Προς παράταση ενός έτους η σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ για τα αστικά δρομολόγια

Αλέξανδρος Λιάρος

Παράταση ενός έτους αναμένεται να δοθεί στις συμβάσεις μέσω των οποίων παραχωρούνται αστικά δρομολόγια σε εταιρείες ΚΤΕΛ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι, αναμένεται επέκταση της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ Αττικής η οποία λήγει το ερχόμενο φθινόπωρο αφού βρίσκεται σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020.

Η παράταση των συμβάσεων προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την άδεια του καζίνου του Ελληνικού και άλλα θέματα. Όπως αναφέρεται, οι συμβάσεις «δύνανται να παραταθούν έως και ένα (1) από λήξη τους. Η παράταση των συμβάσεων ανάθεσης και των συμβάσεων υπεκμίσθωσης, κατ’ εψαρμογή του παρόντος, συνιστά τροποποίηση των υψισταμένων συμβάσεων ως προς αυτούς τους όρους και υπόκειται έγκριση του αρμοδίου οργάνου.»

Η παρούσα σύμβαση μίσθωσης 60 λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής (που με τη σειρά του υπεκμισθώνει μέρος των δρομολογίων στα ΚΤΕΛ Κορίνθου, Θηβών και Εύβοιας) είχε παρουσιαστεί ως «προσωρινή» λύση για την εξασφάλιση περισσότερων οχημάτων μέχρι την αγορά νέων, λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού.

Καθώς η νέα σύμβαση αναμένεται να τροποποιηθεί, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των λεωφορειακών γραμμών που παραχωρούνται ή περαιτέρω τροποποίησης των δρομολογίων. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται σε ισχύ συμπληρωματική σύμβαση μέσω της οποίας έγινε τροποποίηση του αριθμού των δρομολογίων ανά γραμμή.

Μία εκκρεμότητα που κατά πάσα πιθανότητα θα ρυθμίζει η νέα σύμβαση αφορά και τη διασύνδεση του συστήματος της τηλεματικής που έχει τοποθετηθεί στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ με την εφαρμογή τηλεματικής του ΟΑΣΑ. Καθώς η προηγούμενη σύμβαση δεν προέβλεπε ποιος φέρει την ευθύνη για τη διασύνδεση των συστημάτων, τα τελευταία δύο χρόνια 60 λεωφορειακές γραμμές βρίσκονται εκτός της εφαρμογής της τηλεματικής με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μη μπορούν να ενημερώνονται σε ζωντανό χρόνο για τα δρομολόγια αυτά.

Υπάρχουν επίσης και σημεία της προηγούμενης σύμβασης τα οποία δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη, όπως η δυνατότητα πώλησης εισιτηρίων του ΟΑΣΑ από τις εταιρείες των ΚΤΕΛ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*