Τα νέα του σιδηρόδρομου: οι εκκρεμότητες που κρατούν τα τρένα ακινητοποιημένα και η μη απάντηση του πρωθυπουργού για τα Τέμπη

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Την Πέμπτη 27 Απριλίου, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης επισκέφτηκε για τελευταία φορά το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας (όπου έκανε και πάλι άστοχες δηλώσεις περί «τοπικής τηλεδιοίκησης») αλλά και προανήγγειλε την επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη – Λάρισα «ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», δηλαδή ως και την περασμένη Παρασκευή 5 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα, η Hellenic Train δεν έχει ακόμα κάποιο προγραμματισμό για την επανέναρξη του δρομολογίου, «πετώντας το μπαλάκι» στον ΟΣΕ. Κάπως έτσι ένα ακόμα χρονοδιάγραμμα του κ. Γεραπετρίτη πέφτει έξω, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν ο υπουργός έχει πραγματικά κατανοήσει τα προβλήματα του σιδηρόδρομου και ακόμα περισσότερο αν έχει κάποιον έλεγχο ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.

* * * Η αληθεια πάντως είναι πως οι μηχανοδηγοί ετοιμάζονται για την επανέναρξη του συγκεκριμένου δρομολογίου, ωστόσο τις τελευταίες μέρες συνεχείς είναι οι καταγγελίες από σιδηροδρομικούς για κλαδιά δέντρων τα οποία εμποδίζουν την ορατότητα αλλά και την ασφαλή διέλευση των τρένων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας αλλά και σε άλλες γραμμές της βόρειας Ελλάδας, λόγω της μη λήψης μέτρων από τον ΟΣΕ για προληπτικό κλάδεμά τους, ένα πρόβλημα που η αλήθεια είναι πως παρατηρείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αυτή την εβδομάδα μάλιστα, όπως καταγγέλεται, συρμός «εγκλωβίστηκε» στο Άδενδρο και απαιτήθηκε η συνδρομή μηχανής εφεδρείας για να ανοίξει η γραμμή.

* * * Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν -και θα συνεχίσουν να υπάρχουν- με τις σιδηροδρομικές σήραγγες από τα οποία θα είναι δυνατή η διέλευση μόλις ενός συρμού κάθε φορά. Για το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάρτιση των νέων Σχεδίων Εκτάκτων Ασφαλείας. ενώ λύση αναζητείται και για το ζήτημα του GSM-R.

* * * Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΣΕ προσανατολίζεται στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση έως και για 5 έτη της συντήρησης και λειτουργίας του συστήματος επικοινωνίας GSM-R. Μέχρι τότε όμως αναμένεται η ανάθεση του έργου αυτού για περίοδο 10 μηνών. Αυτή την εβδομάδα, ο ΟΣΕ προχώρησε σε δέσμευση πίστωσης ύψους 1.273.000 ευρώ για το έργο “Δεκάμηνη Παροχή Υπηρεσιών Διαχείρισης, Λειτουργίας, Συντήρησης με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών στο σύνολο του εγκατεστημένου εσωτερικού και παρά την σιδηροδρομική γραμμή εξωτερικού εξοπλισμού του Συστήματος Ραδιοκάλυψης GSM-R στο κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στο ΣΚΑ, στον σιδηροδρομικό άξονα Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, στην σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αεροδρόμιο και των άλλων κλάδων γραμμής Θριάσιο-Ικόνιο και Οινόη-Χαλκίδα”. Το παραπάνω ποσό αφορά το έτος 2023 ενώ για το έτος 2024 έχει προβλεφθεί η δέσμευση ποσού ύψους 460.896,63 ευρώ.

* * * Η έγκριση της πραγματοποίησης δύο σημαντικών έργων για την ασφάλεια στη Θεσσαλία θα περάσει από το αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ: πρόκειται για το έργο διορθωτικών επεμβάσεων σε 75 αλλαγές τροχιάς μεταξύ του Εμπορικού Σταθμού Λάρισας και του Αιγινίου και το έργο για την κατασκευή διαδρόμου πρόσβασης προς τις στοές διαφυγής της σήραγγας Τεμπών.

* * * Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών αποτελεί μόνο την πρώτη κίνηση αφού στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει και η υπογραφή συμφώνων συνεργασίας με πιο συγκεκριμένο αντικείμενο μεταξύ του ΟΣΕ και του γαλλικού SNFC. Πέρα από το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως συνεργασία θα υπάρξει και στους τομείς της εκπαίδευσης προσωπικού, στη ρύθμιση θεμάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων, στην οργάνωση των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας, και στην οργάνωση επιτροπών (για κάποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε πληθυντικός) για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Μήπως θα είχαμε σήμερα σιδηρόδρομο αν αυτή η συνεργασία είχε επιχειρηθεί πριν από 5, 10 ή 15 χρόνια;

* * * Στο χτεσινοβραδινό debate των πολιτικών αρχηγών υπήρξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και αναφορές στο δυστύχημα των Τεμπών. Η μοναδική ερώτηση όμως που αφορούσε απευθείας το ζήτημα του σιδηρόδρομου έγινε προς τον πρωθυπουργό για το αν ο μη εκσυγχρονισμός του σιδηρόδρομου ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά», στρέφοντας στη συνέχεια την απάντησή του στα μέσα σταθερής τροχιάς και τις επεκτάσεις του Μετρό, που λίγη σχέση έχουν με την ελλιπή συντήρηση και τον μη εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου.

* * * Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα για τους καταστηματάρχες του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης εξαιτίας της διακοπής των περισσότερων δρομολογίων

* * * Τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από Ιταλούς εμπειρογνώμονες, και συγκεκριμένα από την εταιρεία Hitachi Rail, διέταξε ο εφέτης ανακριτής για το δυστύχημα των Τεμπών. Όπως είχαμε επισημάνει, το πόρισμα των εμπειρογνομώνων που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό δεν περιλάμβανε τεχνική πραγματογνομωσύνη. Ο ανακριτής ζήτησε επιπλέον και τη διενέργεια ψηφιακής αναπαράστασης της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών από πραγματογνώμονα κινηματογραφιστή // Στη χαρτογράφηση της θέσης που είχαν τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών ανά βαγόνι προχώρησε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Τεχνικών Συμβούλων των οικογενειών

* * * Πρόβλημα σε συρμό του Προαστιακού το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσε καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή του Κιάτου. Στο σχετικό άρθρο προσθέσαμε και τη μαρτυρία ενός επιβάτη καθώς και η ενημέρωση από την Hellenic Train.

* * * Λάρισα: Εισαγγελική παρέμβαση έπειτα από καταγγελία που έκανε μηχανοδηγός του ΟΣΕ για πλαστογραφία υπηρεσιακού εγγράφου προκειμένου να απαλλαγούν από τυχόν ευθύνες στελέχη του Ο.Σ.Ε, για το θανατηφόρο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 34χρονο οδηγό ΙΧ στην ισόπεδη διάβαση της Κάρλας, όπου φέρεται να μη λειτουργούσαν οι μπάρες τον Ιούνιο του 2022.

* * * Ο ΟΣΕ ζήτησε προσφορά από εταιρεία για την υλοποίηση πιλοτικού έργου ανίχνευσης και καταγραφής του μικροβιακού φορτίου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το έργο προϋπολογισμού 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ περιλαμβάνει την χαρτογράφηση των χώρων του Σ.Σ. Αθήνας για την ποιοτική αξιολόγηση της καθαρότητας του σταθμού και την στρατηγική επιλογή των επιβαρυμένων σημείων για μεταγονιδιωματική ανάλυση, την ανίχνευση των μικροβιακών κοινοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους του Σταθμού (κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες, καθίσματα πλατφόρμας, WC εργαζομένων και κοινού, γραφεία εργαζομένων, εξυπηρέτηση επιβατών, εκδοτήρια), τη συλλογή και ανάλυση ικανού αριθμού δειγμάτων (άνω των 50) με τη χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων και εξοπλισμού, τη βιοπληροφορική ανάλυση, στατιστική ανάλυση και οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων και την ερμηνεία των παραγόμενων αποτελεσμάτων και πρόταση μέτρων.

* * * Η εταιρεία MYTILΙNΕOS διευκρίνισε, απαντώντας σε δημοσίευμα, πως το έργο που ολοκλήρωσε το 2020 στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη δεν περιλάμβανε την ηλεκτροκίνηση της γραμμής η οποία είναι αντικείμενο άλλης εργολαβίας. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε μετακίνηση μηχανημάτων από το Αίγιο με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, από την εταιρεία Rail Cargo με εντολή του ΟΣΕ. Τα μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση επισκευή τμημάτων γραμμής στην Βόρειο Ελλάδα ώστε να αρθούν βραδυπορείες.

* * * Πώς οι κατασκευαστικές αυθαιρεσίες σε σιδηροδρομική σήραγγα πήγαν πίσω την ολοκλήρωση του έργου του άξονα Ε65 και ανεβάζουν το κόστος της σύμβασης – Κόλαφος για την ΕΡΓΟΣΕ οι εκθέσεις μελετητή και ΤΕΕ

* * * Γερμανία: Δύο νεκροί εργάτες σε δυστύχημα με τρένο // Δανία: Ετοιμάζεται η προμήθεια νέων τρένων με στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση του δικτύου ως το 2029 // Ισπανία: Έκπτωση 50% στα εισιτήρια Interrail για νέους ως 30 ετών // Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τη σιδηροδρομική εταιρεία RENFE // Ευρωπαϊκή Ένωση: Μη ρεαλιστική θεωρείται η κατάργηση του ντίζελ στο σιδηρόδρομο ως το 2050 αφού σήμερα μόνο το 60% των γραμμών ηλεκτροδοτείται // Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς ο σιδηρόδρομος γιόρτασε την ενθρόνιση του Καρόλου // Ουκρανία: Ένας τραυματισμός από βομβαρδισμό στο σιδηροδρομικό σταθμό της Χερσώνας // Αυστραλία: Σύμφωνα με έρευνα ένας συνδυασμός μπαταριών και υδρογόνου θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ντιζελοκίνητα τρένα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*