Πώς προχωρούν οι εργασίες του Μετρό στην Αθήνα (φωτο)

TBM Κατεχάκη / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) στα περισσότερα εργοτάξια του έργου.

Ενώ βέβαια οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στα δύο άκρα της γραμμής (και έχουν ολοκληρωθεί στο εργοτάξιο του Φρέαρ ΓΝΑ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μετροπόντικες του έργου, αλλού δεν έχουν ξεκινήσει με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων, με την κυβέρνηση όμως να επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού.

Τον περασμένο μήνα η Αττικό Μετρό ενέκρινε τη σύναψη της 4ης επιμέρους σύμβασης με την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ για τις πρόδρομες εργασίες (αρχαιολογικά και μετατοπίσεις δικτύων), ένα μήνα μετά την υπογραφή της 3ης, συνολικής αξίας 4.610.000 ευρώ προ ΦΠΑ και με διάρκεια 6 μηνών.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η απαλλοτρίωση ακινήτων, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κα κηρύσσει πριν λίγες εβδομάδες την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων εκτάσεων συνολικού εμβαδού 310,99 m2 για την κατασκευή του σταθμού Ζωγράφου με κόστος 452.000 ευρώ.

Στην ίδια περιοχή, την αντίδραση του Δήμου συναντά η κατασκευή των σταθμών Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή με τη δημαρχιακή αρχή να εκφράζει (εκ των υστέρων) αντιδράσεις στις μελέτες των σταθμών κάνοντας λόγο για απομείωση της αξίας των ιδιοκτησιών των δημοτών, ζητώντας από την Αττικό Μετρό αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο και προειδοποιώντας για προσφυγή στα δικαστήρια. Από τη μεριά της Αττικό Μετρό, η απάντηση ήταν πως οι μελέτες είχαν οριστικοποιηθεί το 2017 όταν και έγινε η δημοπράτηση του έργου, και εκ των υστέρων δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια τροποποίησή τους.

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, οι σημαντικότερες εξελίξεις του περασμένου διμήνου συνοψίζονται ως εξής:

Χρηματοδότηση: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αττικό Μετρό στις 7/2/2022 νέα σύμβαση χρηματοδότησης ποσού-ρεκόρ 580 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4Α του Μετρό της Αθήνας.

Το τριακονταετές δάνειο αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ για την κατασκευή ενός και μόνο έργου στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στην τεχνογνωσία της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την κατασκευή της μεγαλύτερης «διαδρομής» Μετρό που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ελλάδα.

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Νέος Τεχνικός Σύμβουλος: Στις 3/3/2022 υπεγράφη η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου της Αττικό Μετρό Α.Ε. με την ανάδοχο κοινοπραξία Hill International – ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές – Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί, σχετικά με την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή και των μελλοντικών επεκτάσεών της.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η ανάδοχος κοινοπραξία αναμένεται να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του έργου της Γραμμής 4Α του Μετρό της Αθήνας, θα συμμετέχει στο υπό κατασκευή έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό, τμήμα Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο, καθώς και θα βοηθήσει στο σχεδιασμό και την εξέλιξη των μελλοντικών επεκτάσεων του Μετρό και του Τραμ στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής και του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάδοχος κοινοπραξία θα συμμετάσχει σε κάθε δραστηριότητα (μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή, δοκιμή και θέση σε λειτουργία) που απαιτείται στο πλαίσιο του τεχνικού αντικειμένου των υπό κατασκευή έργων της Αττικό Μετρό Α.Ε. και των νέων έργων στην Αττική, προκειμένου να πιστοποιήσει την επιτυχή ολοκλήρωσή τους. Επίσης, θα παράσχει εξειδικευμένες τεχνικές λύσεις, πληροφορίες και προτάσεις βελτιστοποίησης με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, υποστήριξη για την επίλυση μελετητικών θεμάτων και διαχείριση της επίβλεψης.

Η επένδυση στις βιώσιμες μεταφορές είναι κρίσιμης σημασίας για την βελτίωσης της καθημερινότητας, τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στ. Κυψέλη / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μεταφυτεύσεις: Η Αττικό Μετρό Α.Ε. συνεχίζοντας την προσπάθεια για την αύξηση του ισοζυγίου πρασίνου της πόλης συνεχίζει τη μεταφύτευση 129 δέντρων στο Δήμο Γαλατσίου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Στ. «Άλσος Βεΐκου» θα μεταφυτευτούν ακακίες, γιακαράντες, χαρουπιές, νεραντζιές, πλατάνια, κορομηλιές, κερλετέριες, ροδιές και μουριές στα πλησιέστερα παρτέρια και στις πλατείες Μπελογιάννη και Αποστόλου Σάντα. Στην περιοχή του Στ. «Γαλάτσι» τα δέντρα θα μεταφυτευτούν στα κοντινά πεζοδρόμια και παρτέρια. Στη θέση του Στ. «Ελικώνος» θα μεταφυτευτούν στα παρτέρια του Δημαρχείου, στο Παλαί καθώς και στο Άλσος Βεΐκου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις στο Δήμο Αθηναίων και θα ξεκινήσουν και στους άλλους Δήμους που φιλοξενούν τη γραμμή 4Α, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών.

ΤΒΜ Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Εργοταξιακές εγκαταστάσεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν στο νέο εργοτάξιο για την κατασκευή του Στ. «Καισαριανή» και του Στ. «Κυψέλη».

Υλοποιήθηκαν νέες εργοταξιακές περιφράξεις επί της οδού Κ. Παλαμά στο εργοτάξιο του Στ. «Ακαδημία» καθώς και επί της πλατείας Μανδηλαρά για την κατασκευή της ανατολικής εισόδου του Στ. «Άλσος Βεΐκου».

Στ. Άλσος Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις/Μετατόπιση Δικτύων: Τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης για την εφαρμογή της Α’ φάσης κυκλοφοριακής ρύθμισης στο Φρέαρ Βεΐκου. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση τοιχίου αντιστήριξης πρανούς του Άλσους και για την παράκαμψη διδύμων αγωγών ύδρευσης Φ900 της ΕΥΔΑΠ.

ΤΒΜ Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων στους Σταθμούς «Ακαδημία», «Κολωνάκι», «Άλσος Βεΐκου» και «Δικαστήρια».

Επίσης, ξεκίνησαν και αρχαιολογικές διερευνητικές τομές και στον Στ. «Ελικώνος» καθώς και στις νέες εργοταξιακές εγκαταστάσεις του Στ. «Καισαριανή» και του Στ. «Κυψέλη».

Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετακίνηση Αγαλμάτων/Έργων Τέχνης: Συσκευάστηκαν και αποθηκεύτηκαν προσωρινά εντός του εργοταξιακού χώρου του Στ. «Κολωνάκι» οι πέντε προτομές που υπήρχαν στην πλατεία καθώς ο κίονας του Κολωνακίου. Ο μαρμάρινος κίονας είναι ο μόνος που θα παραμείνει στο εργοτάξιο για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής του ομώνυμου Σταθμού καθ’ υπόδειξη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Στον Στ. «Ακαδημία» ολοκληρώθηκε η εργασία μετακίνησης των σπαραγμάτων μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών από τον εργοταξιακό χώρο, στον χώρο πρασίνου βόρεια του κτηρίου του πρώην Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Τέλος, η Αττικό Μετρό δημοσίευσε την 1η Ετήσια Περιβαλλοντική Έκθεση για το έργο «Αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ του Τμήματος Α΄ της Γραμμής 4 Άλσος Βεḯκου – Γουδή του Μετρό της Αθήνας» η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν έχουν διαπιστωθεί και καταγραφεί σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την εκτέλεση του έργου.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 3 Μετρό

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για το τελικό τμήμα της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Νίκαια – Δημοτικό Θέατρο). Στόχος εξακολουθεί να παραμένει η παράδοσή του να γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά πλέον γίνεται εμφανές πως στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα συμβεί στα τέλη του καλοκαιριού, αν όχι εντός του φθινοπώρου.

Σημαντική εξέλιξη ήταν η προκήρυξη από τον ΟΑΣΑ για δεύτερη φορά του διαγωνισμού για το έργο «Προμήθεια, Εγκατάσταση, Δοκιμή, Θέση σε Λειτουργία, Συντήρηση και Υποστήριξη Εξοπλισμού για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά και της επέκτασης Τραμ» προϋπολογισμού 6.642.900 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση στους σταθμούς του μόνιμου εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι σταθμοί της επέκτασης θα λειτουργήσουν με προσωρινό εξοπλισμό, χωρίς πύλες εισόδου/εξόδου.

Πριν λίγο καιρό η Αττικό Μετρό προχώρησε και στην κατακύρωση της σύμβασης «Υπηρεσίες Επικοινωνίας, Προβολής και Διαφήμισης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και των έργων που εκτελούνται για την Επέκταση της Γραμμής 3, Τμήμα Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο» εκτιμώμενης αξίας 558.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η εξέλιξη των έργων στην επέκταση της Γραμμής 3 έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Τζαβέλα: Έχουν ολοκληρωθεί αρχιτεκτονικά τελειώματα – βαφές κλιμακοστασίου (τοίχοι, δάπεδα), κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου, τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού, αποκατάσταση οδών Τζαβέλα και Λακωνίας, απόδοση στην κυκλοφορία.
Στ. Μανιάτικα / Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μεσοτοιχιών στα όρια απαλλοτρίωσης του σταθμού, (επίπεδο οδού) και η αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου) οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στο χώρο 3.14 – 3.16, τοποθέτηση ψευδοροφών και μεταλλικών επενδύσεων (πανέλων), στους τοίχους των κυρίων χώρων στο επίπεδο -1 του σταθμού, τοποθέτηση υαλοστασίων στα επίπεδα -1, -2, εγκατάσταση ανελκυστήρα επιπέδου οδού, κατασκευή τοιχίων παρτεριών, πλακοστρώσεις, τοποθέτηση κυβόλιθων και φωτισμού στο επίπεδο οδού, τοποθέτηση φωτισμού στο πεζοδρόμιο της Αιτωλικού.
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι μεταλλικές επενδύσεις οροφής και πλαγιοκαλύψεις και η τοποθέτηση πληροφοριακών πινάκων και πινακίδων σήμανσης στις αποβάθρες.
  • Στα υπόγεια τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση γρανιτών στις αποβάθρες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών και ανοξείδωτων καναλιών (λούκια) στα κλιμακοστάσια, τοποθέτηση επενδύσεων (μεταλλικών και γυψοσανίδων) στις σήραγγες πρόσβασης του σταθμού και στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης.
  • Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου) έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο όριο της απαλλοτρίωσης, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,36 και +21,00, κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου και αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές), η τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού, αποκατάσταση οδοστρώματος οδού Κουμουνδούρου και αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου και περιβάλλοντος χώρου).
  • Στο Βόρειο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Δημητρακοπούλου) έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,08 και +24,98 και η κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές), η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου, η τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού και η κατασκευή περιμετρικού τοιχίου στο ανατολικό όριο της απαλλοτρίωσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου και περιβάλλοντος χώρου).
  • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση φρεατίου. Σε εξέλιξη βρείσκεται η τοποθέτηση χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση κυρίως σταθμού (εκκρεμεί μικρό τμήμα της πλάκας οροφής και οι κλίμακες προς το επίπεδο οδού). Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοποθέτηση γρανιτών στο επίπεδο -1 και στα κλιμακοστάσιο κοινού, κατασκευή επιχρισμάτων στο επίπεδο -2, τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων στο επίπεδο -1, τοποθέτηση θυρών στο επίπεδο -1, τοποθέτηση ψευδοροφής στο επίπεδο -1 και -3, χρωματισμοί στο επίπεδο -2 και στα κλιμακοστάσια, κατασκευή γεμισμάτων στο επίπεδο -1, επένδυση τοίχων στο επίπεδο πλατφορμών, τοποθέτηση γαλβανισμένων μεταλλικών πανέλων στο -3, κατασκευή τοιχοπετασμάτων γυψοσανίδας στο επίπεδο -2, τοποθέτηση χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων στα κλιμακοστάσια) ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα επίπεδα -1, -2 και τοποθέτηση αγωγού εξαγωγής αέρα στο επίπεδο των αποβαθρών (-3), υδατοστεγάνωση προσβάσεων 1, 2 & 3, σκυροδέτηση εξωτερικών και εσωτερικών τοιχείων πρόσβασης 3, τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση τοιχείων επιπέδου οδού και κλιμακοστασίων προσβάσεων 1 και 2, σκυροδέτηση τμήματος πλάκας οροφής, καθαίρεση κεφαλόδεσμου δυτικά κάτω από την πεζογέφυρα, αφαίρεση αντηρίδων πρόσβασης 3.
  • Φρέαρ Ρολόι και σήραγγα ΝΑΤΜ πρόσβασης: Έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η τοποθέτηση καταπακτής εξόδου διαφυγής επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία της Β. Γεωργίου και της οδού Καραΐσκου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η ανέγερση νέου οικοδομικού γερανού στην πλατεία, αποκατάσταση επιπέδου οδού (κατασκευή εσωτερικών τοιχίων πλατείας, επιχώσεις – συμπυκνώσεις, τοποθέτηση μαρμάρινων επενδύσεων στην πλατεία), τοποθέτηση πανέλων τοίχου επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων και μηχανολογικού ορόφου, τοποθέτηση ανοξείδωτων επενδύσεων στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση πανέλων ψευδοροφής στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών, προεργασία βαφής δαπέδων στα κλιμακοστάσια 7 και 8, κατασκευή πυράντοχων υαλοστασίων αποβαθρών, και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση στηριγμάτων πανέλλων τοίχου και οροφής στα κλιμακοστάσια.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή οικίσκου ανελκυστήρα στο επίπεδο οδού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση στηριγμάτων πανέλλων τοίχου και οροφής μουσειολογικής μελέτης.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης σε εξέλιξη βρίσκεται η ανασύσταση αρχαιοτήτων στη εσοχή έκθεσης βοτσαλωτού δαπέδου, τοποθέτηση επενδύσεων τοίχου (καθρέφτες) μουσειολογικής μελέτης και εργασίες κηποτεχνικής στα παρτέρια (επίπεδο οδού).
  • Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου (Ράλλειος) και σήραγγα αερισμού έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία πεζοδρομίου επί της Β. Γεωργίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο και η τοποθέτηση υδατοστεγανής καταπακτής στο επίπεδο οδού.
  • Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η αποσυναρμολόγηση οικοδομικού γερανού. Σε αναμονή βρίσκονται οι επιχώσεις – συμπυκνώσεις και καθαίρεση κεφαλόδεσμου και λοιπών κατασκευών από σκυρόδεμα στην επιφάνεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή εσωτερικών τοιχείων πλατείας.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο και σήραγγα αερισμού: Σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση πλάκας οροφής (σκυρόδεμα προστασίας μεμβράνης) και η προεργασία βαφής στο φρέαρ.

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*