Μετά την παράδοση των σταθμών στον Πειραιά, η Γραμμή 4 το μόνο έργο Μετρό σε εξέλιξη στην Αθήνα

Δημοτικό Θέατρο / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Με την παράδοση των τριών νέων σταθμών του Μετρό στον Πειραιά στις 10 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε έπειτα από 10 χρόνια το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από το σταθμό Αγία Μαρίνα ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ένα έργο που το Athens Transport παρακολούθησε στενά όλα αυτά τα χρόνια.

Πλέον με τη γραμμή 3 του Μετρό να μπορεί να θεωρηθεί «ολοκληρωμένη» (αφού δεν βρίσκεται υπό σχεδιασμό κάποια επέκτασή της), η προσοχή στρέφεται στα επόμενα έργα που έρχονται ή κατασκευάζονται ήδη.

Πειραιάς / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Για την επόμενη διετία, το μοναδικό υπό κατασκευή έργο Μετρό στην Αθήνα θα είναι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδί. Τότε περίπου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την επέκταση της γραμμής 2 από από την Ανθούπολη ως το Ίλιον με τρεις σταθμούς, με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού να αναμένεται ως τα τέλη του έτους.

Όσον αφορά το έργο της γραμμής 4 λοιπόν, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στα περισσότερα εργοτάξια του έργου (με εμφανή εξαίρεση το εργοτάξιο του σταθμού Ευαγγελισμός). Οι όποιες καθυστερήσεις (που οφείλονται κυρίως στις διαδικασίες παράκαμψης δικτύων κοινής ωφέλειας) δεν φαίνεται προς το παρόν να προκαλούν κάποιο πρόβλημα στη συνολική εξέλιξη του έργου.

Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες έφτασε σε κομμάτια και ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες (TBM) για το έργο που θα μεταφερθεί και θα συναρμολογηθεί στο φρέαρ εκκίνησης πλησίον του σταθμού Κατεχάκη, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ο μετροπόντικας που θα ξεκινήσει τη διαδρομή του από την αντίθετη κατεύθυνση στο Άλσος Βεΐκου. Στόχος παραμένει οι εργασίες εκσκαφής της σήραγγας μήκους 12,8 χλμ. να ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε αποφάσεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης εμβαδού 2.137,27 τ.μ. για την κατασκευή του σταθμού Πανεπιστημιούπολη καθώς και έκτασης εμβαδού 198,88 τ.μ. για τον σταθμό Αλεξάνδρας.

Σταθμός Κολωνάκι / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Αττικό Μετρό, η εξέλιξη των έργων για τη Γραμμή 4 του Μετρό έχει ως εξής:

Μετατόπιση δικτύων: Στο Φρέαρ Βεΐκου ολοκληρώθηκε η παράκαμψη της ύδρευσης για την τοποθέτηση, συγκόλληση και επίχωση των δίδυμων αγωγών Φ900 της ΕΥΔΑΠ. Επίσης, στο σταθμό Δικαστήρια ξεκίνησαν εργασίες για την παράκαμψη δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στο σταθμό Κολωνάκι πραγματοποιούνται εργασίες παράκαμψης δικτύων υψηλής τάσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ και φυσικού αερίου. Παράλληλα, στο Φρέαρ Δικαιοσύνης ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης του αρδευτικού συστήματος.

Σταθμός Εξάρεχεια / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Στις αρχές Αυγούστου εφαρμόστηκε η πρώτη φάση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων περιμετρικά του σταθμού Κολωνάκι με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες μετατόπισης δικτύων ΟΚΩ. Ταυτόχρονα, στο Φρέαρ TBM Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής παράκαμψης επί της λεωφόρου Βεΐκου.

Εργοταξιακές εγκαταστάσεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν στα εργοτάξια των σταθμών Ζωγράφου και Εξάρχεια. Στα εργοτάξια των σταθμών Ιλίσια και Γουδή έχουν ήδη ξεκινήσει οι καθαιρέσεις όπως και στο σταθμό των Εξαρχείων.

Φρέαρ Βιβλιοθήξη / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Αρχαιολογικές εργασίες: Αρχαιολογικές εργασίες ξεκίνησαν από τις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων στα εργοτάξια των σταθμών Εξάρχεια και Γουδή. Επίσης, συνεχίζονται οι διερευνητικές τομές αρχαιολογικών εργασιών στους σταθμούς Ελικώνος, Κυψέλη, Ακαδημία, Καισαριανή και στο φρέαρ Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές τομές στη δυτική είσοδο του σταθμού Πανεπιστημιούπολη.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη και Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη ολοκληρώθηκε και η τέταρτη σειρά αγκυρίων του φρέατος και τοποθετήθηκαν όργανα Γεωμηχανικής και Δομητικής παρακολούθησης σε κάθε επίπεδο εκσκαφής για την παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης εδάφους κατασκευής (monitoring). Στο Φρέαρ ΓΝΑ μεταφέρθηκαν τα εργοταξιακά γραφεία (ISOBOX) της Αναδόχου κοινοπραξίας κατασκευής της Γραμμής 4Α και επίκειται η εγκατάστασή τους. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες διάτρησης πασσάλων για την κατασκευή του φρέατος.

Σταθμό Κολωνάκι / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα: Στο πλαίσιο της Συμπληρωματικής Έρευνας Υπεδάφους πραγματοποιήθηκε μία δειγματοληπτική και μία πρεσσιομετρική γεώτρηση στο σταθμό Εξάρχεια. Σκοπός των συμπληρωματικών γεωτρήσεων που εκτελεί ο Ανάδοχος είναι ο προσδιορισμός υπεδαφικών στοιχείων ώστε να υπολογιστούν οι απαιτούμενες παράμετροι σχεδιασμού για όλα τα τμήματα του έργου.

Δείτε επίσης:


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Παραδίδονται σε λίγες μέρες τρεις σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά – Πώς προχωρούν οι εργασίες στη γραμμή 4

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*