Σε εξωτερικούς πραγματογνώμονες η διερεύνηση του δυστυχήματος στον ηλεκτρικό

Εντολή για συγκρότηση Επιτροπής Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στη γραμμή 1 του Μετρό έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας έτσι στο σχετικό αίτημα του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παππά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο υπουργός «ως άνθρωπος που έχω συγκλονιστεί από την τραγωδία, δεν θα επιτρέψω να μείνει ούτε μια σκιά στη διαλεύκανση του δυστυχήματος».

Είχε προηγηθεί και σήμερα επανάληψη του αιτήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για εξέταση του συμβάντος από επιτροπή που θα συσταθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (σ.σ. η οποία όμως δεν ελέγχει άμεσα τη λειτουργία της γραμμής του ΗΣΑΠ) καθώς και για παραίτηση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως η διερεύνηση του δυστυχήματος θα γίνει από επιτροπή της εταιρείας στην οποία θα συμμετάσχει και εξωτερικός πραγματογνώμονας. Παράλληλα όμως, η εταιρεία είχε από την αρχή προκαταλάβει πως οι ευθύνες θα αναζητηθούν στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου της λείανσης των γραμμών.

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά των εργαζομένων υπήρξαν από την πρώτη στιγμή αιχμές για απόκριψη προηγούμενου περιστατικού με την εμπλοκή του μοιραίου μηχανήματος (η ΣΤΑΣΥ απάντησε πως το προηγούμενο συμβάν δεν είχε σχέση με τα φρένα) καθώς και για μη τήρηση των προβλέπόμενων ως προς τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος με απόλυτη διαφάνεια.

Σημειώνεται πως μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα νομικό κενό ως προς το ποιος φορέας θα πρέπει να ελέγχει τα αίτια ατυχημάτων και άλλων περιστατικών ασφαλείας που συμβαίνουν στις αστικές συγκοινωνίες. Προ ολίγων ετών είχε ψηφιστεί η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων η οποία όμως ποτέ δεν συστάθηκε. Έτσι, τα συμβάντα στο σιδηρόδρομο συνήθως ερευνούνται από επιτροπή του ΟΣΕ (αν και ο οργανισμός θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στους ελεγχόμενους).

Παρομοίως, συμβάντα που αφορούν αστικά λεωφορεία (σοβαρές βλάβες, πυρκαγιές, ατυχήματα) εξετάζονται από επιτροπές της ΟΣΥ και συμβάντα που αφορούν τα μέσα σταθερής τροχιάς από επιτροπές της ΣΤΑΣΥ, δηλαδή τους ίδιους τους ελεγχόμενους. Σε κάθε περίπτωση τα πορίσματα δεν δημοσιοποιούνται με αποτέλεσμα να επικρατεί αδιαφάνεια ως προς τα αίτια περιστατικών με μηδενική λογοδοσία προς τους πολίτες.

Η ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών:

«Δυστυχώς σήμερα αποχαιρετούμε ένα νέο άνθρωπο, έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο της ΣΤΑΣΥ.

Η θλίψη όλων μας είναι μεγάλη για τον αδόκητο και άδικο θάνατό του.

Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να διαλευκανθούν τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Από τη θέση μου ως Υπουργός που εποπτεύει το φορέα, αλλά κυρίως ως άνθρωπος που έχω συγκλονιστεί από την τραγωδία, δεν θα επιτρέψω να μείνει ούτε μια σκιά στη διαλεύκανση του δυστυχήματος.

Πέρα, λοιπόν, από τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις για τη διερεύνηση των δυστυχημάτων, ζήτησα επιπλέον τη συγκρότηση Επιτροπής Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μου υποβάλουν πόρισμα για το δυστύχημα. Αυτονόητο είναι ότι το πόρισμα πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό κι αμέσως θα το στείλω στη Δικαιοσύνη.

Η εντολή προς τους εμπειρογνώμονες είναι να εξετάσουν τις τεχνικές, τις λειτουργικές, τις επιχειρησιακές διαδικασίες, καθώς και τις αποφάσεις που ακολουθήθηκαν κι εφαρμόσθηκαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Η ανακοίνωση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ:

Η διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος στον Ηλεκτρικό δεν θα καλυφθεί από πέπλο σιωπής.

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. θα ελεγχθεί για πράξεις και παραλείψεις, μαζί με τον εργολάβο.

Δεν μπορεί να ορίσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για το συμβάν, στο οποίο χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή και κινδύνευσαν άλλες.

Δεν μπορεί να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος ταυτόχρονα.

Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε τη διερεύνηση του δυστυχήματος να αναλάβει ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, που θα οριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), με δεδομένο πως η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων παραμένει ανενεργή.

Η ανάγκη παραίτησης της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. παραμένει επίκαιρη, θεωρείται αυτονόητη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*