Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Διχάζει η υποχρεωτικότητα των τεστ, η ώρα των νέων λεωφορείων

Φρέαρ Τζαβέλα. Πηγή: Αττικό Μετρό

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μόλις το προηγούμενο βράδυ πριν την εφαρμογή τους, εκδόθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν στις μεταφορές από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για εμβολιασμένους και μη. Όπως αναφέρονταν στην ΚΥΑ, η επίδειξη αρνητικού τεστ για μη εμβολιασμένους θα εφαρμόζονταν σε όλα τα μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ και μη. Η διάταξη αυτή διορθώθηκε με νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε τη Δευτέρα με ισχύ από την Τρίτη, αφού πέρα από παράλογο ήταν και αντίθετο με όσα είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. Έτσι, η επίδειξη αρνητικού τεστ για μη εμβολιασμένους ισχύει πλέον μόνο στα υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ και βαρύνει τον επιβάτη. Αρμόδιοι για τον έλεγχο είναι στα χερσαία μέσα είναι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αλλά η επιβολή των προστίμων γίνεται από την αστυνομία, το Σ.Ε.Π.Ε., τις υγειονομικές υπηρεσίες κ.λπ.

Εμείς πάντως κρατάμε και την αναφορά στο ανώτατο όριο πληρότητας του 65% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το οποίο παραμένει σε ισχύ αν και προφανώς δεν τηρείται. Αν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις κυκλοφορούσαν με τις αστικές συγκοινωνίες θα το είχαν καταλάβει.

Τι θα γίνει με τα rapid test των εργαζόμενων; Ένα – ένα τα σωματεία των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα των τεστ κορωνοϊού (δύο ανά βδομάδα) για τους μη ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δικά του έξοδα. Μετά την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και το ΣΕΛΜΑ, και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ζητά αυτή τη βδομάδα από τη διοίκηση της ΟΣΥ να αναλάβει το οικονομικό κόστος του μοριακού ελέγχου ή Rapid test για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, αντίθετα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος. Προς το παρόν οι διοικήσεις των συγκοινωνιών δεν έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση η ενέργεια.

Η ώρα των νέων λεωφορείων: Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Βασίλης Ξυπολυτάς. Ο διαγωνισμός θα αφορά 770 λεωφορεία τα μισά περίπου εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά. Από το σύνολό τους, τα 2/3 θα έρθουν στην Αθήνα ενώ τα υπόλοιπα θα είναι για τη Θεσσαλονίκη.

Δεν αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων: Μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2022 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές των εισιτηρίων καθώς μέχρι τότε πήρε νέα παράταση η ισχύς των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Θυμίζουμε πως ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος είχε δηλώσεις πως στόχος είναι η μονιμοποίηση του χαμηλότερου συντελεστή στις μεταφορές.

Πήραν μπρος τα έργα για τη γραμμή 4: Ακόμα μία κατάληψη χώρου για την εγκατάσταση εργοταξίου για τη γραμμή 4 του Μετρό που ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα στον Αύγουστο έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα. Η απόφαση αφορά χώρο εμβαδού 1.860 τ.μ. που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κανελλοπούλου, πλησίον της συμβολής της με την Λεωφόρο Μεσογείων, στο Δήμο Αθηναίων, με φερόμενους ιδιοκτήτες το ΤΕΘΑ και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στο σημείο αυτό θα κατασκευαστεί το Φρέαρ Κατεχάκη της γραμμής. Όπως γράψαμε, αυτές τις μέρες ξεκινούν και οι αρχαιολογικές εργασίες σε εργοτάξια του έργου, μέρος της σύμβασης των πρόδρομων εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τα έργα της κύριας σύμβασης.

Προσλήψεις στην ΟΣΥ: Τρεις ακόμα επιτυχόντες της πρόσφατης διαδικασίας προσλήψεων εντάχθηκαν στο δυναμικό της ΟΣΥ από τις 15 Σεπτεμβρίου, δύο τεχνίτες οχημάτων και ένας τορναδόρος.

Κάρτες φοιτητών: Μήνυμα από αναγνώστη στην ενότητα “Στείλε Ό,τι Βλέπεις” – «Εγώ και ένα ακόμη άτομο που ξέρω δεν μπορούμε να ανανεώσουμε τις κάρτες μας με μειωμένο κόμιστρο όπως δικαιούμαστε λόγω φοιτητικής ιδιότητας. Πιστεύω θα ήταν βολικό να βγει μια ανακοίνωση για το αν πρέπει να κάνουμε κάτι για να ανανεωθεί ή θα γίνει αυτόματα όπως πέρσι η διαδικασία.»

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της τακτικής επιχορήγησης στον Όμιλο ΟΑΣΑ για την θυγατρική του Ο.ΣΥ. Α.Ε. ποσού ύψους 8.666.633,33 ευρώ για το μήνα
Σεπτέμβριο (Θ’ δόση) έτους 2021, για την κάλυψη του συνολικού ετήσιου λειτουργικού της ελλείμματος

Πληρωμή για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε δαπάνη συνολικού ποσού 2.045.103,81 ευρώ για την εξόφληση παραστατικών τα οποία αφορούν ανάθεση εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ με βάση τη μεταξύ τους σύμβαση και συγκεκριμένα τη μηνιαία προκαταβολή Σεπτεμβριόυ. Το ποσό διανεμήθηκε ως εξής: 1.198.824,01 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 570.449,28 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 162.403,67 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 113.426,85 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Ξεκίνησε χτες η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που πραγματοποιοείται κάθε χρόνο μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και κορυφώνεται με την “Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”. Απο΄την Ελλάδα φέτος συμμετέχουν 89 πόλεις ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η μόνη εκδήλωση στο δήμο Αθηναίων θα γίνει από εταιρεία Super Market και θα αφορά την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου.

Αιτήματα του ΣΕΤ ενόψει ΔΕΘ: Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ αναφέρει τα αιτήματά του ενόψει της φετινής ΔΕΘ: στήριξη των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ενδυνάμωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μόνιμες και σταθερές θέσεις, όχι κατάργηση του 8ωρου, όχι στα ωράρια λάστιχο, ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, επέκταση του δημόσιου δικτύου αστικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.

Ένοπλη επίθεση σε σταθμό Μετρό: Ένοπλη επίθεση από αγνώστους δέχτηκαν στις έξι τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής από αγνώστους τρία άτομα στο σταθμό Κεραμεικός του Μετρό, τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι δράστες άνοιξαν πυρ, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, κατά δυο Δανών υπηκόων και ενός Έλληνα. Το περιστατικό σημειώθηκε στον σταθμό του Μετρό και άμεσα οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Απόφαση για «Μίσθωση εσωτερικού και υπαίθριου χώρου, διαμόρφωση περιπτέρου και τεχνική υποστήριξη για τη συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των Φορέων εποπτείας του στην 85η Δ.Ε.Θ.» κόστους 289.664 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ύψους 336,70 ευρώ για την ενοικίαση χώρου, διαμόρφωση περιπτέρου, εκτέλεση λοιπών υπηρεσιών για τη συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην 85η Δ.Ε.Θ.

  • Δαπάνη ποσού 568,90 ευρώ στα πλαίσια συμμετοχής του Ο.Α.Σ.Α. στην 85η ΔΕΘ.

 

 

 

  • Ανάθεση ύψους 360 ευρώ για ανανέωση συνδρομής σε εφημερίδα.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 4 εργαζόμενων λόγω μετάταξης.

 

 

 


 

Οι μεταβολές δρομολογίων των μέσων

  • Έως και Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου: Μερική προσωρινή τροποποίηση των λεωφορειακών γραμμών 035 και 816, στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου
  • Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου: Μερική προσωρινή τροποποίηση των λεωφορειακών γραμμών 405, 410, 446, 450, 451 και 530, στο Δήμο Πεντέλης λόγω εκδηλώσεων.
  • Από Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου μέχρι 17 Οκτωβρίου: Μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 307 στο Δήμο Παιανίας – Γλ. Νερών λόγω έργων στην οδό Καραϊσκάκη.
  • Έως και τις 23 Νοεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 838 λόγω έργων στην οδό Αγ. Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Λεπτομέρειες στην τηλεματική.
  • Από 26 Ιουλίου και μέχρι νεοτέρας: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 120309330 λόγω έργων επί της λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου στο δήμο Κρωπίας. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και 14 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814900909 λόγω έργων της οδού Τζαβέλλα στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Έως και 3 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 409 (προς αφετηρία) λόγω έργων επί της Λ. Κύπρου στο δήμο Παπάγου Χολαργού. Λεπτομέρειες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Από 17 Μαρτίου έως και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 307 λόγω έργων επί της οδού Μεσολογγίου στο δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Από 26 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεοτέρας: Μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 421 στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
  • Από 18 Μαρτίου 2019 έως και 1 Οκτωβρίου 2021: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 721 και 734 λόγω καθίζησης οδοστρώματος επί της οδού Δεκελείας στο ρέμα της Χελιδονούς στο δήμο Κηφισιάς.
  • Από 29 Σεπτεμβρίου 2018 και μέχρι νεοτέρας: Προσωρινή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 504 λόγω σοβαρού κινδύνου καθίζησης του οδοστρώματος, εξαιτίας διάβρωσης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*