Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η πρώτη καθυστέρηση για τη γραμμή 4, “αλμυρό” το κόστος των βανδαλισμών στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Τα προαπαιτούμενα που έθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα έργα για τη γραμμή 4 του Μετρό κινούνται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να ικανοποιούν και τον μεγαλύτερο αριθμό όσων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κοπή δέντρων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την Αττικό Μετρό.

Όπως είχαμε γράψει σε αυτή την στήλη πριν από δύο εβδομάδες, είναι λογικό και θεμιτό να ζητούνται αντισταθμιστικά οφέλη εξαιτίας της ταλαιπωρίας και της επιβάρυνσης της πόλης από τα έργα του Μετρό, ανάμεσα στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και η φύτευση περισσότερων δέντρων, κάτι που αποτελεί διαρκές αίτημα για τους περισσότερους πολίτες.

Το ζητούμενο, είναι η συνεργασία και οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων (και των ίδιων των Αθηναίων) και της Αττικό Μετρό. Έτσι μόνο θα αποφευχθούν αδιέξοδα και εντάσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα και περισσότερη δυσαρέσκεια από την πλευρά των πολιτών αλλά και επιμήκυνση της διάρκειας των έργων.

Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η μοναδική μας ένσταση, αφού αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο τόσο η δημαρχιακή αρχή όσο και η Αττικό Μετρό δεν ενήργησαν νωρίτερα, από τότε που το έργο βρίσκονταν στη φάση των μελετών ή ακόμα και του διαγωνισμού αλλά οι κινήσεις έγιναν αφού υπεγράφη η σύμβαση και άρχισαν να στήνονται τα πρώτα εργοτάξια, με αποτέλεσμα να προκαλείται ήδη η πρώτη καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως και μακάρι ο διάλογος που θα ανοίξει τώρα να γίνει παράδειγμα και για το μέλλον. Όχι για να υποδεικνύει ο κάθε δήμαρχος με ποιο τρόπο θα κατασκευαστεί το κάθε έργο αλλά για να δίνονται εγκαίρως λύσεις όπου μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και εντάσεις.

Τέλος, με μεγάλη χαρά διαβάσαμε την πρόταση του κ. Μπακογιάννη για σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ του δήμου, της Αττικό Μετρό και του ΕΜΠ), με τίτλο «Διερεύνηση στρατηγικών πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης των νέων σταθμών Μετρό στο Δήμο Αθηναίων». Είναι ένα ζήτημα για το οποίο επίσης έχουμε γράψει στο παρελθόν (Η μεγάλη ευκαιρία της γραμμής 4 του Μετρό). Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των νέων σταθμών του Μετρό δεν θα πρέπει να γίνεται από εδώ και στο εξής ερήμην της πόλης και του αρχιτεκτονικού κόσμου. Απαιτείται μία νέα ματιά η οποία θα κοιτάει «προς τα εμπρός», ώστε οι σταθμοί αυτοί να γίνουν μέρος της «νέας Αθήνας» που θέλουμε.


Αποζημίωση για βανδαλισμούς: Αποζημίωση ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ και τους τόκους, θα λάβει η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ από τον οργανισμό για τις δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών από βανδαλισμούς και κακή χρήση για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας του ΑΣΣΚ (2017, 2018, 2019). Για το ζήτημα της αποζημίωσης αποφάνθηκε το Διαιτητικό Δικαστήριο το οποίο και αποφάσισε πως ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να καταβάλει ποσό 2.807.685,53 ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και το ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους υπερημερίας επί της ανωτέρω δαπάνης, υπολογιζόμενη από το χρόνο επίδοσης της ένδικης αιτήσεως, ήτοι από την 1η Δεκέμβριου 2020 έως και την ημερομηνία της ολοσχερούς εξόφλησης της. Ο ΟΑΣΑ επίσης θα καταβάλλει ποσό 32.310 ευρώ που αναλογεί σε ποσοστό 40% των αμοιβών των μελών του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Μία λιγότερη είσοδος στο ΗΣΑΠ Φαλήρου: Όπως θα έχουν παρατηρήσει οι επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το σταθμό, πριν από λίγες μέρες έγιναν εργασίες για την αφαίρεση σκάλας που οδηγούσε από την κεντρική αποβάθρα του σταθμού Φάληρο στην πεζογέφυρα που διασχίζει τις γραμμές, στη βόρεια πλευρά του σταθμού. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, αυτό συνέβη καθώς η είσοδος μέσω της πεζογέφυρας χρησιμοποιούνταν συχνά για την παράκαμψη των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επιπλέον, τις νυχτερινές ώρες μέσω της συγκεκριμένης εισόδου εισέρχονταν στο σταθμό παραβατικά στοιχεία.

Θα καθυστερήσουν οι νέες κάμερες: Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την «Προμήθεια και εγκατάσταση καμερών καταγραφής παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Α.». Ένας από τους συμμετέχοντες είχε προσφύγει κατά του αποτελέσματος στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και με βάση την απόφαση της αρχής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την ματαίωση του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία: «Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για 770 λεωφορεία» έγραψαν κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αγνοώντας ότι αφενός ο διαγωνισμός δεν ξεκίνησε, απλά δημοσιεύτηκε το πρωτογενές αίτημα για τον διαγωνισμό, (μέσω του οποίου μαθαίνουμε και περισσότερες λεπτομέρειες), ένα μόνο από τα βήματα που απαιτούνται για την προκήρυξη ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού και αφετέρου ότι η Αθήνα δεν θα παραλάβει και τα 770 λεωφορεία αλλά τα περισσότερα από αυτά, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Διαβάζουμε πάντως ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ευρωπαϊκούς και Κινεζικούς ομίλους, με τη συμμετοχή των εταιρειών που έστειλαν λεωφορεία για δοκιμαστικά δρομολόγια στην Αθήνα να θεωρείται δεδομένη.

Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

Εικόνες συνωστισμού: Μία ακόμα δημοσίευση από το 902.gr με εικόνες συνωστισμού εντός λεωφορείου, αυτή τη φορά στη γραμμή 878 Αχαρναί – Ελευσίνα.

Τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια: Μιλώντας για συνωστισμό, έχουν περάσει 19 μήνες από την κατάργηση των μεταμεσονύχτιων δρομολογίων σε Μετρό και Τραμ τα Σαββατοκύριακα λόγω του κορωνοϊού και για πρώτη φορά από τότε ακούσαμε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να απαντά σχετικά με την πιθανότητα επαναφοράς τους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, προς το παρόν δεν υφίσταται ανάγκη για τα δρομολόγια αυτά λόγω μείωσης της επιβατικής κίνησης. Αν βέβαια κάποιος δοκιμάσει να μπει σε νυχτερινό δρομολόγιο λεωφορείου κάποιο βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου θα καταλάβει γιατί η επαναφορά της λειτουργίας του Μετρό και του Τραμ (και του ΗΣΑΠ, προσθέτουμε εμείς) είναι απαραίτητη. Ο κ. Χαιρέτας πάντως άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για μελλοντική επαναφορά τους. Εδώ θα είμαστε.

Δρομολόγια για φοιτητές: Ξεκινά το Πρόγραμμα ”Μεταφορά των Φοιτητών του Δήμου Φυλής” με λεωφορείο για Πανεπιστημιούπολη – Πολυτεχνείο (Ζωγράφου) σε συνεργασία του Δήμου Φυλής και του Συλλόγου Νέων Φυλής. Ξεκίνησαν και τη Δευτέρα 4/10 τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας Παπάγου-Χολαργού για την  εξυπηρέτηση των φοιτητών, με απαραίτητη προκράτηση από την προηγούμενη μέρα.

Καταγγελία κατά της ΣΤΑΣΥ: Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Σπύρος Ρεβύθης προχώρησε σε καταγγελία κατά της διοίκησης της εταιρείας με αφορμή την μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νεοπροσληφθέντων στην εταιρεία, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο λαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς.

Αλλαγή ώρας και οδηγοί λεωφορείων: Δεν ξέραμε ότι το ζήτημα της αλλαγής της ώρας (και το debate γύρω από το αν θα πρέπει να αλλάζει δύο φορές το χρόνο ή όχι) είναι κάτι που απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Στην ΕΡΤ πάντως είχαν την ιδέα να απευθυνθούν με απευθείας σύνδεση και σε οδηγό της ΟΣΥ για να μάθουν αν επηρεάζονται οι εργαζόμενοι από την αλλαγή της ώρας. Ο οδηγός φυσικά γύρισε τη συζήτηση υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή της ώρας αλλά τα κυλιόμενα ωράρια με βάση τα οποία εργάζονται οι οδηγοί. Τι περίμεναν να πει, ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί jet lag και απορυθμίζει τα δρομολόγια των λεωφορείων;

Ειδικές συνεργάτιδες στην ΟΣΥ: Στην πρόσληψη δύο νέων ειδικών συνεργάτιδων για τη στελέχωση του γραφείου του προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ. Όπως προβλέπεται, οι συμβάσεις αυτές λύνονται αυτοδικαίως ταυτόχρονα με την αποχώρηση για οποιοδήποτε λόγο του Διευθύνοντος Συμβούλου χωρίς άλλη διαδικασία.

Οι τιμές των εισιτηρίων: Την περασμένη εβδομάδα, με το Ν. 4839/2021 (ΦΕΚ Α’ 181/2-10-2021), δόθηκε η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 στην ισχύ του μειωμένου ΦΠΑ και στις μεταφορές, όπως είχε προαναγγελθεί στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε, η τιμή των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Υπηρεσιακά κινητά του ΟΑΣΑ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ προχώρησε στην ανανέωση της απόφασης για το ανώτατο ύψος της μηνιαίας δαπάνη των υπηρεσιακών κινητών που λαμβάνουν εργαζόμενου του οργανισμού. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 56 συνδέσεις με το μηνιαίο όριο να κυμαίνεται από τα 10 ευρώ (για 36 υπαλλήλους με αυξημένες επικοινωνιακές ανάγκες ως 60 ευρώ (για τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού). Το συνολικό ετήσιο κόστος θα ανέλθει σε 11.052 ευρώ προ ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω ορίων, το υπερβάλλον ποσό θα επιβαρύνει τον χρήστη και θα παρακρατείται από τη μισθοδοσία του.

Προσοχή στον ήλιο: Μαθαίνουμε πως η ΣΤΑΣΥ φροντίζει για την αγορά αντηλιακών για τους εργαζόμενους της γραμμής 1 και του Τραμ οι οποίοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Προς το σκοπό αυτό διέθεσε πρόσφατα το ποσό των 840 ευρώ με ΦΠΑ. Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι το αντιηλιακό (προσώπου εννοούμε) δεν είναι μόνο για την παραλία, πρώτα απ’ όλα για λόγους υγείας, κάτι που δυστυχώς αγνοεί το 99,9% των συμπολιτών μας αρσενικού γένους.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση από το Δ.Σ. της καταβολής ποσού 448.786,05 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Αύγουστο 2021.
  • Δαπάνη ύψους 27.465,47 ευρώ για υπηρεσίες λειτουργίας του κέντρου παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών του ΟΑΣΑ μηνών Ιουν. – Αυγ. 2021.
  • Δαπάνη ύψους 9.690,60 ευρώ με ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Ιουλίου 2021.
  • Δαπάνη ύψους 3.689,50 ευρώ για συμμετοχή στην Επιτροπή της UITP για την EE έτους 2021.
  • Δαπάνη ύψους 1.353 ευρώ τα οποία αφορούν διαμονή υπηρεσιακών παραγόντων για την 85η ΔΕΘ.

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 19.629,20 ευρώ με ΦΠΑ για εμπόδιση περιστεριών στα αμαξοστάσια γραμμών 1, 2, 3 και Τραμ.
  • Ανάθεση για για παροχή φιλοξενίας του νέου ιστότοπου της ΣΤΑΣΥ αντί ποσού 2.604 ευρώ με ΦΠΑ (ένα έτος).
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 16 εργαζόμενων λόγω μετάταξης.

  • Διάθεση ποσού 7.600 ευρώ συν ΦΠΑ για τη Διαφημιστική Προβολή σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

.


Από αυτή την εβδομάδα, οι μεταβολές των δρομολογίων των μέσων θα δημοσιεύονται στο Athens Transport κάθε Σάββατο, σε ξεχωριστό άρθρο, προκειμένου να περιλαμβάνονται και οι ανακοινώσεις του ΟΑΣΑ για το Σαββατοκύριακο οι οποίες συνήθως βγαίνουν το απόγευμα της Παρασκευής ή και μετά τα μεσάνυχτα μέσω της τηλεματικής.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*