Οι ειδήσεις της Παρασκευής: δευτερεύον θέμα για τα κόμματα οι αστικές συγκοινωνίες και το λεωφορείο με τη χαλασμένη πόρτα

Φωτογραφία: Chabe01/Wikimedia Commons

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, γίνεται και πάλι φανερό ότι σημαντική μερίδα των πολιτικών αντιμετωπίζει τις αστικές συγκοινωνίες μόνο ως ζήτημα κοινωνικής πολιτικής. Προφανώς, όλοι θέλουν να βελτιώσουν τις συγκοινωνίες με χιλιάδες νέα λεωφορεία, καλύτερα δρομολόγια και φθηνότερα εισιτήρια, αλλά, όπως αναφέρουν, αυτό γίνεται για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των νέων, των ηλικιωμένων και των φτωχότερων κοινοτικών στρωμάτων, αντανακλώντας παράλληλα και τα συμπεράσματα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τις απόψεις των πολιτικών και για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Οι «έχοντες» εξάλλου δεν έχουν κάποιο λόγο να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα, αφού η κύρια επιλογή είναι το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, η χρήση Ι.Χ. στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα προσιτή, ακόμα και για τα φτωχότερα νοικοκυριά (μόλις το 16,3% αυτών δηλώνει αδυναμία κατοχής αυτοκινήτου), πολύ περισσότερο μάλιστα από την πραγματοποίηση μίας εβδομάδας διακοπών (το 84,1% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει αδυναμία). Όπως εξάλλου έδειξαν και στοιχεία της ACEA, η φορολογική επιβάρυνση της χρήσης Ι.Χ. στη χώρας μας είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε.

Σε μία εποχή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται πολιτικές για την αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ παράλληλα με την αποθάρρυνση των χρήσης των αυτοκινήτων, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματική κρίσης, στη χώρα μας έχουμε παραμείνει σε αυτοκινητοκεντρικές νοοτροπίες της δεκαετίας του 1990. Ακόμα και το έργο κατασκευής μίας νέας γραμμής Μετρό παρουσιάζεται ως “έργο που θα μειώσει το μποτιλιάρισμα” πριν γίνουν αναφορές στα οφέλη για το περιβάλλον και την αστική κινητικότητα γενικότερα.

Ακόμα βέβαια και να υπήρχε μία κεντρική πολιτική για την αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ στην πρωτεύουσα (υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής είχε δηλώσει πως στόχος είναι μία στις τρεις μετακινήσεις να γίνονται με τις αστικές συγκοινωνίες), θα έπρεπε πρώτα να λυθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν όσους ήδη επιλέγουν να μετακινούνται με αυτά.

Αυτό που έχουν κοινό οι πόλεις με τα καλύτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ότι επενδύουν σε αυτά, είτε πρόκειται για τη χρήση νέων τεχνολογιών, είτε για τη συντήρηση των υποδομών, είτε για την επέκταση των δικτύων.

Πότε θα μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι και η Αθήνα διαθέτει “καλά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”; Όχι όταν εκλείψει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (αυτό άλλωστε δεν το έχει καταφέρει καμία πόλη του κόσμου) αλλά όταν αποτελέσουν επιλογή από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και όχι απλά μία λύση ανάγκης.

Αυτό που χρειάζονται επομένως οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι προτεραιοποίηση από την κυβέρνηση (που προϋποθέτει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό) και επενδύσεις στο πλαίσιο μίας πολιτικής για την ενίσχυση της πράσινης αστικής κινητικότητας, αντί απλά για διαχείριση της κατάστασης. Οι υποσχέσεις για νέους διαγωνισμούς για χιλιάδες λεωφορεία ή ακόμα και για μείωση της τιμής των εισιτηρίων μέσα στην προεκλογική περίοδο είναι εύκολες, αυτό που απαιτείται είναι μία αλλαγή της κουλτούρας που θα ξεκινήσει από την πολιτική ηγεσία και θα φτάσει εν τέλει και στους πολίτες.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι μετακινήσεις των εκλογών: 9 μέρες έμειναν μέχρι τις εκλογές αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις για μέτρα διευκόλυνσης όσων πρέπει να μετακινηθούν για να ψηφίσουν. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2019 είχε ανασταλεί η καταβολή διοδίων ενώ η τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε προσφέρει εκπτώσεις στα εισιτήρια για όσους ταξιδεύουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τροποποιημένα προγράμματα δρομολογίων κινούνταν και οι συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω της μικρότερης διαθεσιμότητας προσωπικού.

Θανατηφόρο τροχαίο με εμπλοκή λεωφορείου: Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη νωρίς το πρωί της Πέμπτης επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, σε μικρή απόσταση από το Παναθηναϊκό στάδιο. Λεωφορείο το οποίο επιχειρούσε να στρίψει στο ρεύμα ανόδου συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο αναβάτης και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και εξέπνευσε. Ο οδηγός του λεωφορείου τέθηκε υπό κράτηση μέχρι να ξεκαθαριστούν οι συνθήκες του δυστυχήματος.

Σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ: Χτες Πέμπτη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε το πρότυπο σχέδιο της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΣΑ και της (θυγατρικής του εταιρείας) ΣΤΑΣΥ για την σύμβαση παροχής συγκοινωνιακού έργου με συγκεκριμένους δείκτες. Η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών θα περιλαμβάνει τις προδιαγραφές της παροχής συγκοινωνιακού έργου (σε Μετρό και Τραμ) από την ΣΤΑΣΥ, όπως και θέματα σχετικά με το κόμιστρο (πωλήσεις εισιτηρίων, έλεγχοι, αποζημίωση ΣΤΑΣΥ από ΟΑΣΑ) και θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Πλέον αναμένουμε το τελικό κείμενο (αφού το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αριθμούς) ώστε να δούμε και ποια θα είναι η υποχρέωση της ΣΤΑΣΥ ως προς τον αριθμό των δρομολογίων, τον αριθμό του προσωπικού κ.λπ.

Η χαλασμένη πόρτα του λεωφορείου: Σύμφωνα με καταγγελία, λεωφορείο της γραμμής 731 που εκτελεί το δρομολόγιο Ανθούπολη – Δάσος κινούταν με ανοικτή την πόρτα λόγω βλάβης

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις του Μαΐου προς τον όμιλο ΟΑΣΑ: ποσό ύψους 10.356.150 ευρώ προς την ΟΣΥ για την 5η μηνιαία δόση της τακτικής επιχορήγησης για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ποσό 2.970.368,93 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ για την πληρωμή των ΚΤΕΛ (σύμβαση για ανάθεση γραμμών) το μήνα Μάιο και ποσό 2.094.750 ευρώ προς την ΣΤΑΣΥ επίσης για την 5η μηνιαία δόση της τακτικής επιχορήγησης.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ποσού 992.665,35 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής ως προκαταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης για τον Μάιο 2023. Για τον ίδιο σκοπό, πραγματοποιήθηκε δαπάνη ύψους 1.344.837,24 ευρώ προς στα υπόλοιπα τρία ΚΤΕΛ, ποσό το οποίο κατανέμεται ως εξής: 995.581,33  ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 193.172,02 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 156.083,89 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση Δ.Σ. για την καταβολή ποσού 1.751.356,31 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Μάρτιο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E
  • Έγκριση Δ.Σ. για την καταβολή ποσού 461.471,85 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Μάρτιο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Απόφαση Δ.Σ. για ανάθεση της σύμβασης : «Προμήθεια Μέσων Προϊόντων Κομίστρου υπό μορφή ρολών εισιτηρίων και μεμονωμένων πολλαπλών που απαιτούνται κατά τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» στην εταιρεία «CONFIDEX OY (LTD)» με τιμή συνολικά 5.815.600 ευρώ για ποσότητα εισιτηρίων 50.000.000 τεμαχίων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: πώς οι αγκυλώσεις του δημοσίου επηρεάζουν και τις συγκοινωνίες – τα ΚΤΕΛ προσπερνούν τεχνολογικά τον ΟΑΣΑ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*