Πώς προχωρούν οι εργασίες για τη γραμμή 4 του Μετρό – Συναρμολογείται ο δεύτερος μετροπόντικας

Μετροπόντικας «Νίκη». Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Φρέαρ Βεΐκου η συναρμολόγηση του δεύτερου μετροπόντικα (TBM), που θα λάβει το όνομα «Νίκη», για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Η παραλαβή του μετροπόντικα από τη Γερμανία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο χρονοδιάγραμμα, πρέπει να έχει συναρμολογηθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία του ως τον επόμενο μήνα. Δεδομένου πάντως ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και δοκιμές πριν την έναρξη της εκσκαφής, δεν αποκλείεται να υπάρξει και επιπλέον καθυστέρηση.

Στο άλλο άκρο της γραμμής, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της σήραγγας από τον μετροπόντικα «Αθηνά» που ξεκίνησε την πορεία του προς το κέντρο της Αθήνας μέσα στο καλοκαίρι. Το πρώτο ορόσημο θα είναι η άφιξή του στο φρέαρ Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 750 μέτρων από το φρέαρ Κατεχάκη, απόσταση η οποία, εκτός απροόπτου, θα διανυθεί ως το Δεκέμβριο.

Από τις εργασίες του Μετρό δε λείπουν και τα απρόοπτα, όπως αυτό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο εργοτάξιο του σταθμού Ακαδημία, όταν τσιμέντο το οποίο προορίζονταν για την κατασκευή πασσάλων, εισήλθε στον αποχετευτικό αγωγό της οδού Ακαδημίας την ύπαρξη του οποίου φέρεται να μη γνώριζε η κατασκευάστρια εταιρεία. Αν και το τσιμέντο δεν έφραξε εντελώς τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ, μένει να διευκρινιστεί ποιος θα επωμιστεί το κόστος της επαναφοράς του στην προηγούμενη κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές εργασίες σε πολλά από τα εργοτάξια του έργου. Στα Εξάρχεια, κατά τις εκσκαφές βρέθηκαν ευρήματα από φαρμακείο που λειτουργούσε στο σημείο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Η εξέλιξη των εργασιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ελληνικό Μετρό, έχει ως εξής:

Μετατόπιση δικτύων: Στον σταθμό Άλσος Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου.

Στον σταθμό Αλεξάνδρας ξεκίνησαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύου του ΟΤΕ και συνεχίζονται οι εργασίες της παράκαμψης δικτύων ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου.

Επιπλέον, στο Φρέαρ Φορμίωνος ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου υπόγειου υποσταθμού ΔΕΔΔΗΕ και πραγματοποιήθηκαν οι παρακάμψεις των δικτύων του.

Τέλος, στο Φρέαρ Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι εργασίες στους σταθμούς Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη και Ζωγράφου.

Επίσης, διερευνητικές αρχαιολογικές τομές ξεκίνησαν στο Φρέαρ Διακλάδωσης το οποίο βρίσκεται στο Πάρκο Ναϊάδων, πλησίον του σταθμού Ευαγγελισμός.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Φρέαρ TBM Βεΐκου: Η εκσκαφή του Φρέαρ TBM Βεΐκου πραγματοποιείται τμηματικά με το συνολικό ποσοστό της να φτάνει στο 43%. Με την επικείμενη άφιξη και συναρμολόγηση του TBM πραγματοποιήθηκαν οι εξής εργασίες: κατασκευή χώρου αποθήκευσης προκατασκευασμένων δακτυλιδιών, τοποθέτηση έδρασης για τη συναρμολόγηση της κεφαλής του TBM, κατασκευή πλάκας για την τοποθέτηση της ασπίδας του TBM και εγκατάσταση τηλεσκοπικού γερανού για την παραλαβή της κατασκευής του TBM.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Φρέαρ ΕΥΔΑΠ: Στο Φρέαρ Βεΐκου επί της λεωφόρου Βεΐκου πραγματοποιείται η εκσκαφή του 2ου επιπέδου με τη συνολική πρόοδο να βρίσκεται στο 25,83%.

TBM Νίκη: Στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώθηκε και η άφιξη και του 2ου TBM από τη Γερμανία. Τα τμήματα και οι εγκαταστάσεις από τα οποία αποτελείται το TBM αποθηκεύτηκαν προσωρινά σε ασφαλές μέρος και ήδη ξεκίνησε η μεταφορά και η συναρμολόγηση στο Φρέαρ TBM Βεΐκου ώστε να ξεκινήσει η «Νίκη» το ταξίδι της προς τον Ευαγγελισμό.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη – TBM Αθηνά: Στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη ολοκληρώθηκε η κατασκευή και η συναρμολόγηση του συστήματος της μεταφορικής ταινίας. Τοποθετήθηκαν οι βάσεις για τη συναρμολόγηση του υποστηρικτικού βαγονιού (gantry) Νο 3 στην επιφάνεια και παράλληλα σκυροδετήθηκε ο χώρος απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής του TBM Αθηνά.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του 7ου επιπέδου με χρήση υδραυλικής σφύρας με το ποσοστό εκσκαφής του φρέατος να ανέρχεται σε 82%.

Σταθμός Δικαστήρια: Στον σταθμό Δικαστήρια πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής πασσάλων με το ποσοστό ολοκλήρωσης να φτάνει στο 28%. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε ο υποσταθμός μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Ακαδημία: Στη βόρεια είσοδο του σταθμού Ακαδημία κατασκευάστηκε το σύνολο των πασσάλων ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης των πασσάλων περιμετρικά του κεντρικού ορύγματος σταθμού βρίσκεται στο 10,71%.

Παράλληλα, κατασκευάστηκε ο υποσταθμός μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ και εγκαταστάθηκε γερανός για τις εργασίες έγχυτων φρεατοπασσάλων.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των εργοταξιακών γραφείων, μετακινήθηκε η περίφραξη στην ανατολική πλευρά του κυρίου ορύγματος επί της οδού Μασσαλίας και διαμορφώθηκε ο εργοταξιακός χώρος στη βορειοανατολική πλευρά του ορύγματος για την κατασκευή πασσάλων του κυρίως σταθμού.

Σταθμός Κολωνάκι: Στον σταθμό Κολωνάκι ολοκληρώθηκε η κατασκευή πασσάλων περιμετρικά του ορύγματος του σταθμού. Επίσης, είναι σε εξέλιξη εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση της βάσης του οικοδομικού γερανού.

Στο πλαίσιο της Γεωδομητικής παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε γεώτρηση για την τοποθέτηση οργάνου (αποκλισιόμετρου) εντός της περίφραξης εργοταξιακού χώρου.

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Επέκταση γραμμής 2 Μετρό προς Ίλιον

Καθυστέρηση αναμένεται στην εξέλιξη του διαγωνισμού για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς. Αν και η β’ φάση του διαγωνισμού αναμενόταν να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, φαίνεται πως αυτό θα γίνει προς το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο μεγάλο διαγωνισμό που ξεκίνησε στις αρχές τις χρονιάς κατέθεσαν -ύστερα από τέσσερις παρατάσεις- τέσσερις εταιρείες.

Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 550.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ αφορά επέκταση της γραμμής μήκους περίπου 4 χλμ. με τρεις νέους σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και «Άγιος Νικόλαος». Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ τριών επιπέδων στον σταθμό Παλατιανή, καθώς και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3 και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα.

Δείτε επίσης: 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*