πλάκας αποβαθρών. Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα.

Δείτε επίσης:


 

Επέκταση Τραμ προς Πειραιά

Ενημέρωση 12 Μαρτίου:

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τελικά οι εργασίες για την μετατόπιση της γραμμής του Τραμ, καθώς και των στάσεων Τζιτζιφιές, Καλλιθέα και Μοσχάτο από την περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια των εργασιών για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Για το λόγο αυτό, θα διακοπούν τα δρομολόγια μεταξύ των στάσεων Μπάτης και ΣΕΦ, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τη λειτουργία τους 2 από τις τρεις γραμμές του Τραμ.

Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν πως τα έργα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ημερομηνία εντός του Φεβρουαρίου αλλά και πάλι η έναρξη των έργων πήρε νέα αναβολή ως το Μάρτιο. Παρά την καθυστέρηση. το θετικό της ανακοίνωσης είναι πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα έργα θα διαρκέσουν μόνο 2 μήνες (αντί των 4-6 που είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα).

Ακόμα και αν υπάρξει καθυστέρηση, όλα δείχνουν πως το τμήμα θα επαναλειτουργήσει το αργότερο εντός του καλοκαιριού. Με την επαναλειτουργία του τμήματος θα γίνει δυνατή και η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά όπου τα έργα έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες. 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*