Ένας χρόνος έργων στη Γραμμή 4 του Μετρό: Πώς προχωρούν οι εργασίες στα εργοτάξια (φωτογραφίες)

Σταθμός Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε έναν μαραθώνιο συναντήσεων και ενημερωτικών επισκέψεων με πλήθος φορέων στους δήμους από τους οποίους διέρχεται η Γραμμή 4 του Μετρό έχει επιδοθεί η διοίκηση της Αττικό Μετρό το τελευταίο διάστημα. Προφανής σκοπός της εταιρείας είναι να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος εξαιτίας της κακής επικοινωνίας μεταξύ της Αττικό Μετρό και όσων επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα κατά τα χρόνια τα οποία διαρκεί η κατασκευή έργων Μετρό, που είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς διαμαρτυρίες για τα έργα και τις επιπτώσεις τους.

Έτσι, κατά το τελευταίο διάστημα είδαμε εκπροσώπους της Αττικό Μετρό να συμμετέχουν σε δημοτικά συμβούλια, να συναντούνται με επαγγελματίες περιοχών στις οποίες θα κατασκευαστούν σταθμοί αλλά και να κάνουν ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, προκειμένου αφενώς να δοθεί έγκυρη ενημέρωση για τα έργα και αφετέρου να ακουστούν τυχόν προτάσεις ή παράπονα από όσους οι δραστηριότητες των οποίων θα επηρεαστούν για τα επόμενα χρόνια.

Σταθμός Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Εν τω μεταξύ, σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των (πρόδρομων) εργασιών για τη Γραμμή 4 με τις εργασίες αυτές να βρίσκονται σε εξέλιξη στα περισσότερα εργοτάξια κατά μήκος της γραμμής. Μόνη παραφωνία αποτελεί το εργοτάξιο για το σταθμό των Εξαρχείων το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω σημαντικών αντιδράσεων από ομάδες πολιτών. Το περασμένο διάστημα πραγματοποιήθηκε ακόμα και συγκέντρωση πολιτών έξω από τα γραφεία της Αττικό Μετρό κατά της κατασκευής του σταθμού, ενώ πριν λίγες μέρες η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Αδαμοπούλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με την οποία ζητάει ενημέρωση για το αν θα αναζητηθούν εναλλακτικές για το συγκεκριμένο σταθμό έτσι ώστε η πλατεία Εξαρχείων να μην μετατραπεί σε εργοτάξιο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως επαναλαμβάνεται εμφατικά πως ο σταθμός στα Εξάρχεια θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία περίπτωση σαν αυτή της Αγίας Παρασκευής όπου η τοπική κοινωνία έχει μετανιώσει για την προηγούμενη αντίθεσή της στην κατασκευή σταθμού Μετρό.

Σταθμός Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στα τέλη Μαΐου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή σε εργοτάξιο της Γραμμής 4. Ο Υπουργός και το επιτελείο του ξεναγήθηκαν στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη από τη Διοίκηση της Αττικό Μετρό και στελέχη της Κ/Ξ ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A. Το εργοτάξιο έχει έκταση περίπου 7,5 στρέμματα και εντός φρέατος με διαστάσεις 45m x 20m και βάθος 36,5m θα καταβιθιστεί και θα συναρμολογηθεί το πρώτο TBM (μετροπόντικας) που θα κατασκευάσει 5,5 χλμ. σήραγγας από την Κατεχάκη (μέσω Γουδίου) ως τον Ευαγγελισμό.

TBM Κατεχάκη / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του φρέατος και η παραλαβή και συναρμολόγηση του μετροπόντικα αναμένεται εντός του φθινοπώρου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός ενώ η εκσκαφή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

Εν τω μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε κτήρια που βρίσκονται κατά μήκος της Γραμμής 4 από μηχανικούς που συνεργάζονται με την Αττικό Μετρό προκειμένου να καταγραφεί η κατάστασή τους πριν ξεκινήσουν οι εργασίες εκσκαφής της γραμμής.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Αττικό Μετρό, οι εξελίξεις γύρω από την κατασκευή της Γραμμής 4 έχουν ως εξής:

Μετατόπιση δικτύων: Στο Φρέαρ TBM Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες μετατόπισης δικτύων με κυριότερες α) την παράκαμψη των διδύμων αγωγών ύδρευσης Φ900 της ΕΥΔΑΠ και β) την παράκαμψη του χαλύβδινου δικτύου φυσικού αερίου μέσης πίεσης 19bar.

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Εφαρμόστηκε η Β’ φάση κυκλοφοριακής ρύθμισης στο Φρέαρ TBM Βεΐκου με την τοποθέτηση νέων σημάνσεων κατά μήκος της ομώνυμης Λεωφόρου.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες από τις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων στους σταθμούς «Άλσος Βεΐκου», «Γαλάτσι», «Ελικώνος», «Κυψέλη», «Δικαστήρια», «Ακαδημία», «Κολωνάκι» και «Καισαριανή». Συγκεκριμένα, στο σταθμό Ακαδημία ξεκίνησαν οι διερευνητικές τομές επί της οδού Κωστή Παλαμά για την κατασκευή της Νότιας Εισόδου.

Εργοταξιακές περιφράξεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν για την κατασκευής της Βόρειας και της Νότιας εισόδου του σταθμού Πανεπιστημιούπολη. Εγκαταστάθηκαν επίσης εργοταξιακές περιφράξεις στο σταθμό Γαλάτσι και στα φρέατα Φορμίωνος και Νήαρ Ηστ.

Μεταφυτεύσεις: Συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις στους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου. Επιπρόσθετα, στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων μεταφυτεύτηκαν οι τελευταίοι φοίνικες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες του φρέατος δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ).

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Εργοταξιακές εγκαταστάσεις γραφείων αναδόχου Κ/Ξ: Για την εγκατάσταση των κεντρικών εργοταξιακών γραφείων της Αναδόχου Κοινοπραξίας κατασκευής της Γραμμής 4Α, ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους επί της οδού Κανελλοπούλου δίπλα στο νοσοκομείο της Αεροπορίας (ΓΝΑ).

Δείτε επίσης:


Γραμμή 3 Μετρό

Άλλο ένα καλοκαίρι θα περάσει χωρίς να παραδοθούν οι τελευταίοι τρεις σταθμοί της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Καραγιάννη η παράδοση των σταθμών αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό πάντως σημαίνει ότι τα δοκιμαστικά δρομολόγια πρέπει να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού.

Σε εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις επεκτάσεις του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά. Η προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό πήρε πρόσφατα παράταση ως τις αρχές Ιουλίου αλλά έτσι κι αλλιώς έχει εδώ και καιρό αποφασιστεί πως και οι τελευταίοι τρεις σταθμοί της επέκτασης του Μετρό θα διαθέτουν προσωρινό εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου (χωρίς πύλες εισόδου) μέχρι την εγκατάσταση του μόνιμου, το νωρίτερο εντός του 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αττικό Μετρό, οι παρακάτω εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα:

Σταθμός Μανιάτικα: Αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές τοίχων και θυρών στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση ψευδοροφών και μεταλλικών επενδύσεων (πανέλων), στους τοίχους των κυρίων χώρων στο επίπεδο -1 του σταθμού, κατασκευή τοιχίων παρτεριών, πλακοστρώσεις, τοποθέτηση κυβόλιθων και φωτισμού στο επίπεδο οδού, τοποθέτηση καθισμάτων στις αποβάθρες, τοποθέτηση επενδύσεων (μεταλλικών και γυψοσανίδων) στις σήραγγες πρόσβασης του σταθμού και στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης, αποκατάσταση επιφάνειας στην οδό Δημητρακοπούλου (κατασκευή πεζοδρομίου και περιβάλλοντος χώρου).

Φρέαρ Μελά: Σύνδεση αντλιοστασίου με το δίκτυο ομβρίων της οδού.

Σταθμός Πειραιάς:

  • Κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοποθέτηση υαλοπινάκων στο επίπεδο -1, τοποθέτηση γρανιτών στο επίπεδο -1, κατασκευή τοιχοποιίας στην πρόσβαση 3 επίπεδο -1, τοποθέτηση θυρών στο επίπεδο -2, τοποθέτηση ψευδοροφής στο επίπεδο -1 και -3, χρωματισμοί στα επίπεδα -1, -2 και στα κλιμακοστάσια, επένδυση τοίχων και υποστυλωμάτων στο επίπεδο -3, τοποθέτηση γαλβανισμένων μεταλλικών πανέλων στο -3, τοποθέτηση χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων στα κλιμακοστάσια), εργασίες στους χώρους LAS, RS.
  • Εργασίες επέκτασης πεζοδρομίου Ακτής Καλλιμασιώτη.
  • Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα επίπεδα -1, -2 και τοποθέτηση αγωγού εξαγωγής αέρα στο επίπεδο των αποβαθρών (-3).
  • Υδατοστεγάνωση πρόσβασης 3 και σήραγγα του ανελκυστήρα της πρόσβασης 3.
  • Σκυροδέτηση εξωτερικών – εσωτερικών τοιχείων, πλάκας οροφής και τοιχείων επιπέδου οδού πρόσβασης 3.
  • Καθαίρεση κεφαλόδεσμου πλησίον πρόσβασης 1 και 2.
  • Αφαίρεση αντηρίδων πρόσβασης 3 και σήραγγας ανελκυστήρα.
  • Κατασκευή φρεατίων ΔΕΔΔΗΕ και αγωγών διέλευσης του καλωδίου μέσης τάσης.

Φρέαρ Ρολόι: Διάστρωση βιομηχανικού δαπέδου στη συνδετήρια σήραγγα και στο δάπεδο του φρέατος (εκκρεμεί η βαφή).

Σταθμός Δημοτικό Θέατρο:

  • Αποκατάσταση επιπέδου οδού (κατασκευή εσωτερικών τοιχείων πλατείας, επιχώσεις – συμπυκνώσεις, τοποθέτηση μαρμάρινων επενδύσεων στην πλατεία)
  • Τοποθέτηση πανέλων τοίχου επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων και μηχανολογικού ορόφου
  • Τοποθέτηση πανέλων ψευδοροφής στο επίπεδο αποβαθρών και στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων
  • Τοποθέτηση ανοξείδωτων επενδύσεων στο επίπεδο αποβαθρών
  • Τοποθέτηση ανοξείδωτων χειρολισθήρων στα κλιμακοστάσια
  • Τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών και στον μηχανολογικό όροφο
  • Χρωματισμοί 2.2 και 2.3
  • Κατασκευή πυράντοχων υαλοστασίων αποβαθρών
  • Συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου
  • Τοποθέτηση στηριγμάτων και πανέλλων τοίχου και οροφής στις σήραγγες κλιμακοστασίων
  • Τοποθέτηση στηριγμάτων πανέλλων τοίχου και οροφής μουσειολογικής μελέτης στην είσοδο Πλατείας Κοραή
  • Ανασύσταση αρχαιοτήτων στη εσοχή έκθεσης βοτσαλωτού δαπέδου και τοποθέτηση στηριγμάτων πανέλλων τοίχου και οροφής μουσειολογικής μελέτης στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη

Φρέαρ Δεληγιάννη: Σε εξέλιξη η κατασκευή εσωτερικών τοιχείων πλατείας και σε αναμονή οι επιχώσεις – συμπυκνώσεις και καθαίρεση κεφαλόδεσμου

Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Βαφή στο κλιμακοστάσιο και το φρέαρ, ενέσεις με πολυουρεθάνες στη συνδετήρια σήραγγα και το φρέαρ και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Πώς προχωρούν οι εργασίες του Μετρό στην Αθήνα (φωτο)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*