Το στοιχείο που δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η επέκταση του Μετρό προς τη Γλυφάδα

Άργος/wikimedia.org

Η πρόσφατη ετήσια έκθεση δημόσιων συγκοινωνιών που δημοσίευσε η Moovit περιλαμβάνει και ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει να κάνει με το μέλλον των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας.

Πρόκειται για τις τρεις ‘πιο δημοφιλείς’ στάσεις λεωφορείων, οι οποίες προφανώς προκύπτουν από τα δεδομένα μετακίνησης των χρηστών της εφαρμογής. Ανάλογα στοιχεία προφανώς έχει στη διάθεσή του και ο ΟΑΣΑ μέσω των επικυρώσεων εισιτηρίων αλλά και της καταμέτρησης των επιβιβάσεων και αποβιβάσεων στα λεωφορεία, τα οποία όμως δυστυχώς δεν δημοσιοποιούνται αν και θα έπρεπε.

Και οι τρεις πιο πολυσύχνστες στάσεις βρίσκονται στα νότια προάστια, με δύο συγκεκριμένες να βρίσκονται στο Ελληνικό (και όλως τυχαίως να καταργούνται πριν από λίγες μέρες λόγω των επικείμενων εργασιών της Ελληνικό Α.Ε. Πρόκειται για την πρώτη στάση επιβίβασης του σταθμού Μετρό στο Ελληνικό και την αφετηρία των γραμμών 154, 171, 122, Χ97 και τέρμα της 124, όπως οι γραμμές αυτές λειτουργούσαν μέχρι και πριν από λίγες μέρες.

Εφόσον τα στοιχεία της Moovit είναι πράγματι έγκυρα, προκύπτει ότι ο τερματικός σταθμός του Μετρό στο Ελληνικό είναι (ή τουλάχιστον ήταν πριν κάποιες αφετηρίες μεταφερθούν στην Αργυρούπολη) ένας σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και η “πύλη” των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός επιβατών που χρησιμοποιούν το Μετρό με προορισμό το Ελληνικό μετεπιβιβάζονται σε λεωφορειακές γραμμές προς τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα κ.λπ.

Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει τους περισσότερους τερματικούς σταθμούς του Μετρό αλλά και άλλους σταθμούς που λειτουργούν ως σταθμοί μετεπιβίβασης για μεγάλο αριθμό λεωφορειακών γραμμών. Η διαφορά έγκειται στο ότι ενώ η γραμμή 3 ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο και η βόρεια επέκταση της γραμμής 2 πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στη χρονιά, η επέκταση από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα αντιμετωπίζεται επί σειρά ετών ως χαμηλής προτεραιότητας για την Αττικό Μετρό.

Η σημασία της επέκτασης αυτής για τα νότια προάστια της Αθήνας θα γίνει εμφανής σε όλους όταν περάσουμε στην εποχή μετά την (μερική) ολοκλήρωση της επενδυσης στο Ελληνικό, δηλαδή μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Το Ελληνικό, όπου και ο τερματικός σταθμός του Μετρό, πρόκειται να αποτελέσει προορισμό και για πρώτη φορά οι περισσότεροι επιβάτες δεν θα έχουν λόγο να μετεπιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν νοτιότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές αγορές της Γλυφάδας και των άλλων περιοχών, ιδιαίτερα αφού κάθε γωνιά στο εσωτερικό της έκτασης του πρώην αεροδρομίου θα συνδέεται με τους σταθμούς του Μετρό μέσω του Τραμ αλλά και λεωφορείων.

Σήμερα, η Αττικό Μετρό περιλαμβάνει την επέκταση της γραμμής 2 προς τη Γλυφάδα στο σχεδιασμό της αλλά η όδευσή της και η θέση των 2 ή 3 σταθμών που θα περιλαμβάνει εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ρεαλιστικά, δεν πρόκειται για ένα έργο που θα δούμε μέσα στην επόμενη δεκαετία, τη στιγμή που πρώτη προτεραιότητα σήμερα έχει η -προφανώς σημαντική- γραμμή 4 και οι επεκτάσεις της.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, και αφού τα έργα στο Ελληνικό προχωρήσουν, θα αποδειχτεί αν η καθυστέρηση υλοποίησης της συγκεκριμένης επέκτασης ήταν δικαιολογημένη ή ένα τεράστιο λάθος για τα νότια προάστια της Αθήνας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*