Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τη γραμμή 4 του Μετρό, προς παράδοση το Τραμ στον Πειραιά – Η πρόοδος των εργασιών

Ενώ το έργο – «γεφύρι της Άρτας» της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά αναμένεται να παραδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, 8 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη των εργασιών, φέρνοντας και τη μεγαλύτερη αλλαγή στα δρομολόγια του μέσου από το 2004, τα εργοτάξια κατά μήκος της γραμμής 4 του Μετρό έχουν ήδη στηθεί και οι πρόδρομες εργασίες προχωρούν.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στους δρόμους του Πειραιά βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα μήνα με τους συρμούς να έχουν αντιμετωπίσει διάφορα μικροπροβλήματα, μεταξύ αυτών μία βλάβη σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ αλλά και τους οδηγούς οι οποίοι παρκάρουν τα οχήματά τους πάνω στις γραμμές.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, η παράδοση της επέκτασης του Τραμ αναμένεται «εντός του Νοεμβρίου», χωρίς αυτό να αποκλείει την περίπτωση να δούμε τα δρομολόγια να ξεκινούν στις αρχές του επόμενου μήνα με την ακριβής ημερομηνία να ανακοινώνεται ακόμα και μία μέρα νωρίτερα.

Δείτε επίσης:

Σε πλήρη ανάπτυξη τα εργοτάξια της γραμμής 4

Εν τω μεταξύ, με ενημερωτικό newsletter (βλ. παρακάτω) η Αττικό Μετρό ενημερώνει για την πρόοδο των εργασιών της γραμμής 4, τα εργοτάξια της οποίας έχουν στηθεί στα σημεία όπου θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και τα φρέατα της γραμμής, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες, η συνολική διάρκεια των οποίων αναμένεται να διαρκέσει 30 μήνες. Πιο αναλυτικά:

  • Το έργο των πρόδρομων εργασιών έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Στο αντικείμενο των πρόδρομων εργασιών περιλαμβάνονται τοπογραφικές, κυκλοφοριακές και μελέτες μετατοπίσεων των υφιστάμενων δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) που διέρχονται εντός των περιγραμμάτων εκσκαφής των ορυγμάτων. Περιφράξεις έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης (Ακαδημία, Δικαστήρια, Ευαγγελισμός, Λ. Βεΐκου, Λ. Κατεχάκη) ώστε να εξασφαλιστεί η οριοθέτηση και η προστασία των
    εργοταξιακών χώρων.
  • Το πρώτο εργοτάξιο της Γραμμής 4 υλοποιήθηκε για την εγκατάσταση του 1ου μετροπόντικα (ΤΒΜ) στον μέχρι πρότινος χώρο στάθμευσης του μετρό στη γωνία της λεωφόρου Μεσογείων και της λεωφόρου Κατεχάκη παραπλεύρως του ομώνυμου Σταθμού, καθώς και σε τμήμα του προαύλιου χώρου του 401 ΓΝΣΑ. Το Φρέαρ ΤΒΜ Κατεχάκη θα κατασκευαστεί µε την μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover). Στην θέση αυτή προβλέπεται η συναρμολόγηση του µε σκοπό την εκσκαφή τμήματος της σήραγγας του Έργου. Επίσης, μελλοντικά θα κατασκευαστεί ο σταθμός «Κατεχάκη» της Γραμμής 4, ο οποίος θα πρέπει να συνδεθεί και µε τον υφιστάμενο της Γραμμής 3.
Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Οι αρχαιολογικές εργασίες περιλαμβάνουν διερευνήσεις, καταγραφές, ανασκαφές, συντήρηση, απόσπαση, μεταφορά, διαφύλαξη – προσωρινή αποθήκευση και τυχόν επανατοποθέτηση στην αρχική θέση των αρχαιολογικών ευρημάτων.
  • Στα πλαίσια της σύμβασης των πρόδρομων εργασιών είναι και η μεταφορά, μετακίνηση σε νέες θέσεις και προσωρινή αποθήκευση των αγαλμάτων, προτομών και έργων τέχνης που υπάρχουν εντός των εργοταξίων, ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
  • Για τον προσδιορισμό των γεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών έχουν ήδη εκτελεστεί δειγματοληπτικές γεωτρήσεις καθ’ όλο το μήκος της γραμμής 4. Κύριος σκοπός των γεωτρήσεων είναι να προσδιοριστούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε η εκτέλεση του Έργου να είναι η ασφαλέστερη και η οικονομικότερη. Η Ανάδοχος εταιρεία εκτελεί την Συμπληρωματική Έρευνα Υπεδάφους (ΣΕΥ) και αξιολογεί το σύνολο των προϋπαρχόντων υπεδαφικών στοιχείων ώστε να προσδιοριστούν οι απαιτούμενες παράμετροι σχεδιασμού για όλα τα τμήματα του Έργου.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 3 Μετρό

Με την παράδοση των τριών τελευταίων σταθμών της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά να αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι, οι εργασίες έχουν μπει στην τελική τους φάση σε όλα τα εργοτάξια του έργου.

Η Αττικό Μετρό έχει σημαντικό λόγο να αποφύγει και νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου αφού κάθε επιπλέον μέρα κοστίζει. Ήδη για το πρώτο τρίμηνο μετά την υπέρβαση της συμβατικής ημερομηνίας για (από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) το Δημόσιο καλείται να καταβάλει ως θετικές ζημίες στον ανάδοχο το ποσό των 2,95 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά ενώ η Αττικό Μετρό έχει ήδη επιπλέον καταβάλει 28,8 εκατ. ευρώ για θετικές ζημίες και 11,7 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των έργων κατά το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος είχε ως εξής:

  • Φρέαρ Τζαβέλα: Ολοκλήρωση μόνιμης επένδυσης φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, κατασκευής ηχοαπορροφητικού σοβά και η αποκατάσταση οδών Τζαβέλα και Λακωνίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην κυκλοφορία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση προσωρινών πινακίδων κυκλοφορίας (Β΄ φάσης), από παρακαμπτήριους οδούς.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στο χώρο 3.12, τοποθέτηση μεταλλικών στηριγμάτων ψευδοροφών στο κύριο χώρο σταθμού και στους χώρους προσωπικού στο επίπεδο -2, τοποθέτηση μεταλλικών επενδύσεων (πανέλων), στους τοίχους των κυρίων χώρων στο επίπεδο -1, καθαίρεση κεφαλόδεσμου, κατασκευή μεσοτοιχίας (επίπεδο οδού), στο νότιο όριο απαλλοτρίωσης του σταθμού
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση κύριας σήραγγας, τα δευτερογενή σκυροδέματα αποβαθρών και η τοποθέτηση γρανιτών στις αποβάθρες.
  • Στα υπόγεια τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση και σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση μεταλλικών επενδύσεων στις αποβάθρες, στις σήραγγες πρόσβασης του σταθμού και στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης.

  • Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, η κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο όριο της απαλλοτρίωσης, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,36 και +21,00, κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου και αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές).
  • Στο Βόρειο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Δημητρακοπούλου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας η καθαίρεση κεφαλόδεσμου, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,08 και +24,98 και η κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τα τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές) και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου.
  • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση περιμετρικών τοιχίων, ενδιάμεσων πλακών (πλατύσκαλων) και εσωτερικού τοιχίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση κλίμακας φρεατίου και οι εργασίες υδατοστεγάνωσης φρεατίου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση κυρίως σταθμού (εκκρεμεί μικρό τμήμα της πλάκας οροφής). Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη εισόδων 1, 2 & 3, η κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοποθέτηση μεταλλικών θυρών στο -1, -2 και το -3, τοποθέτηση γρανιτών στην ανατολική και δυτική πλατφόρμα, τοποθέτηση χειρολισθήρων στα κλιμακοστάσια), η εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στα επίπεδα -1, -2 και στο επίπεδο κάτω από τις πλατφόρμες, η υδροκαθαίρεση των διαφραγματικών τοίχων μεταξύ σταθμού και πρόσβασης 2, η υδροκαθαίρεση των διαφραγματικών τοίχων μεταξύ σταθμού και πρόσβασης 3, η υδατοστεγάνωση προσβάσεων 1,2, σκυροδέτηση πλάκας θεμελίωσης πρόσβασης 1, σκυροδέτηση εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων πρόσβασης 2.
  • Φρέαρ Ρολόι και σήραγγα ΝΑΤΜ πρόσβασης: Έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χρωματισμοί κλιμακοστασίου, η κατασκευή κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο και ενέσεις με πολυουρεθάνες.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία της Β. Γεωργίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η αποκατάσταση επιπέδου οδού (πλακοστρώσεις πλατείας Αγ. Κωνσταντίνου και κατασκευή εσωτερικών τοιχίων πλατείας), η κατασκευή σκελετού ψευδοροφής στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, η τοποθέτηση στηριγμάτων πανέλων στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών και στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, κατασκευή κιγκλιδωμάτων στα κλιμακοστάσια 7 και 8, συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου.
  • Στο υπόγειο τμήμα σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης. Σε εξέλιξη η τοποθέτηση μεταλλικών πανέλων στο επίπεδο αποβαθρών
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη η τοποθέτηση γρανιτών τοίχου.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη η τοποθέτηση γρανιτών τοίχου.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυση. Σε εξέλιξη η ανασύσταση αρχαιοτήτων στη εσοχή δαπέδου έκθεσης βοτσαλωτού δαπέδου και τοποθέτηση γρανιτών τοίχου.
  • Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου (Ράλλειος) και σήραγγα αερισμού έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία πεζοδρομίου επί της Β. Γεωργίου. Σε εξέλιξη η αποκατάσταση επιπέδου οδού.
  • Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη και η υδατοστεγάνωση, σκυροδέτηση πλάκας οροφής (εκκρεμεί το κλείσιμο των ανοιγμάτων αντλιοστασίου) και σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο και σήραγγα αερισμού: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης συνδετήριας σήραγγας και η σκυροδέτηση περιμετρικών τοιχείων φρέατος έως +21,3. Σε εξέλιξη βρίσκεται  η κατασκευή ενδιάμεσου τοιχείου  (έως +13,4) και κλιμακοστασίου (έως +9,4)

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*