Νοέμβριος 2021: Σταθεροποίηση της επιβατικής κίνησης μετά τα νέα μέτρα

Φρένο μπήκε στην αυξητική πορεία της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα στο Νοέμβριο, προφανώς και λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων εισόδου σε καταστήματα που τέθηκαν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των επικυρώσεων εισιτηρίων του ΟΑΣΑ τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το Athens Transport.

Έτσι, μετά από τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, παρατηρούμε μία μικρή πτώση στην επιβατική κίνηση η οποία στη συνέχεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή για τον υπόλοιπο μήνα.

Το Νοέμβριο του 2021 καταγράφηκαν συνολικά 32.897.902 επικυρώσεις εισιτηρίων με τον ημερήσιο μέσο όρο των επικυρώσεων εισιτηρίων να ανέρχεται σε 1.096.596.

Συγκριτικά με τις 12 μέρες του Οκτωβρίου για τις οποίες έχουμε στοιχεία (ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ελλειπή στοιχεία για τον Οκτώβριο), ο μέσος όρος των επικυρώσεων εισιτηρίων παρουσιάζει αύξηση 6,6%. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο,  ο μέσος όρος των επικυρώσεων παρουσιάζει αύξηση 13,3% ενώ ο συνολικός αριθμός επικυρώσεων αύξηση 17,2%.

Οι τρεις μέρες με το μεγαλύτερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν η Πέμπτη 4 Νοεμβρίου (1.436.592 επικυρώσεις), η Παρασκευή 5 Νοεμβρίου (1.422.752 επικυρώσεις) και η Τετάρτη 3 Νοεμβρίου (1.418.799 επικυρώσεις εισιτηρίων), δηλαδή οι τρεις τελευταίες εργάσιμες μέρες του μήνα πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα.

Αντίθετα, οι τρεις μέρες με το μικρότερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν η Πέμπτη 18 Νοεμβρίου (149.095 επικυρώσεις), λόγω 24ωρης απεργίας στα μέσα σταθερής τροχιάς, η Κυριακή 21 Νοεμβρίου (582.820 επικυρώσεις) και η Κυριακή 14 Νοεμβρίου (593.683 επικυρώσεις εισιτηρίων).

Όσον αφορά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς αναμένεται να δούμε τι επίδραση θα έχει στην επιβατική κίνηση η μικρή παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε Μετρό και Τραμ τα Σαββατοκύρικα αλλά περισσότερο ίσως η εορταστική περίοδος που όμως θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας.

Σημειώνεται πως καθώς οι αριθμοί που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αφορούν επικυρώσεις εισιτηρίων, δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με την πραγματική επιβατική κίνηση, αφού δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο.

Επιβατική κίνηση το 2021:

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Το Athens Transport δεν φέρει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*