Τα νέα του σιδηρόδρομου: έργα και ταλαιπωρία το Δεκέμβριο, ελληνορωσική συνεργασία στο σιδηρόδρομο και ο σταθμός Πελοποννήσου

* * * Την περασμένη Τετάρτη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπραξε το αυτονόητο δρομολογώντας μία λεωφορειακή γραμμή για την εξυπηρέτηση των επιβατών του Προαστιακού της Αθήνας που θέλουν να μετεπιβιβαστούν μεταξύ των γραμμών του Κιάτου και του Αεροδρομίου λόγω των έργων που θα βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΣΚΑ ως τα μέσα του μήνα. Το κακό είναι ότι καθυστέρησε, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους επιβάτες για δύο μέρες. Για να το πάμε και λίγο πιο μακριά, εφόσον μιλάμε για την Αττική, ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε να είχε παρέμβει εγκαίρως ζητώντας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη δρομολόγηση της γραμμής αυτής, αλλά προφανώς αυτό δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του οργανισμού. Ας ελπίσουμε η νέα σύμβαση που θα υπογράψει προσεχώς η εταιρεία να περιλαμβάνει και την υποχρέωση για “rail replacement service” σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων για οποιοδήποτε λόγο.

* * * Πολλά τα σιδηροδρομικά έργα το τελευταίο διάστημα, γεγονός θετικό, αλλά προκαλεί και ταλαιπωρία στους επιβάτες. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως ως και την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, η σύνδεση των σιδηροδρομικών σταθμών Σερρών και Δράμας θα γίνεται μέσω λεωφορείων. Επίσης, ως και τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, τα δρομολόγια Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα θα γίνονται με λεωφορεία ενώ αναστέλλονται τα δρομολόγια Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος και Λάρισα – Καλαμπάκα.

* * * Ατύχημα κατά το οποίο τραυματίστηκε ένας οδηγός αυτοκινήτου σημειώθηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στην περιοχή των Τρικάλων όταν ο οδηγός, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παραβίασε τη διάβαση με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διερχόμενο τρένο.

* * * Τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η διοίκηση του ΕΚΝΛ ζητά να δοθεί άμεσα λύση ώστε να μεταφέρονται εγκαίρως οι συνάδελφοι – εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας και κατοικίας τους και με ασφάλεια.

* * * Άλλη μια βδομάδα, άλλη μια βλάβη στη Θεσσαλία. Μηχανική βλάβη σημειώθηκε στην αμαξοστοιχία που εκτελούσε πρωινό δρομολόγιο από Λάρισα προς Βόλο την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αμαξοστοιχία έπαθε βλάβη στο ύψος του Αγ. Γεωργίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου και ακινητοποιήθηκε. Κάποια δρομολόγια έγιναν με λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Την πρόθεσή του να προχωρά σε συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων σε μηνιαία βάση γνωστοποίησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Capatorto βάζοντας έτσι τέλος (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου) στην συμπεριφορά της προηγούμενης διοίκησης, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ακούει τα αιτήματα των εργαζόμενων. Αυτά ειπώθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην οποία το σωματείο ανέπτυξε τα αιτήματά του και ο κ. Capatorto δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τα ζητήματα.

* * * Ακόμα πιο κοντά στην έναρξη του διαγωνισμού για τα επόμενα σιδηροδρομικά έργα μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου, αφού πριν λίγες μέρες το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε την ένταξή τους στον προγραμματισμό δημοπράτησης έργων, την προσθήκη ειδικών κριτηρίων συμμετοχής τεχνικής ικανότητας για τα αντικείμενα μελέτης (υποδομής, επιδομής) και κατασκευής (υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης), και Οικονομικής & Χρηματοοικονομικής Επάρκειας και, τέλος, την έγκριση της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Α’ Φάση Διαγωνισμού.

* * * Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry SZverev κατά την επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού στη Μόσχα. Όσον αφορά το σιδηροδρομικό τομέα, η ρωσική και η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για διεύρυνση της συνεργασίας για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών, διατροπικών μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, εκφράστηκε το ενδιαφέρον συνδρομής ρωσικών και ελληνικών εταιρειών στη σύναψη συνεργασιών στον τομέα κατασκευής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών.

* * * Με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος προωθεί αίτημα του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου για ανάδειξη του Σταθμού Πελοποννήσου ως μνημείου ιστορίας και πολιτισμού. Ο σταθμός, που καταργήθηκε το 2005 βρίσκεται πλησίον του σταθμού Λαρίσης και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πλάνο για την αξιοποίησή του.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*