Οι ειδήσεις της Παρασκευής: πώς οι αγκυλώσεις του δημοσίου επηρεάζουν και τις συγκοινωνίες – τα ΚΤΕΛ προσπερνούν τεχνολογικά τον ΟΑΣΑ

φωτογραφία: Rakoon/Wikimedia Commons

Όλα τα μεγάλα κόμματα, και τα περισσότερα εκ των μικρών, είναι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, διαφωνώντας ωστόσο με το βαθμό στον οποίο πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα: από καθόλου έως πολύ στενή.

Έχοντας επομένως ως δεδομένο ότι οι συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να είναι δημόσιες στο ορατό μέλλον, πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί βάρος στην επίλυση των αγκυλώσεων του δημόσιου τομέα οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά οποιαδήποτε κίνηση αναβάθμισης των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο τρόπος διεξαγωγής των δημόσιων διαγωνισμών, με διαδικασίες εξαιρετικά μακρόσυρτες, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ενστάσεις και γενικότερα εμπλοκή της δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείων ο οποίος προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021 (ύστερα από δύο έτη προετοιμασίας), και βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη, με τις υπογραφές να αναμένονται στην καλύτερη περίπτωση, ως τα τέλη της χρονιάς. Και αυτή είναι μία καλή περίπτωση, δεδομένου του μεγέθους του.

Προβλήματα βεβαίως υπάρχουν και με τους μικρότερους διαγωνισμούς, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, η καθυστέρηση των οποίων οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις και σε παράταση της ταλαιπωρίας που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες.

Άλλη αγκύλωση του δημοσίου αποτελεί η διαδικασία των προσλήψεων οι οποίες συχνά περνούν από σαράντα κύματα μέχρις ότου γίνουν πραγματικότητα, εξαιτίας των πολλών φορέων (υπουργείων, συγκοινωνιακών φορέων, ΑΣΕΠ) που εμπλέκονται. Είναι σίγουρο πως η εξασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στην (όχι και τόσο μακρινή) εποχή όταν οι προσλήψεις γίνονταν μέσω αποστολής φαξ από υπουργικά γραφεία. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις τόσο μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα δύο έτη από την πρώτη κυβερνητική απόφαση μέχρι και την πρόσληψη του προσωπικού.

Η σημερινή κυβέρνηση κατέφυγε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας και χρήση έκτακτων διατάξεων λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να αυξηθεί ο στόλος των αστικών λεωφορείων της πρωτεύουσας, όπως και του προσωπικού (προμήθεια μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing, σύμβαση με ΚΤΕΛ για ανάθεση γραμμών). Αυτό δεν συνέβη μόνο λόγω της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει οι συγκοινωνίες ύστερα από μία δεκαετία αποεπένδυσης αλλά και επειδή ο δημόσιος τομέας δεν είχε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει άμεσα με άλλο τρόπο εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν, για την επόμενη κυβέρνηση.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Τροχαίο με λεωφορείο: Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί πρωί της περασμένης Τρίτης στο Πανόραμα της Παλλήνης όταν λεωφορείο της γραμμής 314 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Στ. Δουκ. Πλακεντίας – Ραφήνα λόγω της φθαρμένης ανάρτησης κόλλησε στην άσφαλτο. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και λίγο αργότερα το λεωφορείο «ξεκόλλησε» και έπεσε σε μάνδρα σπιτιού.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ έμεινε πίσω: Οι επιβάτες των αστικών λεωφορείων της Λάρισας, και σύντομα οι επιβάτες και άλλων 32 εταιρειών ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται χωρίς την αγορά εισιτηρίου, απλά με τη χρήση της τραπεζικής τους κάρτας (ή του smartphone-smartwatch) με απευθείας χρέωση του κομίστρου. Όπως είναι γνωστό, η γνωστή εταιρεία τραπεζικών καρτών, επιθυμεί εδώ και αρκετά χρόνια, οι ανέπαφες πληρωμές να γίνουν πραγματικότητα και στην Αθήνα, αλλά μέχρι και σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό (προφανώς λόγω της σύμβασης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που δεν αφήνει περιθώρια για σημαντική τροποποίηση του συστήματος όσο η σύμβαση βρίσκεται σε ισχύ, δηλαδή για 3-4 χρόνια ακόμα). Τα έχουμε πει και πριν λίγο καιρό: το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ κόλλησε στο παρελθόν, και τώρα τα ΚΤΕΛ άλλων πόλεων μας προσπέρασαν.

Οι άγονοι διαγωνισμοί της ΣΤΑΣΥ: Κατά την τελευταία συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. έλαβε τουλάχιστον 7 αποφάσεις για διακοπή διαγωνισμών για διάφορους λόγους, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο τα προβλήματα των διαγωνισμών του δημοσίου. Μεταξύ αυτών:

  • Διαγωνισμός για «προμήθεια στρωτήρων» (τμήμα σιδηροδρομικής υποδομής): Κηρύχθηκε άγονος αφού δεν κατετέθηκε καμία προσφορά
  • Διαγωνισμός για «Προμήθεια επισώτρων τροχών για τους συρμούς των γραμμών 1, 2, 3, μεταλλικών επισώτρων οχημάτων Τραμ και ολόσωμων τροχών σειράς ΙΙ των γραμμών 2 & 3»: Ματαιώθηκε και θα επαναπροκηρυχθεί μετά την αλλαγή πολλών όρων του διαγωνισμού.
  • Διαγωνισμός για «Προμήθεια διατακτικών για την αγορά γάλακτος Εβαπορέ για το προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε. που λαμβάνει ανθυγιεινό επίδομα»: Κηρύχθηκε άγονος λόγω μη κατάθεσης προσφορών και θα προχωρήσει μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (προϋπολογισμός 154.700 ευρώ)
  • Διαγωνισμός για «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την αναβάθμιση συρμών & υποσταθμών της Γραμμής 1»: Κήρυξή του ως άγονος μετά την απόρριψη του μοναδικού συμμετέχοντα και επαναπροκήρυξη μετά από αλλαγή των όρων
  • Διαγωνισμός για «Προμήθεια ανταλλακτικών σιδηροδρομικής επιδομής»: Κηρύχθηκε άγονος λόγω μη κατάθεσης προσφορών.

Επιπλέον, το Δ.Σ. της εταιρείας ματαίωσε δύο διαγωνισμούς για «Εκτέλεση διαγνωστικών ελέγχων για COVID-19 (test) και την παροχή Υπηρεσιών Απολύμανσης Συρμών για την αντιμετώπιση του COVID-19 και αντίστοιχα», «εκλιπούσης της πανδημίας».

Τα προβλήματα της τηλεματικής: Η τηλεματική είναι χρήσιμη για όλους τους επιβάτες των λεωφορείων, αλλά ακόμα περισσότερο για όσους χρησιμοποιούν τις νυχτερινές γραμμές που έχουν και αραιά δρομολόγια. Εδώ και λίγο καιρό όμως οι επιβάτες της γραμμής 500 από Πειραιά προς Κηφισιά που χρησιμοποιούν την εφαρμογή OASA Telematics σε iPhone δεν μπορούν να δουν τις ώρες διέλευσης από τις στάσεις, αφού επιλέγοντας τη συγκεκριμένη γραμμή στην εφαρμογή πέφτουν πάνω σε λευκή σελίδα. Η αλήθεια πάντως είναι πως δεν περνάει βδομάδα που δεν ακούμε παράπονα από επιβάτες για λεωφορεία τα οποία δεν φαίνονται στην τηλεματική είτε μέσω της εφαρμογής, είτε στις έξυπνες στάσεις. Τα παράπονα αφορούν και γραμμές με λεωφορεία της ΟΣΥ, και όχι μόνο των ΚΤΕΛ τα οποία μπήκαν στην τηλεματική πριν λίγο καιρό.

Οι απευθείας αναθέσεις της ΟΣΥ: Με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Τομέας Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις της ΟΣΥ, κάνοντας λόγο για αναθέσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις των οχημάτων των αστικών συγκοινωνιών κατά τα χρόνια της πανδημίας (2020-2023), χρησιμοποιώντας μάλιστα και τον όρο «γαλάζιες ακρίδες». (Σχόλιο: Εύκολα πάντως μπορεί να φανταστεί κανείς το σενάριο να κατηγορείται η κυβέρνηση για μη απολύμανση των λεωφορείων σε περίπτωση που ένας διαγωνισμός κηρύσσοντας άγονος. Αυτό βέβαια δεν εξηγεί για ποιο λόγο οι απευθείας αναθέσεις συνεχίστηκαν και μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας)

Νέος Πρόεδρος στην ΟΣΥ: Μετά την αποχώρηση του κ. Βασίλη Ξυπολυτά από τη θέση του Προέδρου της ΟΣΥ (θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς), τη θέση αυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αναλαμβάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος. Αν και δεν είναι πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες έχουν κοινά μέλη Δ.Σ., η τοποθέτηση αυτή σημαίνει ότι ο CEO του ΟΑΣΑ θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για τη λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου. Κατά τα άλλα, το Δ.Σ. παραμένει ως έχει, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Στέφανο Αγιάσογλου και μέλη τους Νικόλαο Καλατζή, Αλέξανδρο Κουβαρά και Δημήτριο Νταλνταγιάννη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν περιλαμβάνεται καμία γυναίκα.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

  • Θεσσαλονίκη: Τζάμι πόρτας λεωφορείου αποκολλήθηκε και έπεσε σε γυναίκα που περίμενε να επιβιβαστεί // Ένα βίντεο ‘cab ride’ του Μετρό Θεσσαλονίκης δημοσίευσε ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό:

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Το Δ.Σ. ενέκρινε αντισταθμιστική συνεργασία με τη ΔΕΗ για το συμψηφισμό οφειλών ύψους 523.560 ευρώ πλέον ΦΠΑ η οποία θα περιλαμβάνει εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια για τρεις μήνες σε σταθμούς και συρμούς Μετρό και Τραμ.
  • Απόφαση Δ.Σ. για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε. και της
    «ATTICA BANK PROPERTIES Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων».
  • Έγκριση Δ.Σ. για χορηγία επικοινωνίας στο «ATHENS CITY FESTIVAL» με ανταποδοτική προβολή διαφημίσεων σε μέσα και σταθμούς.
  • Δαπάνη ύψους 10.391,04 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά ανταλλακτικά για επισκευή ανελκυστήρα στο σταθμό Κορυδαλλός μετά από βανδαλισμούς.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προεκλογικές υποσχέσεις για τις συγκοινωνίες και ένα λεωφορείο με τρύπα στο δάπεδο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*