Πώς προχωρούν οι εργασίες για τη γραμμή 4 του Μετρό – Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη νέα επέκταση της γραμμής 2

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παραδόθηκε η επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά, το μοναδικό έργο Μετρό σε εξέλιξη στην Αθήνα είναι η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδί. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει πριν ξεκινήσει και το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ίλιον, με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς.

Το σημαντικότερο ορόσημο του έργου της γραμμής 4 για το 2023 αναμένεται να είναι η έναρξη της εκσκαφής με τους δύο μετροπόντικες, ο πρώτος εκ των οποίων συναρμολογείται δίπλα στο σταθμό Κατεχάκη, με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά τις πρόδρομες εργασίες, αυτές συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προς το παρόν προβλήματα στα περισσότερα εργοτάξια κατά μήκος της γραμμής. Οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις σε αντίστοιχα έργα, βρίσκονται σε εξέλιξη με σημαντικότερο προς το παρόν εύρημα δύο τάφους του 5ου αιώνα π.Χ. στο φρέαρ TBM Βεΐκου, όπου και οι έρευνες έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το σημείο από όπου αναμένεται να ξεκινήσει η εκσκαφή με το δεύτερο μετροπόντικα, ο οποίος αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα μέσα στη χρονιά.

TBM Κατεχάκη, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Το σημαντικότερο «αγκάθι» προς το παρόν αποτελεί η προσφυγή κατά των εργασιών στο σταθμό Εξάρχεια η οποία και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρόλο που απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών. Επιπλέον, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα συμβεί με το εργοτάξιο του σταθμού Ευαγγελισμός, ίσως το μοναδικό εργοτάξιο του έργου στο οποίο προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αττικό Μετρό, η εξέλιξη των εργασιών στο έργο της γραμμής 4 του Μετρό έχει ως εξής:

Μετατόπιση δικτύων: Στο Φρέαρ TBM Βεΐκου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την παράκαμψη δικτύων και τη σύνδεσή τους με τα υφιστάμενα δίκτυα. Επιπλέον, ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου φυσικού αερίου στο σταθμό Γαλάτσι, ενώ στο σταθμό Δικαστήρια συνεχίζονται οι εργασίες για την παράκαμψη δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου Φ160 της ύδρευσης και του δικτύου ΟΤΕ στην οδό Μάντικα. Επίσης, στο σταθμό Κολωνάκι συνεχίζονται παρακάμψεις των σύνθετων δικτύων υψηλής και μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου και κινητής τηλεφωνίας. Στο σταθμό Ακαδημία ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου φυσικού αερίου πλησίον στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Στο φρέαρ TBM Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής παράκαμψης της λεωφόρου Βεΐκου στο ρεύμα προς Κύμης και στο νέο κόμβο στην οδό Χριστιανουπόλεως. Επιπλέον, αποκαταστάθηκαν τα πεζοδρόμια στην οδό Αιγοσθένων και στη Λ. Βεΐκου. Ταυτόχρονά, εφαρμόστηκε κυκλοφοριακή ρύθμιση στο σταθμό Γαλάτσι λόγω μετατόπισης δικτύων.

Σταθμός Δικαστήρια, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετακίνηση αγαλμάτων/έργων τέχνης: Στο πλαίσιο της σύμβασης των πρόδρομων εργασιών συνεχίζεται η αφαίρεση, μετακίνηση, καθαρισμός, συντήρηση και η προσωρινή αποθήκευση των αγαλμάτων, προτομών και έργων τέχνης που βρίσκονται εντός των εργοταξίων. Πρόσφατα μεταφέρθηκαν από εξειδικευμένα συνεργεία, τα έργα τέχνης που υπήρχαν στα εργοτάξια του σταθμού Δικαστήρια, του σταθμού Γαλάτσι και του σταθμού Εξάρχεια για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών. Συγκεκριμένα, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης απομακρύνθηκε από το σταθμό Γαλάτσι και τοποθετήθηκε άμεσα και με επιτυχία στην πλατεία Πηγής.

Αρχαιολογικές εργασίες, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Αρχαιολογικές εργασίες: Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική διερεύνηση στην περιοχή του φρέατος TBM Βεΐκου στην παλαιά όδευση της ομώνυμης Λεωφόρου. Στο σημείο αυτό βρέθηκαν δύο τάφοι του 5ου αιώνα π.Χ. και ερευνήθηκαν από τους αρχαιολόγους της αρμόδιας Εφορείας αρχαιοτήτων Διερευνητικές τομές αρχαιολογικών εργασιών συνεχίζονται στους σταθμούς Ελικώνος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή και στο φρέαρ Βιβλιοθήκη. Τέλος, διακόπηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες λόγω μεγάλου βάθους εύρεσης φυσικού εδάφους καθώς και για λόγους ασφαλείας στο σταθμό Γουδή.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη: Τον μήνα Οκτώβριο έφτασε στην Αθήνα το πρώτο υπερσύγχρονο TBM που θα ξεκινήσει από το Φρέαρ Κατεχάκη και πλέον είναι σε εξέλιξη η μεταφορά των τμημάτων του καθώς και η διαδικασία συναρμολόγησής του στο εν λόγω εργοτάξιο. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η εκσκαφή του 10ου επιπέδου του φρέατος με το συνολικό ποσοστό εκσκαφής του να ανέρχεται στο 65%. Παράλληλα εξελίσσεται η κατασκευή των αγκυρίων (διάτρηση-τοποθέτηση-ενσωμάτωση) της 10ης σειράς του επιπέδου και κατασκευάστηκε άμεσα στέγαστρο για την προστασία της κοπτικής κεφαλής.

Φρέαρ ΓΝΑ, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η κατασκευή των πασσάλων του φρέατος και πλέον πραγματοποιείται η εκσκαφή του 1ου επιπέδου με χρήση υδραυλικής σφύρας.


Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον

Ως το τέλος αυτής της δεκαετίας, για πρώτη φορά από το 2013, η γραμμή 2 του Μετρό αναμένεται να αποκτήσει τρεις νέους σταθμούς επεκτεινόμενη από την Ανθούπολη ως το Ίλιον. Ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα πριν από λίγες μέρες, ενώ η υποβολή των προσφορών (εφόσον δεν δοθεί παράταση, ως είθισται) θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης πάντως αναμένεται να περάσει τουλάχιστον ένα έτος λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών των δημόσιων διαγωνισμών συν την χρονική επιβάρυνση που θα προκύψει λόγω των εκλογών. Αν το έργο ξεκινήσει ως το τέλος του 2024, αναμένεται να παραδοθεί το 2029, σχεδόν μαζί με τη γραμμή 4 του Μετρό.

Η επέκταση θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ. και θα περιλαμβάνει τους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιος Νικόλαος (σταθμός που -δεν θα κουραστούμε να γράφουμε- πρέπει να αλλάξει όνομα αφού υπάρχει ήδη ομώνυμος στη γραμμή 1), καθώς και 6 ενδιάμεσα φρέατα.

Στο διαγωνισμό επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ τριών επιπέδων πλησίον του σταθμού Παλατιανή, καθώς και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα κατά 20 στρέμματα προκειμένου να φιλοξενήσει μελλοντικά νέους συρμούς, όπως αυτούς για τη γραμμή 4.

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού πάντως δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια 8 νέων συρμών για τα δρομολόγια της γραμμής 3 προς και από το αεροδρόμιο, αν και έχει προβλεφθεί σχετική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Υποδομών. Η προμήθεια των συρμών αυτών, που θα επιτρέψουν την πύκνωση των δρομολογίων από και προς το Αεροδρόμιο, αλλά και στη γραμμή 3 γενικότερα, αναμένεται να γίνει αντικείμενο άλλου διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι τοπογραφικές μελέτες για την επέκταση της γραμμής 2 στο τμήμα από το σταθμό Άγιος Νικόλαος ως το σταθμό του Προαστιακού στα Άνω Λιόσια, μία επέκταση που αναμένεται να κατασκευαστεί μελλοντικά.

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*