Οκτώβριος 2021: Αύξηση της επιβατικής κίνησης μετά την επαναφορά του δακτυλίου

Αύξηση σημείωσε η επιβατική κίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας τον περασμένο μήνα, απόρροια και της επαναφοράς του μέτρου του δακτυλίου, σύμφωνα με τα αποσπασματικά δεδομένα από τις επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ.

Έτσι, ο μέσος όρος της επιβατικής κίνησης τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες του μήνα ανήλθε σε 1.246.872 επιβάτες. Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την επαναφορά του δακτυλίου για την οποία έχουμε δεδομένα, έγιναν 1.307.475 επικυρώσεις, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 4,9%.

Καθώς τα συγκεκριμένα δεδομένα αφορούν επικυρώσεις εισιτηρίων, δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις που γίνονται χωρίς οι επιβάτες να πληρώνουν εισιτήριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως η επιβατική κίνηση παραμένει ακόμα μακριά από το όριο των 2.000.000 καθημερινών επικυρώσεων εισιτηρίων τις οποίες βλέπαμε πριν την επιβολή του περυσινού lockdown στις αρχές του Νοεμβρίου. 

Αν και σε γενικές γραμμές ο αριθμός των επικυρώσεων δίνει μία ενδεικτική εικόνα των μεταβολών της επιβατικής κίνησης, είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις του Οκτωβρίου με προηγούμενους μήνες αφού, για αδιευκρίνιστο λόγο, η ροή των ανοικτών δεδομένων στη σχετική σελίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σταμάτησε για 19 ολόκληρες μέρες, από τις 8 έως και τις 26 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν υπήρχαν μέρες (συνήθως 1-3 ανά μήνα) για τις οποίες δεν δίνονταν δεδομένα αλλά για πρώτη φορά η ροή τους διακόπτεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Athens Transport απευθύνθηκε στον ΟΑΣΑ ζητώντας διευκρινήσεις για τη διακοπή της ενημέρωσης χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει κάποια απάντηση. 

Για την ιστορία, τις 12 μέρες του Οκτωβρίου για τις οποίες έχουμε στοιχεία, καταγράφηκαν συνολικά 12.339.984 επικυρώσεις εισιτηρίων, με το μέσο όρο να είναι 1.028.332 επικυρώσεις ανά ημέρα.

Επιβατική κίνηση το 2021:

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Το Athens Transport δεν φέρει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*