Πιο κοντά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 7 νέων συρμών του Μετρό

Φωτογραφία: BahnfrendWikimedia Commons

Τον διαγωνισμό για την προμήθεια 7 νέων συρμών του Μετρό της Αθήνας οι οποίοι θα κινούνται στη γραμμή 3 εκτελώντας δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο προετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πριν από λίγες μέρες, με απόφαση του Υπουργού κ. Σταϊκούρα, η συγκεκριμένη προμήθεια εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 187.240.000 ευρώ.

Η προμήθεια των 7 διρευματικών συρμών (οι οποίοι ονομάζονται έτσι καθώς έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με τα δύο διαφορετικά συστήματα ηλεκτροκίνησης τόσο στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό όσο και στο υπέργειο δίκτυο του Προαστιακού) αποτελεί μία εκκρεμότητα ετών που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Η καθυστέρηση στην προμήθεια νέων συρμών αυτού του τύπου, πέραν των 7 που κυκλοφορούν εδώ και περίπου μία εικοσαετία, είχε ως αποτέλεσμα να τροποποιούν τα δρομολόγια από και προς του Αεροδρόμιο μετά την παράδοση της επέκτασης ως το Δημοτικό Θέατρο, με τη συχνότητα να αυξάνεται από τα 30 στα 36 λεπτά καθώς οι υπάρχοντες συρμοί δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι συρμοί οι οποίοι θα εξυπηρετούν τη Γραμμή 3 από το Δημοτικό Θέατρο έως το Αεροδρόμιο μέσω της γραμμής του Προαστιακού (τμήμα Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο), θα έχουν διπλή ηλεκτροδότηση (διρευματικοί), διπλή σηματοδότηση και διπλές τηλεπικοινωνίες για το δίκτυο του Μετρό και του Προαστιακού.

Θα αποτελούνται από 6 βαγόνια, μήκους 106 μέτρων, πλάτους 2,8 μέτρων και χωρητικότητας 1.030 επιβατών έκαστο. Τέσσερα από τα έξι βαγόνια θα φέρουν εγκατάσταση ισχύος έλξης, ενώ ο κάθε συρμός θα έχει και δύο παντογράφους για τροφοδότηση ισχύος από το εναέριο δίκτυο (catenary) του Προαστιακού. Τα διπλά on-board συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών θα περιλαμβάνονται στη σύμβαση, ενώ τα διπλά on-board συστήματα σηματοδότησης θα περιλαμβάνονται σε ανεξάρτητες συμβάσεις.

Μέχρι και πριν ένα χρόνο, το υπουργείο σχεδίαζε να εντάξει τη συγκεκριμένη προμήθεια στον διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Τελικά όμως, αντί για προμήθεια νέων συρμών ο συγκεκριμένος διαγωνισμός που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει την αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3 του Μετρό όπου χρησιμοποιείται εξοπλισμός η προμήθεια του οποίου έγινε τη δεκαετία του 90.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*