Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η ανάγκη αναβάθμισης της γραμμής του ΗΣΑΠ και τα αιτήματα για νέες επεκτάσεις του Μετρό

Κατά τα χρόνια της αναμονής για την ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, η ευχή που ακούγαμε επανειλημμένα από πολλές μεριές ήταν να παραδοθεί το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα «για να γλιτώσουμε τον Ηλεκτρικό».

Η υποτίμηση της γραμμής του ΗΣΑΠ έγινε εμφανής, όπως αναφέραμε και την περασμένη εβδομάδα, όταν ακόμα και από πρωθυπουργό της χώρας ακούστηκε πως «το Μετρό έφτασε στον Πειραιά» τη στιγμή που η γραμμή 1 λειτουργεί εδώ και πάνω από 150 χρόνια συνδέοντας το κέντρο της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά (σε παρόμοιο χρόνο μάλιστα με τη γραμμή 3).

Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο, αφού, λόγω της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προκειμένου η ποιότητα των υπηρεσιών στη γραμμή 1 να συγκλίνει σε βάθος χρόνου με τις γραμμές 2 και 3, η γραμμή του ΗΣΑΠ συνεχίζει να αποτελεί το «φτωχό συγγενή του Μετρό».

Μετά την παράδοση των τριών σταθμών της γραμμής 3, έρχεται στο προσκήνιο η πολύ διαφορετική εικόνα της γραμμής του ΗΣΑΠ, ιδιαίτερα όσον αφορά το εντελώς παραμελημένο τμήμα από το Νέο Φάληρο ως τον Πειραιά που βρίσκεται σε ντροπιαστική κατάσταση, αφού εν αναμονή μίας υπογειοποίησης που τελικά δεν ήρθε ποτέ, δεν αναβαθμίστηκε μαζί με την υπόλοιπη γραμμή πριν από μία δεκαετία.

Έχει έρθει λοιπόν οι ώρα να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και για τη γραμμή 1, ιδιαίτερα αφού σε βάθος χρόνου αναμένεται υποβάθμιση των δρομολογίων από τον Πειραιά ως το κέντρο της Αθήνας ενόψει της λειτουργίας ενός νέου κλάδου της γραμμής προς την Καλλιθέα. Περισσότερα όμως γι’ αυτό σε λίγες μέρες.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι πινακίδες και ο χάρτης του Μετρό: Επιστρέφουμε στο ζήτημα των ονομασιών των σταθμών του Μετρό στον νέο χάρτη και τις πινακίδες των σταθμών μετά από όσα σχολιάσαμε την περασμένη εβδομάδα. Όπως μαθαίνουμε λοιπόν, η Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας της ΣΤΑ.ΣΥ. έχει πάρει πάνω της το ζήτημα και σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την βελτίωση προηγούμενων μεταφράσεων στα Αγγλικά των ονομασιών των σταθμών. Στόχος να γίνουν πιο πλήρεις κατανοητές και ευκολότερες στην ανάγνωση από ξένους επισκέπτες. Έτσι για παράδειγμα, το “Akropoli” διορθώθηκε σε “Acropolis”, το ‘Elliniko” σε “Helliniko”, το “Faliro” σε “Neo Faliro” και το “Nikaia” σε “Nikea”. Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται στο νέο χάρτη του Μετρό και τις αυτοκόλλητες πινακίδες εντός των συρμών ενώ σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν και οι πινακίδες των σταθμών με ανοικτό το ενδεχόμενο και για επιπλέον βελτιώσεις.

Όσον αφορά το άλλο ζήτημα που προκάλεσε σχόλια, αυτό των πινακίδων “Προς Δημοτικό Θέατρο” της γραμμής 3, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι (αν και υπήρξε κάποιος προβληματισμός πριν τη λειτουργία της επέκτασης), δεδομένου του ότι αφενός οι ονομασίες των σταθμών επιλέγονται από την Αττικό Μετρό χρόνια πριν τη λειτουργία τους και αφετέρου του ότι αυτός είναι ο τερματικός σταθμός της γραμμής και τελικός προορισμός των δρομολογίων. Επιπλέον, εκτιμάται πως δεν τίθεται ζήτημα σύγχυσης του επιβατικού κοινού -ντόπιων και τουριστών- για το πώς θα φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά, δεδομένου του ότι η σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη από πολλές πηγές.

Τέλος, ένα εκκρεμές ζήτημα το οποίο η ΣΤΑ.ΣΥ. θα επιχειρήσει να λύσει μέσω συνεργασίας με την Hellenic Train και τον ΟΣΕ αφορά της ονομασίες των κοινών σταθμών του Μετρό και του Προαστιακού οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν ανάμεσα στα δύο μέσα. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται και ο Σταθμός Λαρίσης, ονομασία που επισήμως δεν χρησιμοποιεί η Hellenic Train στον Προαστιακό καλώντας τον “Αθήνα”.

Αιτήματα για νέες επεκτάσεις του Μετρό: Της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη επέκτασης του Μετρό προς περιοχές της περιφέρειας Β’ Πειραιά (η εκλογική περιφέρεια αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης) προηγήθηκε ανακοίνωση από το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας η οποία χαιρετίζει το άνοιγμα των σταθμών και ζητά την επέκτασή του μέχρι και τη νήσο της Σαλαμίνας.  Και στο Χαϊδάρι όμως, υπάρχει ένα διαρκές αίτημα της δημοτικής αρχής για κατασκευή γραμμής Μετρό που θα διασχίζει τη λεωφόρο Αθηνών και θα εξυπηρετεί το Νοσοκομείο Αττικόν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η βουλευτής Μαρία Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ζητώντας να πληροφορηθεί για το αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και το αν θα γίνουν ενέργειες για τη δρομολόγηση και αυτής της επέκτασης.

Οι έλεγχοι εισιτηρίων στις συγκοινωνίες: Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το μήνυμα του πρωθυπουργού σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες, αναφέροντας πως λογικά θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Λίγες μέρες αργότερα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ ενέκρινε την τοποθέτηση του νέου προϊστάμενου του Τμήματος Ελέγχων Κομίστρου του οργανισμού για την επόμενη τριετία η οποία έμεινε κενή μετά τη συνταξιοδότηση του προκατόχου του. Είχε προηγηθεί η κατάθεση υποψηφιότητας του νέου τμηματάρχη και η αξιολόγησή του μέσω συνέντευξης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Νέοι εργαζόμενοι στην ΣΤΑ.ΣΥ.: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την τοποθέτηση 8 νέων εργαζόμενων για περίοδο 7 μηνών σε διάφορα τμήματα της εταιρείας (θέσεις γραφείου) στο πλαίσιο του προγράμματος προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοτική συγκοινωνία Χαϊδαρίου: Τρία ηλεκτρικά λεωφορεία μεσαίου μεγέθους πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου για τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα είναι μέρος προμήθειας 12 ηλεκτρικών οχημάτων συνολικού προϋπολογισμού 1.835.000 ευρώ τα οποία θα προμηθευτεί ο δήμος με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εν τω μεταξύ, η βουλευτής Μαρία Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών ζητώντας προσλήψεις οδηγών λεωφορείων προς στελέχωση της δημοτικής συγκοινωνίας του Χαϊδαρίου.

Δημοτική συγκοινωνία Ηλιούπολης: Μετά από 5 (!) μήνες θερινών διακοπών και χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια στην πρώτη γραμμή της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Ηλιούπολης. Στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το δήμο, θα ξεκινήσουν και τα δρομολόγια της δεύτερης γραμμής.

Νέα παράταξη εργαζομένων στο Μετρό: Μία νέα συνδικαλιστική παράταξη εργαζόμενων στις Σταθερές Συγκοινωνίες, η “Ενότητα” δημιουργήθηκε με στόχο, όπως αναφέρουν, να εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζόμενων σε όποιο από τα 8 σωματεία που δραστηριοποιούνται στην ΣΤΑ.ΣΥ. κι αν ανήκουν. Στην πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. η νέα παράταξη ζήτησε να εφαρμόζεται ο νόμος για το ελάχιστο προσωπικό σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων για να μην ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό.

Το ‘σίριαλ’ της στάσης στο Διόνυσο: Γράφαμε πριν λίγες εβδομάδες για την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή (!) σχετικά με τη μεταφορά της στάσης “Αγαμέμνονος” στη λεωφόρο Άνοιξης στο Δήμο Διονύσου.  Στην ερώτηση απάντησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κάνοντας αναφορά στο ιστορικό της μετακίνησης. Η αρχική απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα δημότη και με τη θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου (το στέγαστρο της αρχικής στάσης επίσης είχε κριθεί ακατάλληλο και εκτός προδιαγραφών του ΟΑΣΑ). Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η απόφαση εκτελέστηκε δύο φορές καθώς εν τω μεταξύ άγνωστος είχε αποκόψει το στύλο της νέας στάσης. Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο άλλαξαν γνώμη ζητώντας τη μη μεταφοράς της στάσης. Το πρόβλημα λύθηκε (μάλλον) μετά από νέα αυτοψία με τη συμμετοχή της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΟΑΣΑ, του Δημάρχου και στελεχών του δήμου κατά την οποία συμφωνήθηκε πως η νέα θέση της στάσης είναι η πλέον κατάλληλη.

Συνεργασία για τον Μαραθώνιο: Εν όψει του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας σε τρεις εβδομάδες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε την σενεργασία με τον ΣΕΓΑΣ για τη δωρεάν μεταφορά των αθλητών. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ θα προσφέρει 4.000 εισιτήρια για απεριόριστες διαδρομές
τεσσάρων ημερών τα οποία θα διατεθούν στους αλλοδαπούς δρομείς και 3.300 εισιτηρίων για
απεριόριστες διαδρομές τριών ημερών με τα μέσα αρμοδιότητας για 3.300 εθελοντές με συνολικό κόστος 31.857 ευρώ. Ως αντάλλαγμα, ο ΟΑΣΑ θα γίνει Θεσμικός Συνεργάτης του Μαραθωνίου με προβολή στην τηλεόραση, σε έντυπα, στο διαδίκτυο ενώ θα λάβει και προσκλήσεις για σχετικές εκδηλώσεις.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 492.293,55 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 1.10.2022 έως και 6.10.2022 (ημερομηνία κατά την οποία έληξε η διετής σύμβαση), για την κάλυψη της δαπάνης στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με τα «Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Αττικής». Το υπουργείο επίσης ενέκρινε την καταβολής της 10ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης προς την ΣΤΑ.ΣΥ., για το έτος 2022 ύψους 2.094.750 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Το ποσό των 435.291,14 διέθεσε ο ΟΑΣΑ για την εξόφληση της προκαταβολής Οκτωβρίου προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει την παροχή συγκοινωνιακού έργου στην Αττική με βάση τη μεταξύ τους σύμβαση. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 251.870,39 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 121.457,91 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 36.151,88 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 25.810,95 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση της καταβολής ποσού 1.720.695,28 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Αύγουστο 2022.
  • Έγκριση της καταβολής ποσού 467.470,35 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 και ποσού 478.746,42 ευρώ με ΦΠΑ για τον Αύγουστο 2022.
  • Έγκριση δέσμευσης συμπληρωματικής πίστωσης ύψους 15.000 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών ΟΑΣΑ της σύμβασης 14/2014 (τηλεματική) μέχρι 31/12/2022.

  • Το Δ.Σ. ενέκρινε τη δωρεάν παράταση προβολής καμπάνιας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων σε δύο συρμούς, έως 29/10/2022, της καμπάνιας «Πάρε το Μετρό για Πειραιά» του Δήμου Πειραιά σε δύο συρμούς και σε αποβάθρες σταθμών έως 31/12/2022 και τη δωρεάν παροχή μέσων προβολής στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (βίντεο σε συρμούς, και αποβάθρες, δύο συρμούς τραμ εξωτερικά, ένα συρμό μετρό εσωτερικά και εκδήλωση στο σταθμό του Συντάγματος με φωτογραφική έκθεση και εξομοιωτές F-16. Επίσης εγκρίθηκε η διάθεση του χώρου στο σταθμό Σύνταγμα για 3 ημέρες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων έναντι συμβολικού τιμήματος, η παραχώρηση χώρου για την έκθεση ΕΥΖΩΝΕΣ/Οι φύλακες των αφανών στον ίδιο σταθμό και η παράταση για 4 μήνες του Συμφώνου Συνεργασίας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: «φάλτσα» και παραλειπόμενα από την παράδοση του Μετρό στον Πειραιά, μήνυμα Μητσοτάκη για εισιτηριοδιαφυγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*